13.4 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialPlaje fără salvamari, vara aceasta?

Plaje fără salvamari, vara aceasta?

Dacă veniți pe litoral vara aceasta, gândiți-vă de două ori înainte de a intra în apă: s-ar putea ca nici un salvamar să nu fie acolo să intervină, în caz de nevoie. Explicația este simplă: vicepreşedintele Consiliului Județean Constanţa, Cristinel Dragomir, a declarat, luni, că nu sunt fonduri pentru salvamari în acest sezon estival. Acesta a precizat că a făcut demersuri către Guvern, dar răspunsul a fost tranșant: nu sunt bani, descurcați-vă singuri.

„Am cerut şi am făcut demersuri pentru activitatea de salvamar din judeţul Constanţa. Deocamdată nu am primit nici un răspuns pozitiv. Am primit un răspuns prin care ni se spune că trebuie să asigurăm din fonduri proprii, neavând bani… asta e situaţia”, a declarat Cristinel Dragomir, luni, la finalul şedinţei Consiliului Judeţean Constanţei. El a precizat că, în anii trecuţi, pentru activitatea salvamarilor pe întreg litoralul a fost necesară suma de patru milioane de lei pe an. Banii au venit, cu întârziere, de la Guvern. În acest context, Cristinel Dragomir a afirmat că nu ştie cum s-ar putea rezolva această situaţie şi nici dacă în această vară vor mai fi sau nu salvamari pe litoral.

Deja-vu

Problema plății salvamarilor apare în fiecare sezon, de cel puțin opt ani de zile. Încă din 2006, de exemplu, aceștia au intrat, în premieră, în grevă pentru că nu sunt plătiți, Atunci, însă, situația a fost puțin diferită pentru că au supravegheat plajele.

Acum, după ce au fost duși cu vorba atâta timp, este posibil să nu mai accepte să lucreze până când nu au finanțarea asigurată. Serviciul de salvamar trebuie să fie asigurat între 1 iunie şi 15 septembrie.

Pierderi de vieți

O plajă nesupravegheată de salvamari înseamnă că sute de turiști riscă să-și piardă viața. Indiferent de cât de buni înotători se cred unii, valurile sunt înșelătoare și apa își cere tributul în fiecare.

Intervenția salvamarilor face ca numărul celor înecați să fie cât se poate de mic în fiecare an. În plus, lipsa salvamarilor de pe plaje ar putea duce și la o scădere a numărului de turiști, care ar putea prefera plaje din Bulgaria, Turcia sau Grecia.

Soluție: Fondul de Rezervă al Guvernului

Ieri, primarul Radu Mazăre a declarat că, totuși, pe plajele din stațiuni vor fi salvamari și că aceștia vor fi plătiți. Declarația sa se bazează pe o discuție purtată cu ministrul pentru buget, Liviu Voinea, care l-a asigurat că banii vor veni din Fondul de rezervă al Guvernului, așa cum s-a întâmplat și anul trecut.

“Am avut o discuție cu ministrul Voinea acum patru luni de zile când a făcut Legea bugetului, m-a rugat să rămână așa, urmând ca să plătească și anul ăsta din Fondul de rezervă al Guvernului la fel cum s-a plătit și anul trecut. E nefiresc să plătim noi și nici nu cred că este legal să plătim noi de la autoritatea locală atâta vreme cât nu administrăm noi plajele. Ăla e domeniul public al statului, administrat de Apele Române și nu pot să plătesc eu, să fac o cheltuială, pe ceva ce nu administrez. Am discutat cu dumnealui la telefon ieri, a discutat senatorul Moga cu secretarul general al Guvernului și aproape sigur vor plăti din Fondul de rezervă al Guvernului”, a precizat, ieri, Radu Mazăre.

Cele mai citite

Rusia avertizează Franța că-i va ataca eventualele trupe trimise în Ucraina

Rusia a avertizat miercuri Franţa că, dacă preşedintele Emmanuel Macron va trimite trupe în Ucraina, atunci acestea vor fi văzute ca ţinte legitime de...

Trump nu a putut ajunge la sărbătoarea lui Putin, pentru că vremea a fost cam Stormy

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Omul care a anunțat că poate pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore, Donald Trump, regretă că nu a...

Kosovo are dificultăți în aderarea la Consiliul Europei

Prim-ministrul din Kosovo, Albin Kurti, a criticat miercuri condiţiile de aderare la Consiliul Europei, în special crearea unei structuri guvernamentale semiautonome pentru comunitatea sârbă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă