14 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialPoliţiștii, victime ale fracturii rasiale

Poliţiștii, victime ale fracturii rasiale

Un nou episod însângerează din nou societatea americană, zece zile după asasinarea a cinci poliţiști la Dallas. Circumstanţele dramei din Baton Rouge sunt confuze, autorul împușcăturilor, fost militar care a luptat în conflictul din Irak, declarând că aparţine unei naţiuni „afro-americane“.

„Pentru moment nu cunoaștem mobilul trăgătorului“, a declarat președintele Barack Obama într-un interviu special. Obama se confruntă cu înmulţirea incidentelor dintre populaţia de culoare și forţele de poliţie și încearcă să facă apel la unitate. În mesajul său de duminică, președintele a avertizat contra derapajelor politice în timpul Convenţiilor care vor desemna în această săptămână și în cea următoare candidaţii republican și democrat pentru Casa Albă. La rândul său, vicepreședintele Joe Biden a denunţat un „act de dispreţ și un atac împotriva modului nostru de viaţă“.

Şeful poliţiei statului Louisiana, colonelul Mike Edmonson, a anunţat că omul care a tras asupra poliţiștilor „a fost doborât și este mort“, precizând că este vorba despre Gavin Long, 29 de ani, originar din Kansas City (Missouri). Potrivit CNN, este un american de culoare și ar fi născut în data de 17 iulie, exact ziua pe care a ales-o să ucidă poliţiști. Bărbatul este un fost pușcaș marin care a servit în forţele americane în Irak, din iunie 2008 până în ianuarie 2009.

Un grup care se vrea naţiune suverană

El a acţionat legal anul trecut și și-a schimbat numele devenind „Cosomo Ausar Setepenra“, un mod de a marca apartenenţa proclamată la Nation Washitaw, un grup afro-american care se declară a fi o naţiune suverană, asemenea amerindienilor din SUA. Potrivit media, contul său Twitter este plin de aluzii denunţând albii, în timp ce unul din poliţiștii uciși este de culoare. Pe reţelele sociale, el se prezenta ca „strateg al libertăţii“. În afara celor trei poiliţiști uciși, alţi trei au fost răniţi, unul aflat în stare critică.

Primarul din Baton Rouge, Kip Holden, a făcut un apel la calm, existând temeri privind noi tensiuni. Prezentarea pe Internet a unei înregistrări video făcută de un amator care a filmat ultimele momente de viaţă ale lui Alton Sterling, vânzătorul de culoare împușcat de un poliţist, a provocat un val de indignare care s-a amplificat a doua zi când un alt afro-american, Philando Castile, a fost și el ucis de un poliţist, de această dată la Minnesota. În cursul uneia din numeroasele manifestaţii pentru denunţarea violenţelor poliţiei, un singur om a împușcat cinci poliţiști în Dallas la 7 iulie, înainte de a fi ucis de forţele de ordine. Micah Johnson, fost combatant american de culoare, declarase că vrea să ucidă poliţiști albi ca răspuns la mortea celor doi negri în aceeași săptămână, răpuși de gloanţele poliţiei.

Săptămâna trecută, poliţia din Baton Rouge a anunţat arestarea a trei persoane care proiectau asasinarea de poliţiști. Unul din suspecţii arestaţi, un tânăr de 17 ani, a declarat în timpul interogatoriului că „el și alţi trei suspecţi au furat arme și își vor procura și gloanţe pentru a trage asupra poliţiei“.  

Baton Rouge a fost marcat de numeroase mani­festaţii contra violenţelor poliţienești după moartea, la începutul lunii iulie, a lui Alton Sterling, un vânzător ambulant de culoare, împușcat de un poliţist.

Cele mai citite

Numărul pensionarilor a scăzut în luna aprilie 2024, comparativ cu luna precedentă

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274 persoane mai puţine comparativ cu luna precedentă, iar pensia...

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...

VIDEO REZUMAT. Petrolul Ploiești rămâne în Superliga. ”Lupii galbeni” au învins Oțelul lui Dorinel Munteanu

Într-o partidă din etapa a opta a fazei play-out a Superligii de fotbal din România, Petrolul Ploiești a reușit să învingă echipa Oțelul Galați...
Ultima oră
Pe aceeași temă