20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialPovestea restaurantului "La Cocoşatu" a ajuns în America. Vezi ce scriu jurnaliştii...

Povestea restaurantului “La Cocoşatu” a ajuns în America. Vezi ce scriu jurnaliştii americani despre micii româneşti

Jurnaliştii americani de la agenţia Associated Press (AP) au călătorit în România şi au făcut un popas la restaurantul bucureştean “La Cocoşatu”, al cărui patron s-a sinucis recent.

“În Balcani, cu micii nu e de joacă. Reţetele nu sunt ieftine. Restaurantele şi bucătarii organizează dezbateri nesfârşite. Dar numai un bărbat din România a rămas cunoscut drept “regele micilor”- Ion Oiţă- iar moartea lui a lăsat în urmă o armată de bocitori la localul “La Cocoşatu’ “, din nordul Bucureştiului.

Scriitorul brazilian Paulo Coelho, soprana Mariana Nicolesco şi preşedintele Traian Băsescu sunt printre muşteriii care au mâncat la restaurantul lui. Toţi au fost atraşi de faima lui: unii din cei mai buni mici din Balcani“,  scriu ziariştii americani de la AP, conform publicaţiei The Washington Post. 

“În 5 decembrie, patronul, Oiţă, a fost găsit spânzurat într-o anexă a restaurantului, după ani de zile în care a întâmpinat în restaurant politicieni, scriitori şi designeri. Oiţă s-a sinucis din cauza unui proces în care fusese implicat fiul lui şi în urma căruia băiatul a rămas într-un scaun cu rotile.

“Moartea lui ne-a lovit pe toţi”, a spus partenerul lui, Sandu Andrei, bucătarul carismatic cunoscut drept Cocoşatu’, poreclă care i s-a tras de la cocoaşa căpătată de 40 de ani, de când stă aplecat asupra grătarului. “Este o pierdere ireparabilă, dar restaurantul va merge mai departe”. Andrei l-a cunoscut pe Oiţă, om de afaceri, în 1975, pe când făcea mici într-un oraş din sudul ţării, iar Oiţă i-a propus să intre în afaceri cu el. În 1996, au deschis La Cocoşatu’ şi nu au mai privit niciodată înapoi.

“Era un om special. Ştia să se înţeleagă cu toată lumea, cu cei de jos şi cu cei din cercurile înalte. Sunt oameni care lucrează aici de 15 ani. I-a ajutat pe toţi”, spune Andrei, cu lacrimi în ochi”, notează jurnaliştii americani.

“În apropiere, un alt angajat a început să suspine. Dar viaţa- şi prânzul-merg înainte. “Români şi străini, săraci şi bogaţi vin aici”, spune Andrei. Clienţii îi confirmă spusele. “La Cocoşatu’ nu este un restaurant închis. Veţi găsi aici muncitori, bancheri şi doctori, mâncând la un loc”, explică Teodor Oltean, un dentist care locuieşte în Germania şi mănâncă La Cocoşatu’ de câte ori vine în ţară.

Andrei spune că secretul micilor lui stă în faptul că foloseşte carne de porc şi de oaie proaspătă, asezonată cu ierburile şi condimentele potrivite- dar nu vă obosiţi să întrebaţi care este reţeta secretă. Un mic costă 3,2 lei”, mai precizează americanii.

“Practic, micii nici nu sunt unul din felurile de mâncare tradiţionale româneşti, ci provin din bucătăria turcească, din zilele Imperiului Otoman. Pentru Andrei, nu sunt mici şi atât, ci reprezintă moştenirea fostului partener. “Va rămâne mereu Împăratul Micilor din toată lumea“, a declarat el”, mai scriu ziariştii.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 816. Președintele Bulgariei, filo-rus, susține că Rusia nu poate fi învinsă

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, cunoscut pentru opiniile sale favorabile Rusiei, a declarat că victoria Ucrainei în actualul război contra Rusiei este "imposibilă". Șeful statului bulgar...

Accident suspect în apele teritoriale românești. O navă dinspre Ucraina a ciocnit un alt vas dar și-a continuat drumul până în Bulgaria

O navă care plecase din Ucraina, purtând pavilionul Insulelor Comore, a ciocnit un vas sub pavilionul Tanzaniei, în apele teritoriale românești, în dreptul orașului...

Rusia – Ucraina, ziua 816. Președintele Bulgariei, filo-rus, susține că Rusia nu poate fi învinsă

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, cunoscut pentru opiniile sale favorabile Rusiei, a declarat că victoria Ucrainei în actualul război contra Rusiei este "imposibilă". Șeful statului bulgar...
Ultima oră
Pe aceeași temă