12.7 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialPorturile din Europa vor un control al radioactivităţii navelor

Porturile din Europa vor un control al radioactivităţii navelor

Porturile din Europa, între care şi Hamburg, cer măsuri de precauţie privind vapoarele care au navigat în apele japoneze, pentru a evita orice contaminare radioactivă, anunţă cotidianul Financial Times Deutschland în ediţia de miercuri, citat de Mediafax.

 

Exemplul unui vapor din China, respins din cauza nivelului de radioactivitate superior normelor, îngrijorează mai multe porturi europene importante, care vor măsuri potrivite, scrie Financial Times Deutschland.

Autorităţile chineze au anunţat vineri că, la 21 martie, în portul Xiamen (sud-est), au fost descoperite cantităţi anormale de particule radioactive, pe o navă japoneză de comerţ din cadrul Mitsui OSK Lines, plecată de la Tokyo, la 17 martie. Acest transportator deserveşte întreaga lume.

La Hamburg (nord), cel mai important port din Germania, autorităţile portuare negociau “un plan de urgenţă” cu vămile şi oficialii locali din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, anunţă Financial Times Deutschland.

“Avem avantajul că navele, în general, tranzitează mai întâi printr-un alt port din Europa”, a relevat un purtător de cuvânt al portului, referindu-se la Rotterdam, în Olanda. Vameşii ar putea fi însărcinaţi să efectueze aceste controale de radioactivitate, potrivit Financial Times Deutschland.

La Rotterdam, precizează cotidianul, autorităţile portuare cer armatorilor să solicite comandanţilor tuturor navelor venind dinspre Asia să transmită lista ultimelor zece porturi prin care au trecut şi să garanteze “în scris că nava lor nu este contaminată”, după care o echipă din portul Rotterdam urcă la bord să confirme absenţa radioactivităţii.

“Mă aştept ca porturile europene să respingă nave venind din Japonia”, a declarat, pentru cotidian, Erik van der Noordaa, directorul societăţii de audit maritim Germanischer Lloyd. “La Hamburg, nu ne vom bucura dacă va veni o navă iradiată”, a adăugat el.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Federaţiei Armatorilor Germani, citat de Financial Times Deutschland, “pentru moment nu există niciun plan” de acţiune.

Dar anumiţi armatori evită, deja, Tokyo, între care Hapag Llyod, care, în plus, îşi retrage din circulaţie containerele care au fost depozitate la mai puţin de 100 de kilometri în jurul centralei nucleare avariate de la Fukushima, subliniază Financial Times Deutschland.

Cele mai citite

Trump nu a putut ajunge la sărbătoarea lui Putin, pentru că vremea a fost cam Stormy

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Omul care a anunțat că poate pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore, Donald Trump, regretă că nu a...

Robert Kennedy Jr., nepotul lui John F. Kennedy, are probleme serioase de sănătate înainte de alegerile prezdențiale

Robert Kennedy Jr., nepotul fostului preşedinte american John F. Kennedy şi candidat independent la preşedinţia Statelor Unite, a suferit de grave probleme de sănătate...

90 de minute pe Santiago Bernabeu sunt foarte lungi: Real Madrid-Bayern Munchen 2-1

Real Madrid s-a calificat dramatic în finala Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Bayern Munchen cu scorul de 2-1 (0-0), miercuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă