19.6 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialPonta, la Bruxelles: Reeşalonăm subvenţiile pentru energie regenerabilă pentru a da un...

Ponta, la Bruxelles: Reeşalonăm subvenţiile pentru energie regenerabilă pentru a da un semnal de păstrare a investiţiilor

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă de la Bruxelles, că subvenţiile pentru energia regenerabilă nu vor fi diminuate, ci reeşalonate, dorind să dea un semnal de păstrare a beneficiilor investiţiilor, relatează Agerpres.

”Nu le diminuăm, ci le eşalonăm (n.r. subvenţiile pentru energie regenerabilă), pentru că e vorba totuşi de investiţii şi vreau să dăm un semnal de păstrare a beneficiilor investiţiilor, facem o anumită reeşalonare care să facă sustenabilă în primul rând activitatea economică, pentru că, ştiţi foarte bine, mari uzine sunt afectate de creşterea preţului la energie şi de plata certificatelor verzi, dar în acelaşi timp şi pentru populaţie, pe factura fiecăruia dintre noi apar certificatele verzi. Or, încercăm să facem un tip de reeşalonare, să împingem puţin subvenţiile”, a declarat Ponta.

Potrivit premierului, săptămâna viitoare se va analiza în Guvern actul normativ pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile.

“Categoric, o reeşalonare a plăţii şi acordării de certificate verzi se reflectă în factură, atât pentru populaţie, dar mai ales în factura pentru industrie “, a adăugat Victor Ponta.

Acesta a mai susţinut în cadrul Consiliului European că ”nu există ceva mai profitabil decât energia regenerabilă”, iar România are cel mai generos sistem de subvenţii în domeniu.

“Am spus şi în cadrul Consiliului că este în acest moment cea mai profitabilă investiţie în România în afaceri legale sau ilegale. Oricum, nu există ceva mai profitabil decât energia regenerabilă. E un lucru bun, pentru că energia verde e foarte bună şi noi ne atingem, cred, din 2013 ţinta stabilită pentru 2020. Ne-am depăşit planurile cincinale, dar problema este ca această energie să aibă şi un consumator, fie că vorbim de industrie , fie că vorbim de populaţie şi să nu distrugă restul producătorilor de energie, pentru că un mare avantaj al României este capacitatea de a avea un mix de energie”, a precizat primul ministru.

Proiectul de act normativ propune amânarea temporară începând cu 1 iulie 2013 a acordării unui număr de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice hidroelectrice noi cu puteri electrice instalate de până în 10 MW (un certificat verde), de centrale electrice eoliene (un certificat verde), de centrale electrice solare (două certificate verzi), corelat cu tendinţele constatate din prima analiză de monitorizare a schemei.

Cele mai citite

Nicușor Dan și problemele nerezolvate ale traficului bucureștean

În 2020, Nicușor Dan promitea o rezolvare rapidă a situației infernale a traficului din Capitală, prin colaborarea cu un specialist adus din New York...

Serviciul de închirieri mașini: Fii șoferul mașinii visurilor tale!

Ai în plan să pleci într-o vacanță împreună cu cei dragi, însă achiziția unei mașini nu se află pe lista ta de priorități momentan?...

Forţele israeliene anunţă că dețin controlul asupra punctului de trecere Rafah din Fâşia Gaza

Forţele israeliene au preluat controlul asupra părţii palestiniene a punctului de trecere Rafah, de la graniţa cu Egiptul, în sudul Fâşiei Gaza, informează The...
Ultima oră
Pe aceeași temă