20.2 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒSpecialVIDEO. Muhuleลฃ: BEC a creat โ€posibilitatea interpretabilฤƒโ€ pentru crearea unor noi secศ›ii...

VIDEO. Muhuleลฃ: BEC a creat โ€posibilitatea interpretabilฤƒโ€ pentru crearea unor noi secศ›ii de vot รฎn diaspora

Vicepreศ™edintele Autoritฤƒศ›ii Electorale Permanente (AEP), Maria Muhuleศ›, a declarat, pentru Mediafax, cฤƒ Biroul Electoral Central (BEC) a creat o "posibilitate interpretabilฤƒ" pentru înfiinลฃarea de noi secลฃii de votare în strฤƒinฤƒtate, însฤƒ este necesarฤƒ o decizie prin care BEC sฤƒ stabileascฤƒ termenele pentru desemnarea membrilor acestor secลฃii.

Citeศ™te ศ™i: VIDEO. Meleศ™canu, propus interimar la Externe. Titus Corlฤƒศ›ean a DEMISIONAT. Susศ›ine cฤƒ nu pot fi deschise noi secศ›ii de votare în diaspora

"În opinia mea, de vicepreลŸedinte al AEP, cele douฤƒ organisme implicate în situaลฃia aceasta ar fi trebuit ca, în urma întâlnirii de sฤƒptฤƒmâna trecutฤƒ, sฤƒ identifice soluลฃii practice în interesul alegฤƒtorilor. Din pฤƒcate, s-a ajuns la o dezbatere politicฤƒ inutilฤƒ interesului alegฤƒtorilor", a declarat Muhuleลฃ, contactat la sediul Autoritฤƒลฃii Electorale Permanente.

 

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/989d87aea9d585790f79060db16bb492/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

Chestionat despre Hotฤƒrârea 4, despre care BEC a informat, vineri, prin comunicat, cฤƒ în baza acesteia se pot organiza noi secลฃii de votare în strฤƒinฤƒtate, vicepreลŸedintele AEP a spus cฤƒ, în acest caz, BEC "a interpretat" articolul 54 din Legea 370/2004, "creând, astfel, o posibilitate interpretabilฤƒ de a se organiza secลฃii de votare în strฤƒinฤƒtate între cele douฤƒ tururi de scrutin".

"Hotฤƒrârea 4 poate fi consideratฤƒ ilegalฤƒ doar dacฤƒ o instanลฃฤƒ se pronunลฃฤƒ în sensul acesta. Neatacând nimeni în sensul acesta aceastฤƒ hotฤƒrâre de interpretare, ea îลŸi produce efectele", a completat acesta.

Întrebat dacฤƒ o hotฤƒrâre de interpretare a BEC poate contraveni prevederilor legii pentru alegerea PreลŸedintelui, care aratฤƒ cฤƒ turul doi ale alegrilor se desfฤƒลŸoarฤƒ în aceleaลŸi secลฃii ca la primul tur, Muhuleลฃ a rฤƒspuns: "Rolul BEC este tocmai acela de a lua hotฤƒrâri de interpretare, de a lua decizii de aplicare a prevederilor legale acolo unde considerฤƒ cฤƒ textul legal nu este suficient de clar".

"Ca urmare a discuลฃiilor de sฤƒptฤƒmâna trecutฤƒ cu reprezentanลฃii MAE, s-a ajuns la concluzia cฤƒ legea nu este suficient de clarฤƒ ลŸi acolo (articolul 54 – n.r.) poate fi cheia prin care se poate deschide calea înfiinลฃฤƒrii de secลฃii de votare în strฤƒinฤƒtate", a afirmat vicepreลŸedintele Autoritฤƒลฃii.

Chestionat, în calitatea sa de vicepreลŸedinte al AEP, cum poate fi interpretatฤƒ Hotârฤƒrea 4 a BEC în sensul cฤƒ ea permite înfiinลฃarea de noi secลฃii în diapora, în condiลฃiile în care aceasta menลฃioneazฤƒ doar cฤƒ listele electorale permanente se folosesc numai la secลฃiile de votare din ลฃarฤƒ, nu ลŸi la cele din strฤƒinฤƒtate, el a spus cฤƒ acest lucru se poate face prin extrapolare.

"Textul articolului este mult mai amplu, se referฤƒ la ansamblul organizฤƒrii alegerilor. Nu se referฤƒ la un anume element. Hotฤƒrârea aceea a extras un element din textul acelui articol ลŸi l-a interpretat, arฤƒtând cฤƒ noลฃiunea de liste electorale se referฤƒ la secลฃiile de votare din ลฃarฤƒ, unde se folosesc liste electorale", a explicat Marian Muhuleลฃ.

Potrivit acestuia, interpretarea cฤƒ respectivul articol vizeazฤƒ doar secลฃiile de votare din ลฃarฤƒ ลŸi nu secลฃiile de votare din strฤƒinฤƒtate se poate face "doar extrapolând".

Pe de altฤƒ parte, vicepreลŸedintele AEP a susลฃinut cฤƒ, în opinia sa, Hotฤƒrârea de interpretare 4 a BEC este insuficientฤƒ pentru înfiinลฃarea de noi secลฃii de votare în strฤƒinฤƒtate.

"În opinia mea, ca vicepreลŸedinte al Autoritฤƒลฃii Electorale Permanente, poziลฃie pe care am ลŸi exprimat-o în cadrul BEC, hotฤƒrârea aceea nu cred cฤƒ este suficientฤƒ. Ea ar fi trebuit completatฤƒ ลŸi cu mฤƒsuri organizatorice, ar fi trebuit completatฤƒ cu o decizie de aplicare, în sensul în care termenele privind organizarea acelor secลฃii de votare ลŸi, când spun organizare, mฤƒ refer la desemnarea preลŸedinลฃilor birourilor secลฃiilor de votare ลŸi a membrilor, la termenele de contestare a desemnฤƒrii acestora, aลŸa cum ele sunt prevฤƒzute pentru organizarea normalฤƒ pentru orice birou de secลฃie de votare, pentru ca orice termen prevฤƒzut în legislaลฃie sฤƒ poatฤƒ fi restrâns în aceastฤƒ perioadฤƒ scurtฤƒ de timp", a spus el.

"Nu avem încฤƒ o astfel de decizie, deci cred cฤƒ doar hotฤƒrârea de interpretare datฤƒ de BEC nu este suficientฤƒ. În opinia mea, doar a deschide calea organizฤƒrii a noi secลฃii de votare în strฤƒinฤƒtate nu este suficient", a completat vicepreลŸedintele AEP.

Contactat iniลฃial pentru a exprima un punct de vedere în ceea ce priveลŸte punctele de vedere divergente ale BEC ลŸi MAE privind existenลฃa, în acest moment, a cadrului legal pentru înfiinลฃarea de noi secลฃii de votare în strฤƒinฤƒtate, Marian Muhuleลฃ a refuzat sฤƒ facฤƒ orice comentarii în legฤƒturฤƒ cu acest subiect în calitate de purtฤƒtor de cuvânt al BEC, menลฃionând cฤƒ nu a primit mandat sฤƒ facฤƒ acest lucru.

Titus Corlฤƒลฃean a anunลฃat, luni, cฤƒ a decis sฤƒ îลŸi depunฤƒ mandatul de la conducerea MAE ลŸi a precizat cฤƒ MAE a primit un comunicat de la BEC privind lipsa unui impediment legal privind organizarea de noi secลฃii de vot, dar a precizat cฤƒ acesta nu are forลฃฤƒ juridicฤƒ, prin urmare nu poate încฤƒlca legea.

"Problema noilor secลฃii de votare în strฤƒinฤƒtate, discutatฤƒ atât de intens în ultimele zile: dupฤƒ hotฤƒrârea BEC cunoscutฤƒ, adoptatฤƒ seara, în noaptea zilei de marลฃi, marลฃea trecutฤƒ ลŸi primul comunicat, am fost ลŸi noi ลŸi opinia publicฤƒ informaลฃi de apariลฃia, difuzarea unui al doilea comunicat al BEC, în noaptea de vineri spre sâmbฤƒtฤƒ, la 12:00 noaptea, mai precis la 23:58, am primit la sediul MAE, pe fax, un comunicat ลŸi, respectiv, o adresฤƒ în care BEC ne comunica «inexistenลฃa unui impediment legal referitor la organizarea de noi secลฃii de votare în strฤƒinฤƒtate»", a afirmat Corlฤƒลฃean, adฤƒugând cฤƒ dupฤƒ primirea celui de-al doilea comunicat al BEC Ministerul Afacerilor Externe a demarat "un proces intern de evaluare consolidatฤƒ pentru îndeplinirea atribuลฃiilor sale legale în materie".

Titus Corlฤƒลฃean a anunลฃat cฤƒ, în urma acestei evaluฤƒri interne, Ministerul Afacerilor Externe "îลŸi menลฃine integral poziลฃia potrivit cฤƒreia nu existฤƒ bazฤƒ juridicฤƒ legalฤƒ pentru suplimentarea la turul doi cu noi secลฃii de votare în strฤƒinฤƒtate". "Nici legea, Articolul 54, paragraful 1, dar ลŸi alte dispoziลฃii legale importante din legea respectivฤƒ, inclusiv proceduri, paลŸi, termene imperative care au expirat, dar nici hotฤƒrârea BEC din 4 noiembrie nu permit tragerea acestei concluzii potrivit cฤƒreia s-ar putea înfiinลฃa noi secลฃii de votare în strฤƒinฤƒtate", a spus Titus Corlฤƒลฃean.

Cele mai citite

Kosovo – Romรขnia. Cine va difuza partida tricolorilor

Romรขnia va รฎncepe noul sezon din UEFA Nations League cu o deplasare รฎn Kosovo, vineri, 6 septembrie, de la ora 21:45. Cine transmite la TV...

S-a descoperit muniลฃie de rฤƒzboi pe un cรขmp din localitatea Ripiceni

Joi, echipa pirotehnicฤƒ a Inspectoratului pentru Situaศ›ii de Urgenศ›ฤƒ (ISU) Botoศ™ani a descoperit un proiectil exploziv pe un cรขmp din comuna Ripiceni. Descoperirea a...

Surpriza zilei la US Open! Swiatek, eliminatฤƒ รฎn sferturi

Iga Swiatek eliminatฤƒ รฎn sferturile de finalฤƒ de la US Open: โ€žNu รฎmi explic de ce serviciul meu a fost atรขt de slabโ€ Iga Swiatek...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ