11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialPoliţia Capitalei, decapitată după atacul armat de la coafor

Poliţia Capitalei, decapitată după atacul armat de la coafor

Permisul de port-armă al autorului celor două crime din Bucureşti a fost eliberat deşi din dosar lipseau documente importante, arată corpul de control al Poliţiei Române.

Gheorghe Vlădan, bărbatul care a ucis două persoane, printre care şi pe soţia sa, şi a rănit alte şase persoane într-un coafor din Bucureşti nu ar fi avut dreptul să deţină pistol, se arată într-un raport al Inspectoratului General de Poliţie a  României (IGPR). Din dosarul depus de acesta pentru eliberarea unui permis de port-armă ar lipsi tocmai acele acte care ar fi arătat profilul criminalului. „Lipseau avizul psihologic, cazierul judiciar şi fişa de cunoaş­tere a celui care a cerut auto­rizaţia de deţinere de armament letal”, a menţionat chestorul de poliţie Liviu Popa, comandantul IGPR. În schimb, documentaţia pentru eliberarea permisului de port-armă ar fi fost semnată chiar de adjunctul şefului Poliţiei Capitalei, chestorul Nicolae Marinescu.

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Municipiului Bucureşti au respins acuzaţiile. „Conform legilor din acel moment, Gheorghe Vlădan avea toată documentaţia pentru permis-armă în iunie 2010″, a declarat Diana Sarca, purtător de cuvânt al instituţiei. Aceasta a adăugat că atacatorului de la coafor ar fi avut avizul psihologic şi trecuse prin evaluarea psihologică anuală, pentru că era angajat militar al Ministe­rului Administraţiei şi Internelor. Totuşi, chestorul Liviu Popa a anunţat că va sesiza Parchetul în cazul ofiţerilor care s-au ocupat de autorizarea dosarului, sub acuzaţia de neglijenţă în serviciu.

Şef pentru o oră

Totodată, verificările efectuate la Secţia 14, acolo unde nevasta criminalului a depus o plângere în care avertiza autorităţile că acesta deţine pistol şi a ameninţat că o împuşcă, au scos la iveală că pe numele lui Gheorghe Vlădan au existat 14 reclamaţii. „11 au fost soluţionate, trei sunt în curs de soluţionare. Dintre acestea, doar una a fost a soţiei, restul au venit de la vecini şi cunoştinţe”, a menţionat şeful IGPR. Corpul de control a stabilit deja că nu au fost totuşi respectate anumite proceduri şi s-a dispus cercetarea faţă de patru ofiţeri de la respectiva secţie de poliţie. De asemenea, s-a dispus cerceta­rea prealabilă şi asupra a şapte ofiţeri cu funcţie de conducere din Poliţia Capitalei.

De altfel, şeful acestora a fost destituit ieri. Chestorul Vasile Viorel a fost demis pentru mana­gement deficitar şi, iniţial, în locul său a fost numit  Nicolae Marinescu. După ce jurnaliştii au descoperit că acesta din urmă este cel care a semnat dosarul de port-armă al lui Gheorghe Vlădan, ministrul Internelor a revenit asupra deciziei şi l-a numit pe Gheor­ghe Dumitru comandant la Capitală. Nici acesta nu a rezistat mai mult de câteva minute. pentru că a fost schimbat cu Lucian Guran, care a mai deţinut această poziţie în trecut. 

Atacatorul, gelos şi ameţit de băutură

Procurorii au stabilit că Gheorghe Vlădan avea o alcoolemie de 0,25 la mie în momentul în care a comis atacul din coafor şi luase medicamente antidepresive. „Atacul a durat trei minute şi 27 de secunde, din momentul în care suspectul a intrat şi până când a ieşit, perioadă care include şi atacul propriu-zis asupra persoanelor din coafor”, a menţionat Marius Iacov, adjunctul Parchetului General. Potrivit acestuia, o femeie cu un copil a ieşit din unitate cu numai şapte secunde înainte de a intrat criminalul.

Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă