13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialPlangere penala contra vaccinarii impuse de Cercel

Plangere penala contra vaccinarii impuse de Cercel

» Pentru ca actiunile sale nu mai tin seama de nici un fel de respectare a legilor din Romania, dar si a diverselor conventii internationale, secretarului de stat Adrian Streinu-Cercel i se pregateste o plangere penala din partea mai multor organizatii ale societatii civile. Dispozitiile sale privind obligarea medicilor sa se vaccineze, precum si imunizarea copiilor fara acceptul scris al parintilor au fost stopate de ministrul Sanatatii.

Revoltati ca sunt amenintati cu desfacerea contractului de munca daca nu se vaccineaza impotriva gripei porcine, mai multi medici i s-au adresat senatorului Iulian Urban, presedintele Asociatiei de Asistenta pentru Consumatori. "In mod evident, dl Streinu-Cercel si-a depasit competentele. Am discutat cu ministrul Sanatatii, Cseke Attila, care mi-a spus ca dl Cercel a emis o dispozitie catre DSP-uri fara sa aiba acordul lui, iar aceasta dispozitie nu are nici un fel de valoare juridica. Acest om (Adrian Streinu-Cercel – n.n.) trebuie oprit. si nu doar prin destituire din functie, pentru ca poate veni altcineva care va incerca aceleasi metode ilegale, ci printr-un exemplu. Pentru ca intelege sa incalce drepturile si libertatile fundamentale ale medicilor, dar si pe cele ale copiilor, mai multe asociatii din domeniul societatii civile, ajutate de colegi avocati de la mine de la cabinet, vor depune plangere penala impotriva sa", ne-a declarat senatorul Urban.

Aroganta afisata tot mai frecvent de prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, care, peste capul ministrului Sanatatii, a inceput sa dea directive pe la toate Directiile de Sanatate Publica, a fost taiata de Cseke Atilla. In urma scandalului declansat de actiunile secretarului de stat Streinu-Cercel, ministrul Sanatatii s-a vazut obligat sa ia pozitie si sa readuca legalitatea. Acesta i-a linistit pe medici ca nu ii va obliga nimeni sa se vaccineze, decizia apartinandu-le in exclusivitate, la fel ca in cazul oricarui alt pacient roman. De asemenea, in privinta declaratiilor lui Cercel, care anunta fara drept de apel ca, in cazul in care nu va exista dezacordul parintilor, copiii vor fi vaccinati impotriva virusului A/H1N1 obligatoriu si pe banda rulanta, ministrul Atilla a facut precizari foarte clare. Vaccinarea copiilor cu varste cuprinse intre 6 si 16 ani va fi realizata numai cu acordul scris al parintilor, normele privind strategia imunizarii in scoli urmand sa fie stabilite printr-un ordin comun al ministrilor Sanatatii si Educatiei. "A fost o neintelegere asupra careia s-a revenit. Vom cere acordul scris al parintilor intrucat este vorba despre copiii cu varste intre 6 si 16 ani. Parintele raspunde pentru copii, asa ca vom cere acordul scris. Nota prin care li se cerea medicilor sa se vaccineze, pentru ca altfel nu vor mai avea acces la bolnavi, a fost reparata", a declarat ministrul Cseke Atilla.  

Colegiul Medicilor din Romania asteapta ordinul ministrului Sanatatii privind necesitatea acordului scris al parintilor pentru vaccinarea copiilor si libertatea medicilor de a decide daca se vaccineaza sau nu, deci anularea deciziei lui Streinu-Cercel, actul semnat de ministrul Atilla urmand sa apara cel mai tarziu luni.
"Avem cuvantul ministrului, care deja i-a transmis secretarului de stat sa nu faca presiuni asupra medicilor. Prin declaratiile sale ca nu era nevoie de acordul scris al parintilor pentru vaccinarea copiilor, profesorul Cercel incalca o multime de acte normative. Este vorba de toate conventiile internationale privind drepturile copilului pe care Romania le-a semnat, Legea privind drepturile pacientilor si Codul deontologic al Colegiului Medicilor din Romania privind consimtamantul pacientilor. Daca la un pacient major se poate vorbi si de un consimtamant verbal, la minori este obligatoriu consimtamantul scris al parintilor sau al reprezentantilor legali ai acestora. In ceea ce ii priveste pe medici, profesorul Cercel  incalca in primul rand Codul Muncii, contractul-cadru al Caselor de Asigurari de Sanatate, Ministerul Sanatatii nefiind parte in acel contract, Legea drepturilor pacientilor etc.", ne-a declarat prof. dr. Vasile Astarastoaie, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.
Secretarul de stat Adrian Streinu Cercel nu a putut fi contactat in cursul zilei de ieri pentru a comenta aceste acuzatii.

Panica

» Medic decedat la o zi dupa vaccin

Potrivit Ministerului Sanatatii, in ultimele 24 de ore s-au mai inregistrat patru decese din cauza A/H1N1 (ajungandu-se in total la 100) si 131 de noi imbolnaviri, pana acum fiind vorba de 6.386 de cazuri.
Un medic de familie din comuna clujeana Alunis s-a vaccinat vineri impotriva virusului A/H1N1, iar sambata a murit. Localnicii, extrem de speriati, spun ca acesta a decedat din cauza vaccinului. Reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica din Cluj sustin insa ca panica este nejustificata, pentru ca medicul a murit din cauza unui infarct. Medicul Mihai Constantin a fost gasit de localnici decedat in curtea casei, iar trupul sau a fost transportat la Institutul de Medicina Legala din Cluj, unde i-a fost facuta autopsia. Potrivit profesorului Florin Stamatian, cadru didactic la Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu", vaccinul nu are in nici un caz efecte mortale.

Cele mai citite

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...
Ultima oră
Pe aceeași temă