14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportVIDEO. Meleșcanu a depus jurământul ca minstru de Externe. Corlățean a demisionat...

VIDEO. Meleșcanu a depus jurământul ca minstru de Externe. Corlățean a demisionat și a refuzat să deschidă noi secții de votare. Traian Băsescu: Demisia lui Corlăţean a intervenit prea târziu. Vă numesc “datorită urgenţei”

UPDATE 17:32  Traian Băsescu: "Înainte de a depune jurământul, vreau să observ că demisia domnului Corlăţean a intervenit prea târziu; dânsul trebuia să-şi asume eşecul din data de 2 noaptea. Vreau să ştiti că, domnule ministru, nici pe dumneavoastră nu v-aş fi numit, având în vedere întâmplările din ultimul an de mandat al dumneavoastră la SIE, dar o fac datorită urgenţei şi mai ales am rămas cu o declaraţie a dumneavoastră în minte că dacă aţi fi fost ministru de Externe nu s-ar fi întâmplat ce s-a întâmplat cu votul din dispora. Având încredere, totuşi, în ceea ce aţi spus public, vă invit să depuneţi jurământul."

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/ac9547f26f4a600351721a7ab5917bc7/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

UPDATE 16:13  Deputatul PDL Cezar Preda a declarat, luni, că nominalizarea lui Teodor Meleşcanu pentru postul de ministru de Externe este "o răsplată" pe care premierul Victor Ponta i-o acordă fostului şef al SIE pentru sprijinul obţinut de la acesta, conform Mediafax.

"Este o răsplată faţă de sprijinul lui Meleşcanu faţă de Ponta. Nominalizarea lui Meleşcanu pentru postul de ministru al Afacerilor Externe nu va rezolva nicio problemă din ceea ce înseamnă disfuncţionalitatea la vot din 16 noiembrie, mii de români nu vor putea vota", a precizat Cezar Preda.

UPDATE 16:00  Președintele Traian Băsescu a semnat, luni după-amiază, decretele privind încetarea mandatului lui Titus Corlățean la șefia MAE și numirea în funcția de ministru de Externe a lui Teodor Meleșcanu.

La 17.30, la Palatul Cotroceni, Teodor Meleșcanu va depune jurământul de învestitură, conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

UPDATE 14:25  Fostul șef SIE, Teodor Meleșcanu, a declarat, la Digi 24, că principala sa menire ca ministru de Externe va fi ”aceea de a asigura dreptul tuturor românilor din diaspora de a vota”.

”Despre modalitățile concrete vom discuta dacă voi fi acceptat de președintele Băsescu”, a mai spus Meleșcanu.

Citește și: Muhuleţ: BEC a creat ”posibilitatea interpretabilă” pentru crearea unor noi secții de vot în diaspora

UPDATE 14:10 Victor Ponta: ”Alegerile organizate în 2 noiembrie – 160.000 de români au votat in diaspora, faptul că au existat sectii de vot in diaspora unde au fost cetateni care au vrut sa voteze si nu au putut au impus si impun asigurarea conditiilor pentru ca in turul al doilea, cetatenii romani sa poata vota. Măsurile dispuse de BEC și MAE vor fi sprijinite in sedinta de Guvern. MAE a prezentat măsurile legale care pot fi luate, dar și pe cele ilegale. Am acceptat demisia lui Corlatean si am trimis presedintelui propunerea ca Teodor Melescanu sa preia interimatul”.

UPDATE 13:45  FADERE consideră justificată demisia lui Corlățean, dar cere mai multe secții de vot în diaspora

UPDATE 13:42  LSRS critică măsurile luate de MAE pentru votul în străinătate

UPDATE. Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc ar fi ministru interimar la MAE, anunță surse politice citate de Digi24.

Titus Corlățean:

MAE a pus la dispoziția BES o echipă de 800 de diplomați pentru suplimentarea conform deciziei BEC a secțiilor de votare.

Declarația pe proprie răspundere este disponibilă pe site-ul BEC și al MAE.

Am anunțat creșterea numărului de ștampile spre 7, ceea ce va crește fluidizarea procesului de vot.

MAE va face tot ce e posibil legal pentru ca toți românii din străinătate să poată vota.

BEC ne-a comunicat inexistența unui impediment în fața înființării de noi secții de votare în strinătate. MAE a făcut o evaluare.

MAE își menține poziția conform căreia nu există baza legală pentru înființarea de noi secții de votare în străinătate. Nici hotărârea BEC din 4 noiembrie nu permite înființarea de noi secții de votare în străinătate.

Nu pot accepta ca MAE să încalce legea pe considerente politice și electorale ale lui Băsesca și Iohannis.

Nu pot accepta încălcarea legii, deci îmi depun mandatul de ministru de externe.

—–

Ministrul de externe, Titus Corlățean, este foarte probabil să-și anunțe demisia în cadrul eunei conferine de presă programată la ora 11.30, au declarat surse apropiate Ministerului de Externe, citate de Digi24.

Potrivit unor surse oficiale, citate de Mediafax, Titus Corlăţean nu şi-a depus încă demisia, dar premierul Victor Ponta a fost informat despre intenţia ministrului de a demisiona.

Decizia ministrul ar putea veni pe foncul misiunii aproape imposibile pe care o are de îndeplinit și care i-a fost încredințată public de către premierul Victor Ponta, de a face în așa fel încât să nu fie niciun român care să nu poată vota în diaspora.

Cătălin Prediu a declarat, în fața sediului ACL, că această dmisie nu va rezolva problema și alături de Titus Corlățen ar trebui să demisioneze și premeirul Victor Ponta.

”Demisia lui Corlățean e praf în ochi dacă nu se suplimentează secțiile de votare în diaspora”, a declarat Cătălin Predoiu. Acesta a cerut ca Victor Ponta să preia intermatul Ministerului de Externe și să-și asume suplimentarea secțiilor de votare.

Săptămâna trecută, în Bucureşti şi în mai multe oraşe ale ţării au avut manifestaţii de protest faţă de modul în care a fost organizat votul în diaspora la primul tur al prezidenţialelor, manifestaţiile având şi un caracter antiguvernamental.

De asemenea, preşedintele Traian Băsescu a cerut, de două ori, demiterea lui Corlăţean.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_big/190243a7ca7345580a63e702be2b0f22/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

Cele mai citite

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...
Ultima oră
Pe aceeași temă