16.5 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialPotop alb în Dobrogea

Potop alb în Dobrogea

După săptămâni întregi cu temperaturi de primăvară, iarna grea s-a instalat în Dobrogea cu repeziciune.

A nins timp de două zile, de ajuns pentru ca mai multe drumuri să fie blocate. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea, ieri după-amiază erau închise DN 22 (Ovidiu – Mihai Viteazul – limita de judeţ) şi DN 22A (Hîrşova – Tulcea), iar pe DN 2A, DN 3, DN 38, DN 39 circulaţia era restricţionată pentru autovehiculele de peste 7,5 tone. De asmenea, mai multe drumuri judeţene erau de asemenea închise.

Printre ele, şi cel care face legăutra dintre Cernvaodă şi Constanţa, dar şi dintre Peştera şi Medgidia. Primarul din Peştera, un independent cae pregăteşte un miting de amploare pe 1 aprilie împotriva conducereii Consiliului Judeţean Constanţa, a acuzat regia de drumui de incompetenţă. Totodată, din cauza condiţiilor meteo dificile, o serie de trenuri au fost anulate, altele sunt tractate cu locomotive diesel şi circulă cu limitare de viteză, înregistrându-se întârzieri.

Constănţenii au semnalat la numărul unic de urgenţă 112 mai multe avarii la reţeaua de alimentare cu energie electrică. În Kogălniceanu, de exemplu, oamenii au stat aproape o zi fără apă şi gaze.

Preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Tulcea, Simion Lucian, prefectul judeţului Tulcea, a hotătât ca în cursul zilei de ieri, să fie închisă circulaţia rutieră pe şase drumuri naţionale şi opt drumuri judeţene.

Cum s-a intervenit

Reprezentanţii Primăriei Constanţa şi ai SC Polaris SA au anunţat că, începând de ieri, de la ora 4.00, s-a acţionat 112 utilaje de deszăpezire (gredere, vole, lame, autospeciale cu braţ ridicător, autobasculante cu braţ articulat şi sărăriţe pentru împrăştierea materialului antiderapant), s-au împrăştiat 800 tone amestec de fulgi de clorură de calciu şi nisip.

În plus, 140 de oameniau degajat manual zăpada din intersecţii sau locuri unde utilajele nu au acces.”Eeamintim persoanelor fizice şi agenţilor economici că au obligaţia de a îndepărta zăpada din faţa sediilor, a magazinelor şi a locuinţelor, conform HCLM 184/2013. Pentru orice fel de probleme cauzate de timpul nefavorabil, puteţi suna la Dispeceratul Primăriei Municipiului Constanţa, nr. 0241 550055 şi la 0723 633 618 Taran Ştefan, Şef Serviciu-Inspectoratul Municipal de Protecţie Civilă Constanţa”, au precizat reprezentanţii primăriei.

Administratorul public al municipiului Mangalia, Romulus Dumitrana, şeful Comandamentului de iarnă a declaratm ieri după-amiază, că acţionau nouă utilaje de deszăpezire atât pe arterele principale, cât şi pe străzile secundare în funcţie de spaţiile existente şi modul în care au fost parcate maşinile. De asemenea, pentru descongestionarea trotuarelor s-au format echipe de muncitori, pentru a împrăştia nisip şi sare.

În depozitele firmei de deszăpezire există circa opt tone de nisip cu sare şi aproximativ o tonă de sare. “Există unele probleme la centrala nr. 14, unde unul dintre coşurile de fum este înclinat şi ar putea să cadă. Zona a fost izolată. Am găsit la Agigea o macara, însă din cauza vremii nefavorabile, utilajul nu poate fi adus. Imediat ce vremea ne va permite vom rezolva problema”, a mai spus şeful Comandamentului de iarnă. Persoanele care se confruntă cu probleme sau care doresc să semnaleze situaţii grave o pot face la numerele de urgenţă ale Comandamentului de iarnă: 0756.201223; 0756.201224. De asemenea, Garnizoana Mangalia, care vă poate pune la dispoziţie militari pentru eventuale intervenţii, poate fi contactată la numărul de telefon: 0241.752267.

Toate şcolile din Constanţa şi Tulcea sunt închise şi astăzi, pentru a doua zi consectiv.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 787: Peste 1.700 de localnici, nevoiți să se refugieze din Harkov

Ofensiva terestră rusă din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei a determinat evacuarea a 1775 de locuitori, a comunicat ast[zi în mediile sociale guvernatorul regiunii,...

Cluj: Spălare de bani și trafic de droguri. Procurorii DIICOT au reținut 12 persoane

Procurorii DIICOT au reținut 12 persoane în urma unei investigații referitoare la constituirea unui grup infracțional specializat în trafic de droguri și spălare de...

După căpșuni franțuzești, orez sârbesc și gulaș unguresc, avionul lui Xi a avut propulsie bio

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Republicii Populare Chineze și al Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping, a avut noroc că avioanele de linie supersonice nu au...
Ultima oră
Pe aceeași temă