19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialPlan antiincalzire globala

Plan antiincalzire globala

Omenirea are tehnologia si banii necesari pentru a evita o incalzire globala catastrofala, dar mai trebuie
sa si vrea acest lucru.
Utilizarea de combustibil ecologic, a energiilor alternative, o eficienta mai mare a energiei si alte masuri pot preveni un dezastru la scara globala, considera expertii pe probleme de mediu din peste 120 de tari, reuniti la Bangkok. Intr-un raport adoptat ieri, expertii estimeaza ca urmatorii 20-30 de ani sunt cruciali pentru limitarea poluarii si stoparea incalzirii planetare. Realizarea proiectului de stabilizare a emisiilor de gaze cu efect de sera va costa intre 0,2 si 3% din Produsul Intern Brut mondial la orizontul anului 2030, se arata in document.
Expertii au propus introducerea unei taxe pe utilizarea carbunelui ca mijloc de descurajare a folosirii energiilor fosile, cele mai poluante. Au fost prezentate si solutii futuriste precum captarea dioxidului de carbon din atmosfera, fertilizarea oceanelor ori instalarea de parasolare gigantice in stratosfera.
Fondul Mondial pentru Natura (WWF) a acuzat SUA, primul emitator de gaze cu efect de sera din lume, ca sunt principalele culpabile de incalzirea globala. Organizatia de aparare a mediului a cerut Washingtonului sa ia problema climatica "in serios" si sa actioneze rapid pentru atenuarea fenomenului. Ca sa nu-i fie amenintata cresterea economica spectaculoasa, China a incercat sa blocheze adoptarea textului potrivit caruia utilizarea de carbune este prima cauza a cresterii emisiilor de CO2.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă