19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialPovestea celor cinci soţii ale lui Osama bin Laden

Povestea celor cinci soţii ale lui Osama bin Laden

Şeful reţelei al-Qaeda, Osama bin Laden, a avut cinci soţii şi 11 băieţi. Numărul fetelor nu este cunoscut nici până acum, scrie CNN, în ediţie online.

În urmă cu 11 ani, o adolescentă a fost luată dintr-un orăşel din Yemen şi dusă în Pakistan, apoi în Kandahar, în sudul Afganistanului. Numele ei era Amal al-Sadah, şi cu un an înainte de atacurile din 11 septembrie 2001, a devenit cea de-a cincea soţie a lui Osama bin Laden. Ea avea 18 ani, iar el, 43.
Unul din membrii reţelei al-Quaeda din Yemen, Sheikh Rashed Mohammed Saeed Ismail, a aranjat căsătoria.

Ismail era profesorul tinerei, despre care spunea: “Chiar la o vârstă fragedă, era destul de religioasă şi de pioasă şi credea în aceleaşi lucuri ca şi bin Laden”, citat de Yemen Post, în 2008.

În iulie 2000, el i-a ţinut companie viitoarei mirese în călătoria spre Afganistan. Bodyguard-ul lui bin Laden, Abu Jandal, a livrat dota, adică 5.000 de dolari. Potrivit tradiţiei sunnite, ceremonia de nuntă a fost sărbătorită numai de bărbaţi. “Bărbaţii au sărbătorit cu recitaluri de poezie şi cântece, miei proaspăt jertfiţi şi porţii generoase cu orez”, povestea profesorul Ismail.

“Se consideră că mireasă a acceptat cererea în căsătorie prin faptul că a călătorit în Afganistan, aşa că prezenţa ei nu era necesară”, a precizat Sunday Times, în urma interviului cu Ismail.

La un an de la căsătorie, Amal al-Sadah a născut o fetiţă, Safiyah, în Kandahar. Este vorba, probabil, de aceeaşi fată care l-a văzut pe bin Laden împuşcat de trupele americane, potrivit oficialilor pakistanezi. 
În prezent, mama ei este în spital, după ce a fost rănită la un picior, în urma atacului.

Autorităţile pakistaneze au găsit paşaportul unei femei yemenite la complexul din Abbottabad, însă oficialii din Yemen spun că nu pot şti cu certitudine dacă actul îi aparţine soţiei lui bin Laden, iar Pakistanul nu a cerut repatrierea cuiva din clădirea unde locuia teroristul.

Analistul pe probleme de terorism al CNN, Peter Bergen, a scris o carte despre soţiile liderului al-Quaeda: “The Osama bin Laden I Know: An Oral History of al-Qaeda Leader”.

Teroristul s-a căsătorit la 17 ani cu o verişoară, Najwa Ghanem, care era cu doi ani mai mică decât el. Au avut împreună 11 copii. Totuşi, din cauză că nu avea stabilitate, ea a hotărât să-l părăsească, cu numai câteva zile înainte de 11 septembrie.

Cea de-a doua soţie a lui bin Laden a fost Khadijah Sharif, cu nouă ani mai în vârstă decât el, o femeie educată şi care descinde din familia Profetului. S-au căsătorit în 1983 şi au avut trei copii. Au divorţat în anii ’90, din cauză că Khadijah nu s-a putut obişnui cu viaţa austeră.

Prima soţie i-a aranjat căsătoria cu numărul 3, Khairiah Sabar. Ea avea un doctorat în sharia. S-a căsătorit cu bin Laden în 1985 şi au avut un copil. Nu se ştie dacă a supravieţuit bombardamentelor din Afganistan, din octombrie şi noiembrie 2001.

A patra soţie, Siham Sabar, a apărut în 1987. Au avut patru copii şi nu se mai ştie nimic despre ea, de la bombardamentele din Afganistan.

Când bin Laden s-a stabilit cu întreaga familie în Afganistan, în 1996, el şi-a învăţat soţiile să tragă cu arma. În plus, îşi antrena şi copiii să-i calce pe urme. Avea aproximativ 11 fiii, iar numărul fiicelor este necunoscut, potrivit CNN.

Totuşi, la numai câteva săptămâni de la evenimentele de la 11 septembrie 2001, bin Laden i-a mărturisit jurnalistului pakistanez Hamid Mir că are planuri mari pentru cea mai mică fiică a lui, Safiyah. “Am devenit tată chiar după 9/11. Am numit-o după Safiyah care a ucis un evreu, în vremea Profetului. Fiica mea va ucide duşmani ai islamului, ca şi Safiyah.”

Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Un loc de parcare din Amsterdam a fost scos la vânzare cu 500.000 de EURO

Pare incredibil, dar în orașul Amsterdam, celebrul pentru frumusețea sa și pentru stilul său de viață vibrant, un loc de parcare poate ajunge să...

Șase persoane au fost rănite în regiunile ucrainene Harkov și Dnipro

Rusia a lansat peste noapte un atac cu drone asupra regiunilor ucrainene Harkov și Dnipro, rănind cel puțin șase persoane și lovind infrastructuri critice,...
Ultima oră
Pe aceeași temă