10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialPoem dramatic despre... dragoste

Poem dramatic despre… dragoste

Dramaturgia chineza ne este mai putin cunoscuta, iar Teatrul "Nottara" ne ofera prilejul de a lua contact cu pie­sa originala datorata lui Liao Yimei, un poem dramatic, incarcat de parabole, despre iubire. Spectacolul, regizat de Mihai Lungea­-
nu, implica in distributie doi tineri actori deosebiti, Raluca Gheorghiu si Dan Bordeianu, care reusesc a ne convinge ca dragostea ramane o tema ce garanteaza succesul la public.

Liao Yimei este o scriitoare contemporana, care si prin scenariile sale a reusit consacrarea in afara granitelor Chinei, obtinand distinctii internationale. Stilul dramaturgiei chineze e special, si "Rinocerul indragostit" confirma din nou aceasta caracteristica. Iubirea ce il macina pe Ma Lu – ingrijitorul unui rinocer de la gradina zoologica – pentru Mingming, o fata dornica de parvenire prin dragoste, se deruleaza ca un sensibil poem dramatic, bogat in parabole. Povestea pare aparent simpla sub aspect conflictual, dar e imbogatita prin prezenta unor povestitori, "profesorilor de dragoste" si a altor personaje metaforice. Regizorul Mihai Lungeanu respecta formatul dramaturgiei si incearca a-l ilustra cat mai convingator. Suprapunerea de scene cu acelasi sens, cu povestitori – in romana si chineza -, ce atentioneaza asupra a ceea ce se va petrece in scena urmatoare, ingreuneaza ritmul reprezentatiei, ii amplifica inutil durata. Ca imagine teatrala generala, spectacolul are un farmec aparte  prin decorul aflat in continua miscare. Scenograful Horatiu Mihaiu a manevrat o sumedenie de panouri ce construiesc sugestiv multiple spatii de joc.

 

"Dragostea te poate ajuta sa-ti invingi plasmuirile de tot felul, sa-ti intinzi antenele la maximum catre lume"

 

Meritul principal al regizorului Mihai Lungeanu este insa alegerea si indrumarea distributiei. Un examen de nota maxima sustin Raluca Gheorghiu si Dan Bordeianu in rolurile tinerilor ce cauta dragostea. Frumoasa, gratioasa, dar ciudata in intentiile de a imbina realitatea cu aspiratiile intime ale visurilor sale este Mingming in interpretarea Ralucai Gheorghiu. Actrita trece credibil, cu emotie, prin starile personajului dictate dramaturgic si reuseste sa impresioneze printr-un desen bine punctat al tinerei ce se opune iubirii adevarate pentru ca nu corespunde pretentiilor sale false. Excelent este Dan Bordeianu in Ma Lu, revenind la teatru dupa telenovelele "Numai iubirea" si "Lacrimi de iubire" -, ce i-au adus succesul. Scena ii dezvaluie acum pe deplin sensibilitatea si puterea dramatica a expresiei. Prin ciudata sa biografie, Ma Lu este un personaj incarcat de metafore, el isi va sacrifica rinocerul pretuit pentru a castiga iubirea femeii dorite. Celor doi tineri actori li se alatura Mihaela Subtirica si Corina Dragomir in roluri cu doua fete – tipologii si masti -, rezolvate cu naturalete de interprete. Prietenii lui Ma Lu din lumea pragmatica, specifica zilelor noastre, sunt concludent caracterizati de Alexandru Mike Gheorghiu, Ionut Anghel si Gabriel Rauta. Jocul actorilor din aceasta tanara distributie sustine poezia scrierii si transmite emotie.

"Rinocerul indragostit" este o pledoarie despre dragoste, exagerata ca timp de reprezentare datorita intentiei sublini­erii sensurilor parabolice detinute de text, dar merita a fi vizionat acest spectacol, in primul rand, pentru actori.

 

 

RINOCERUL INDRAGOSTIT
Drama. 2h.
Autor: Liao Yimei. Regia: Mihai Lungeanu.
Cu: Dan Bordeianu, Raluca Gheorghiu, Alexandru Mike Gheorghiu, Mihaela Subtirica, Corina Dragomir (…)
Teatrul "Nottara" – Sala "George Constantin" (Bd. Magheru nr. 20, tel. 021/317.41.01), vineri, 10 aprilie, ora 19.30. Pret bilet: 12,60 – 14,70 lei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă