26.8 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăSpecialPotop peste Zalău

Potop peste Zalău

Aproximativ 100 de localităţi au rămas fără curent electric, pentru că stâlpii reţelei de alimentare au fost rupţi de vânt.

95 de localităţi din judeţul Sălaj au rămas fără energie electrică, în urma ploilor torenţiale şi a vijeliei de luni seară. Potrivit reprezentanţilor Sucursalei de Distribuţie a Energiei Electrice Zalău, au fost afectate peste 125 de posturi de transformare. Vijelia a rupt nu doar conductoarele, ci şi stâlpii de curent. Până marţi, echipajele Electrica reuşiseră să restabilească provizoriu alimentarea cu energie electrică în toate localităţile afectate. Cantităţile maxime de precipitaţii au fost înregistrate la Buciumi (95,3 l/mp), Jibou (68,2 l/mp), Vârşolţ (65,8 l/mp), Zalău (62,6 l/mp) şi Meseşeni (53 l/mp). Potrivit estimărilor provizorii, la nivel de judeţ au fost inundate aproximativ 100 de gospodării.

Reşedinţa de judeţ a fost însă cea mai afectată de viituri. Valea Zalăului a ieşit din matcă, în vecinătatea Pieţei Alimentare, zonă în care albia a fost îngustată în urma unor lucrări de reamenajare. Potrivit reprezentanţilor Instituţiei Prefectului Sălaj, nivelul Văii Zalăului a trecut de trei metri. Astfel, a depăşit maximul istoric din 2005. Pe străzile din centrul municipiului, nivelul apei a atins aproximativ un metru, iar autoturismele aflete în zonă au fost luate de şuvoaie. Ca urmare a numărului foarte mare de solicitări – peste 130 – echipele de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Porolissum” Sălajau fost insuficiente, astfel că, pe lângă pompierii militari sălăjeni autorităţile au solicitat forţe de la ISU Satu Mare. Astfel, au reuşit să salveze şi maşini, autobuze şi locuinţe, 24 de persoane şi să evacueze apa din subsolurile şi demisolurile caselor particulare, din sediile unor instituţii publice, so-cietăţi comerciale şi instituţii bancare. 

Au salvat copiii din calea apelor

Pompierii au fost nevoiţi să-i evacueze de urgenţă pe cei zece copii aflaţi în Centrul social din cartierul Sărmaş, care au fost apoi mutaţi la un centru situat într-o zonă unde nu s-au înregistrat probleme. Dacă ar fi rămas la centrul social, copiii ar fi fost expuşi viiturii. Autorităţile încă nu au reuşit să evalueze pagubele produse de viitură.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă