14 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialPolitia Romana cauta inca aproape 300 de arme pierdute la Revolutie

Politia Romana cauta inca aproape 300 de arme pierdute la Revolutie

Politia cauta, in prezent, 274 de arme, printre care pusti mitraliera, carabine si pistoale, pierdute in urma evenimentelor din decembrie 1989, informeaza NewsIn. Care precizeaza, in acelasi timp, ca Ministerul Apararii nu are documente care sa arate ca ar fi dat arme de foc populatiei civile, in timpul conflictelor de strada de la sfarsitul lunii decembrie 1989.

Potrivit unei statistici a Directiei Arme, explozivi si substante periculoase, din inventarul mai multor institutii ale statului lipseau, imediat dupa Revolutie, nu mai putin de 1.897 de arme de foc. Dintre acestea, au fost recuperate, pana in prezent, 1.623.  

Astfel, oamenii legii incearca inca sa recupereze, printre altele, 61 de pistoale Carpati, 17 pistoale Makarov, patru pistoale TT, un pistol Stechin, sase pistoale mitraliera, o pusca mitraliera, 21 de carabine, o pusca speciala cu luneta, patru pistoale de TIR si 11 pusti de TIR.

Presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Teodor Maries, spune ca o mare parte dintre armele pierdute la Revolutie au fost distribuite civililor, in decembrie 1989, de catre Ministerul Apararii Nationale, care dorea ca mai multe obiective din Bucuresti sa fie aparate impotriva unor posibile atacuri lansate de asa-numitii terorisi.

"Au fost sute de arme date civililor la Revolutie. Numai eu am strans, in dupa-masa zilei de 22 decembrie, doua camere pline de arme. Eu am ajuns primul la etajul 6 al Comitetului Central, cu arma in mana. Am adunat acolo armele, ca sa nu ne impuscam. Probez cu declaratii. Este totul filmat cand se vede ca am coborat in hol cu un ofiter, iar el a spus ca rupe o foaie dintr-o carte aruncata acolo pe jos, ca sa putem face o evidenta a armelor si sa le putem cara. Au navalit toti acolo si au luat toate armele, inclusiv copii de 14 ani care aveau baionete in mana", a declarat Teodor Maries pentru NewsIn.

Pe de alta parte, Ministerul Apararii sustine ca nu detine documente din care sa reiasa ca ar fi dat arme de foc civililor in decembrie 1989. "In evidentele actuale ale unitatilor militare din subordinea MApN nu sunt inregistrate date si activitati din care sa reiasa ca au fost distribuite arme de foc populatiei civile in timpul evenimentelor din decembrie 1989", se arata intr-un raspuns al MApN.

Totusi, surse din MApN au declarat, pentru NewsIn, ca in perioada decembrie 1989-ianuarie 1990, armamentul si munitia personalului armatei se distribuiau, conform legislatiei in vigoare la acea data, pe "Registrul Serviciului Interior", care are termen de pastrare de doi ani. "Avand in vedere acest aspect, in cele mai multe situatii, registrele au fost distruse prin macerare", au conchis sursele citate.

Cele mai citite

Mesajul de Paște al SRI-ului: “Nu credem până nu…”

Mesajul viral postat pe rețelele sociale de către Serviciul Român de Informații (SRI) în ziua de Paște a adunat rapid aprecieri și distribuiri. „Nu...

Un grup de filipinezi a sărbătorit paștele ortodox cu drob și cu pachețele de primăvară

România devine o a doua casă pentru mulți imigranți, iar aceștia își împletesc tradițiile din țările lor de origine cu cele românești. Spre exemplu,...

Candidata naționalistă Gordana Siljanovska – Davkova este favorită în turul al doilea al alegerilor în Macedonia de Nord

Gordana Siljanovska - Davkova, candidata opoziției naționaliste din Macedonia de Nord, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale și are șanse mari să câștige...
Ultima oră
Pe aceeași temă