18.4 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialPolanski, judecat intr-un film documentar

Polanski, judecat intr-un film documentar

» Postul de televiziune BBC4 a difuzat la inceputul saptamanii, in cadrul seriei Storyville, documentarul "Wanted and Desire".

» Filmul, realizat de Marina Zenovich, aduce in atentia publicului un scandal celebru al anilor ‘70, cazul regizorului Roman Polanski, acuzat de violul unei minore.

In 1977, la varsta de 44 de ani, Roman Polanski  s-a vazut pus in fata unei acuzatii de viol, lansata de modelul de 13 ani Samantha Geimer. Cei doi s-au cunoscut in Los Angeles cand Samantha sustinea o sedinta foto pentru editia franceza a revistei Vogue. Polanski a participat ca invitat, iar mama tinerei si-a dat acordul pentru niste sedinte foto private. Conform declaratiilor acuzatoarei, violul s-ar fi produs dupa ce Samanthei i s-a oferit o sampanie combinata cu sedative.

Polanski a pledat vinovat
Pus in fata numeroaselor acuzatii ca viol prin uz  de droguri si multe altele, Polanski a acceptat sfatul avocatului sau Lawrence Silver, de a pleda vinovat, pentru diminuarea acuzatiilor. Mai tarziu, in autobiografia sa celebrul regizor a declarat ca totul a fost un scenariu bine pus la punct de mama victimei. Publicul filmului "Wanted and Desire" este martorul unei adevarate arhive de interviuri ale celebritatilor si observatorilor de la Hollywood, avocati, acuzatori, dar si victima.
Titlul documentarului se refera la tratamentul diferit pe care Polanski l-a primit din partea publicului: este dorit in Franta, unde-si are resedinta, si este considerat un criminal in SUA.
Binecunoscutul regizor, actor, producator si scenarist  polonez Roman Polanski este prezentat ca fiind un artist desavarsit, cu o viata neconventionala marcata adesea de decizii impulsive ce i-au generat dezastre personale.
Suntem purtati prin viata lui Polanski, de la copilaria sa la moartea socanta a sotiei sale, Sharon Tate, ucisa in 1969.

Producatoarea filmului: "Clar, Polanski nu a fost tratat corect"
Comportamentul justitiei fata de celebrul caz este pus sub semnul intrebarii deoarece documentarul scoate la iveala incercarile judecatorului Rittenband (cel care s-a ocupat de caz, decedat in 1994) de a-si face un nume pe seama lui Polanski. Judecatorul este acuzat de antisemitism fata de Polansky, dovada fiind apartenenta sa la un club din Los Angeles ce ingradea accesul evreilor printre membri.
De asemenea, producatoarea documentarului condamna si comportamentul presei din SUA. Sunt blamate favoritismele pentru judecatorul Rittenberg si tratamentul dur aplicat lui Polanski.

Intrebata despre subiectul documentarului producatoarea Marina Zenovich declara: "Nu este vorba daca Polanski este placut sau nu, ci daca legea din California l-a tratat corect. Clar, acest lucru nu s-a intamplat. Asta mi s-a parut intrigant".
Intrebata daca documentarul s-a vrut a fi "apararea lui Polanski", producatoarea a negat: "Cum sa fac asta? Ce a facut el este absolut gresit!".
Veridicitatea declaratiilor este confirmata de documentar, "Wanted and Desire" prezentand si partile arogante, orgolioase si evazive ale lui Polanski .
Wanted and Desire intra in adancurile unei "povesti" legale al carei deznodamant a dus la stabilirea lui Polanski in Franta. Hotararile justitiei au dus la un exil, Polanski fiind obligat sa ramana in Franta. Desi de-a lungul vremii regizorului i s-a oferit sansa unei reintoarceri in America, acesta a refuzat.

Documentarul subliniaza clar ca anii ’70 erau diferiti din punctul de vedere al comportamentului sexual, iar cazul lui Polanski nu a fost singular in acele vremuri. Sunt cunoscute cazurile celebrelor groupies adolescentine ale caror "vizite" faceau deliciul trupelor rock.

Zenovich subscrie: "Mi s-a spus ca Polanski a fost pur si simplu cel prins".
Roman Polanski are acum 75 de ani, a continuat sa faca filme, iar in 2002 filmul "Pianistul" l-a condus catre Oscar. Dincolo de toate acestea, Polanski a cunoscut din plin traumele vietii (parintii i-au fost trimisi in lagarele de concentrare, sotia i-a fost ucisa), iar documentarul "Wanted and Desire" ii ofera sansa de a cere justitiei niste raspunsuri.

Cele mai citite

Jungla urbană a primăriței Clotilde Armand. Defrișare nocturnă la comandă în zona Piața Domenii-Cașin (Video)

În zona centrală a Sectorul 1, condus încă de primărița USR, Clotilde Armand, mai exact la câțiva pași de Biserica Cașin, se „toaletează”...

Preşedintele Iohannis a semnat decretul pentru acreditarea lui Sebastian Mitrache ca ambasador al României în Arabia Saudită

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul privind acreditarea lui Sebastian Mitrache în calitate de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Regatul Arabiei...

Planul de pace al Chinei

Din multe rațiuni, Planul de pace al Chinei (2023) este referință internațională astăzi, prin natura lucrurilor și prin el însuși. În primul rând, situația obiectivă...
Ultima oră
Pe aceeași temă