Politia rutiera informeaza ca in primele doua luni ale anului, comparativ cu perioada similara din 2009, s-au inregistrat cu 21% mai putine accidente de circulatie grave, traficul fiind supravegheat din elicopter, iar pe drumuri sunt amplasate radare in cascada tocmai pentru a sanctiona vitezomanii, scrie Mediafax.
Politistii au inceput sa supravegheze din elicopter traficul, specialisti indicand agentilor rutieri soferii care circula cu viteza prea mare sau care se angajeaza in depasiri neregulamentare.
In zilele de 10 si 11 martie, Directia Rutiera din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane a coordonat o actiune pe DN 1 si DN 7 care a vizat reducerea numarului de accidente rutiere ca urmare a nerespectarii regulilor privind efectuarea depasirilor, precizeaza Politia.
Astfel, peste 760 de conducatori auto au fost sanctionati contraventional pentru nereguli la regimul rutier.
La actiunea care s-a desfasurat pe DN 1 tronsonul Sibiu-Sebes-Alba Iulia si pe DN 7 tronsonul Sebes-Deva-Arad a participat un elicopter al Inspectoratului General de Aviatie in care s-a aflat un specialist al Directiei Rutiere care a supravegheat din aer traficul rutier si a comunicat echipajelor de la sol abaterile de la normele rutiere constatate. Odata informate despre aceste nereguli, echipajele de politie i-au oprit si sanctionat pe conducatorii auto indisciplinati.
Totodata, in zonele cu risc ridicat de producere a accidentelor rutiere pe fondul nerespectarii regulilor privind efectuarea depasirilor politistii au folosit aparate radar amplasate "in cascada".
In cele doua zile, politistii au constatat patru infractiuni si aplicat 765 de sanctiuni contraventionale, cele mai multe fiind pentru depasire neregulamentara, nepurtarea centurii de siguranta si depasirea vitetezei legale.
De asemenea, au fost suspendate 123 de permise de conducere, in 121 de situatii pentru depasiri neregulamentare, iar in celelalte pentru depasirea vitezei legale.
"Analiza indicatorilor dinamici pe linie de politie rutiera a relevant faptul ca in primele doua luni ale anului in curs, comparativ cu perioada similara a anului trecut, s-au inregistrat cu 21% mai putine accidente de circulatie grave, numarul persoanelor decedate in aceste accidente a scazut cu 17%, iar al persoanelor ranite grav a scazut cu 6%", informeaza, sambata, Politia Romana.
In contextul in care la nivel national se inregistreaza o diminuare a numarului de accidente de circulatie si a consecintelor acestora, sursa citata arata ca nerespectarea prevederilor legale care reglementeaza efectuarea depasirii autovehiculelor a devenit una dintre principalele cauze generatoare de accidente rutiere.
In primele doua luni ale anului 2010, pe tronsonul de drum Sibiu-Sebes-Alba-Cluj, pe fondul depasirii neregulamentare, s-au produs 11 accidente rutiere grave (cu noua mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut), soldate cu decesul a 11 persoane (cu una mai mult decat in perioada similara a anului 2009) si ranirea grava a altor 15 (cu doua mai mult decat in primele doua luni ale anului trecut).
Pe tronsonul de drum Sebes-Deva-Arad au avut loc 12 accidente rutiere grave (cu unu mai mult decat in perioada similara a anului trecut) in care si-au pierdut viata trei persoane (cu doua mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut) si in care au fost ranite grav 13 persoane (cu trei mai multe decat in primele doua luni ale anului 2009).
Aceste consecinte sunt generate de particularitatile specifice ale drumului care constau intr-o singura banda de mers pe sens, curbe succesive si un numar ridicat de autovehicule care tranziteaza acest segment de drum, in special cele destinate transportului international de marfuri.
In anul 2009, Politia Romana subliniaza faptul ca s-a evidentiat o diminuare a riscului rutier in pe drumurile publice din Romania pentru prima data in ultimii patru ani.
In 2009, prioritatea politiei rutiere a vizat asigurarea sigurantei traficului rutier prin reducerea numarului accidentelor de circulatie si a consecintelor acestora.
Astfel, pentru cresterea eficientei activitatilor desfasurate s-a actionat potrivit unui nou concept de actiuni regionale, care au constat in derularea, sub coordonarea Inspectoratului General al Politiei Romane, a unor activitati punctuale de impunere a normelor rutiere, cu atragerea de efective de profil de la judetele invecinate.
In ce priveste dinamica accidentelor grave de circulatie, Politia Romana arata ca in comparatie cu anul 2008, anul trecut s-au inregistrat 9.992 accidente grave (-4,7%), soldate cu 2.729 (-9,4%) persoane decedate si 8.903 (-3,7%) raniti grav. Conform evolutiilor indicatorilor dinamici din anii 2005 (s2,1% accidente, s7,67% persoane decedate, s2,05% persoane vatamate corporal), 2006 (-0,6%, -1,63%, -1,73%), 2007 (s18,7%, s8,25%, s22,6%) si 2008 (s25,1%, s9,4%, s32,65%), scaderile inregistrate in anul 2009 la toti indicatorii dinamici reprezinta diminuarea, pentru prima data in ultimii 4 ani, a riscului rutier.
In urma desfasurarii, in cursul anului 2009, a 87.452 de actiuni au fost constatate 3.291.371 contraventii, 196.395 permise de conducere au fost retinute in vederea suspendarii dreptului de a conduce si 94.655 certificate de inmatriculare au fost retrase pana la remedierea defectiunilor. In aceeasi perioada, politistii rutieri au descoperit 47.547 infractiuni (s9,4%), dintre care 34.262 (s8,9%) la regimul circulatiei, iar 13.285 (s10,8%) sunt de alta natura.
Totodata, spune sursa citata, au fost depistate cinci cazuri de detinere si consum de droguri ori substante psihotrope, sapte persoane care au condus autovehicule in timp ce se aflau sub influenta substantelor stupefiante, 17 cazuri de contrabanda cu tigari, cinci cazuri de contrabanda cu alcool, doua cazuri de sechestrare de persoane (Autostrada A1 si A2) si un caz de rapire. Au fost prinsi 106 suspecti de furturi de si din autovehicule, iar 205 autovehiculele reclamate ca fiind furate au fost recuperate.