15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialPolitistii bulgari au protestat la Palatul lui Boc

Politistii bulgari au protestat la Palatul lui Boc

» Politistii bulgari au venit la Bucuresti pentru a-i sustine pe colegii lor romani in lupta cu Guvernul, dat fiind ca si ei se confrunta cu salarii mici si lipsuri asemanatoare in activitatea profesionala.

» Politistii romani spun ca vor merge si ei la protestele bulgarilor, daca vor fi chemati, mai ales ca vecinii de la sud de Dunare sunt nevoiti sa munceasca intr-un mediu mult mai periculos decat cel din Romania, cu asasinate, rapiri si rascumparari.

Politistii europeni se inteleg intre ei ca fratii. Cateva zeci de politisti bulgari au protestat ieri in fata Guvernului de la Bucuresti impotriva conditiilor vitrege de munca pe care le au colegii lor romani, marturisind ca si ei se confrunta cu probleme asemanatoare in plina criza financiara. Initial, bulgarii au vrut sa participe la pichetarea Prefecturii Giurgiu, insa ei au fost preluati de gazde si adusi in Capitala. La randul lor, politistii romani au mers in ultimii ani la mitinguri ale politistilor din Slovacia, Cipru si Serbia, pentru a sustine revendicarile acestora; ei sustin ca vor merge si la Sofia, daca si acolo vor exista proteste si vor fi invitati de sindicatele bulgaresti ale politistilor.

Politistii din Sofia au fost invitati luni seara la Bucuresti de catre colegii lor romani. Ieri, la prima ora, traversau deja Dunarea intr-un autocar, pentru a se alatura in capitala Romaniei celor 300 de politisti romani aflati in strada. "Situatia noastra este cam la fel cu aceea a bulgarilor, si din punct de vedere legislativ, si ca salarizare. Daca la ei media salariului, cu tot cu sporuri, este cam de 400 euro, la noi este de 450 euro. si ei sunt putini, obositi, stresati ca si noi, si au tot felul de lipsuri", ne-a spus Marin Gruia, liderul Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (SNCCP), despre cei 40 de politisti-sindicalisti bulgari care au venit sa-i sustina pe protestatarii din Romania. Pe de alta parte insa, Marin Gruia recunoaste ca politistii bulgari sunt nevoiti sa munceasca intr-un mediu mult mai periculos decat cel din Romania: "La noi inca este bine. N-avem asasinate in plina strada, rapiri de oameni foarte bogati, rascumparari. Este insa treaba lor cum vor rezolva aceste probleme".

Reprezentantul Sindicatului Politistilor spune ca, spre deosebire de alte categorii profesionale, politistii din Europa sunt foarte uniti si isi dovedesc deseori solidaritatea cu colegii lor din alte tari, care au probleme. "si noi ne-am prezentat cu o delegatie la mitingul politistilor din Slovacia, in 2005, atunci cand s-a incercat in aceasta tara remilitarizarea politiei. Au fost atunci proteste ample care s-au soldat cu demisia ministrului de Interne", isi aminteste Gruia.
El spune ca, daca bulgarii ar face miting si ar solicita sprijinul romanilor, acestia s-ar deplasa la Sofia pentru a le veni in ajutor. SNPPC este afiliat pe plan international la EuroCOP, cea mai mare organizatie sindicala a politistilor, din care fac parte 28 de sindicate din politie din 21 de tari europene si reprezinta interesele a peste 600.000 de membri.

La precedentele proteste ale politistilor romani au luat parte, pe langa vecinii de la sud de Dunare, si politisti din Marea Britanie, Belgia, Spania, Slovacia etc. De pilda, la mitingul din octombrie 2007, organizat de Sindicatul National al Politistilor si Vamesilor "Pro Lex", afiliat la Consiliul European al Sindicatelor din Politie, s-au prezentat politisti din nu mai putin de 16 tari europene. "Problemele politistilor dintr-o tara europeana privesc intreaga Europa, de aceea lor li se pare firesc sa participe la actiunile noastre. Totodata, si noi mergem la protestele lor. Pana acum am fost la mitinguri ale colegilor din Serbia si Cipru", ne-a declarat Vasile Lincu, presedintele "Pro Lex". Lincu spune ca aceasta cooperare sindicala este dublata de o colaborare pe plan profesional: "Participam impreuna la seminarii, ne pregatim impreuna pentru a actiona impotriva criminalitatii organizate".

Ieri a fost cea de-a treia zi in care politistii au protestat in strada. Ei au cerut sa le fie platiti banii pentru chirie, orele suplimentare si primele de vacanta si au respins concediul de plata de 10 zile propus de guvernanti, motivand ca sunt prea putini. In timpul protestelor, politistii afiliati la "Pro Lex" au adus in strada un elicopter cu telecomanda, simbolizand plecarea lui Ceausescu din balconul fostului Senat, actualul Minister de Interne. Sindicalistii se plang ca in Politie sunt peste 8.000 de posturi neocupate – ceea ce ii obliga sa munceasca intre 14 si 16 ore pe zi –, ca nu au benzina pentru Loganuri si nici consumabile precum hartia sau tonerul pentru imprimantele calculatoarelor. "Noi muncim, aducem venituri din confiscari, care se duc la bugetul de stat, insa sistemul tot subfinantat este. Am propus ca o parte din confiscari sa mearga catre politist, existand si cadrul legal pentru acest lucru. Astfel, Legea 360 prevede ca pana la unu la suta din aceste sume sa fie indreptate catre angajat, dar suma sa nu depaseasca salariul politistului pe un an", spune sindicalistul Marin Gruia. La randul sau, liderul de sindicat Sile Lincu afirma ca situatia din Politie a devenit tragica, in conditiile in care multi politisti risca sa fie evacuati de proprietari din locuinte, pentru neplata chiriei, iar carburantul pentru masinile de interventie se afla "la limita". "L-am invitat in Romania pe comisarul european pentru Justitie si Afaceri Interne, Jacques Barrot, pentru a lua la cunostinta problemele cu care se confrunta politistii romani", mai arata Lincu.  

Consultare
» Invitati la Cotroceni
Presedintele Traian Basescu a discutat ieri cu politistii care au protestat in fata Guvernului, asigurandu-i ca nu a venit la ei ca sa-i pacaleasca. seful statului i-a invitat pe reprezentantii politistilor duminica, la ora 12.00, la Palatul Cotroceni, pentru a analiza revendicarile pe care le au. "Hai sa ne vedem duminica. Veniti trei-patru colegi. Veniti sase, sa fie reprezentare generala. Daca sunteti zece, atunci reprezentarea e ca lumea. Va astept duminica la ora 12.00. Ne vedem la Cotroceni, ca in strada, aici, nu e de vorbit. Nu am venit sa va pacalesc", a spus Basescu. Politistii vor suspenda actiunile de protest pana la intalnirea de duminica cu presedintele si cu reprezentantii Guvernului, a declarat Marin Gruia, presedintele Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual. Precedentele runde de negocieri intre politisti si ministerul de resort n-au avut nici un rezultat. Ministrul Dan Nica a declarat in repetate randuri ca n-are bani decat pentru plata la timp a salariilor.

Cele mai citite

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...

Orașul Harkov ar fi fost atacat de Rusia cu un nou tip de bombă cu sistem de ghidare

Este posibil ca Rusia să fi utilizat un nou tip de bombă cu sistem de ghidare în atacurile aeriene asupra oraşului Harkov, din nord-estul...
Ultima oră
Pe aceeași temă