14.5 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialPlagiatul ministrului de Interne. 7 din cei 11 membri ai comisiei independente...

Plagiatul ministrului de Interne. 7 din cei 11 membri ai comisiei independente de analiză, profesori la universitatea unde a absolvit Petre Tobă

Asupra lucrării de doctorat a Ministrului de Interne Petre Tobă există serioase suspiciuni de plagiat, iar un verdict este așteptat în cel mult 45 de zile. Aproape jumătate dintre membrii comisiei care vor analiza teza sunt profesori la unitatea de învățământ unde demnitarul a obținut titlul de doctor.

Intenția Ministerului Educației de a nu lăsa ca analiza tezelor de doctorat bănuite de plagiat să devină o afacere internă a universităților, conform modificărilor aduse de senatori Legii Educației, pare să eșueze în cazul ministrului de Interne. Cinci din cei 11 membri ai Comisiei de Științe Militare și Ordine Publică ai CNATDCU, unde va fi trimisă spre analiză teza de doctorat a lui Petre Tobă, sunt profesori la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”, adică aceeaşi instituţie de învăţământ superior care i-a acordat demnitarului, în 2011, titlul de doctor în ştiinţe militare care este acum contestat.

În acest caz este greu de eliminat suspiciunile de posibil conflict de interese sau chiar incompatibilitate. De altfel, conducătorul de doctorat a lui Petre Tobă, Anghel Andreescu, figurează în continuare pe aceeaşi poziţie la „Universitatea Națională de Apărare Carol I”. În același timp, vicepreședintele Comisiei de Științe Militare și Ordine Publică al CNATDCU, colonelul Sorin Pânzariu, este secretarul științific din cadrul universităţii. Altfel spus, conducătorul de doctorat al lui Petre Tobă și secretarul Comisiei care decide soarta plagiatului de care este acuzat ministrul sunt colegi la aceeaşi instituţie de învăţământ superior.

Mai mult, alți trei membri ai acestei Comisii de Științe Militare și Ordine Publică ai CNATDCU sunt cadre didactice la Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” din București, unde Petre Tobă a absolvit Facultatea de Drept.

Totuşi, potrivit Regulamentului CNATDCU, în termen de cinci zile (până vineri în acest caz) se va stabili o comisie de analiză formată din trei membri ai comisiei menţionate sau există posibilitatea de a se apela la experți externi.

O afacere internă

La începutul acestei săptămâni, Ministerul Educaţiei a anunțat grăbirea procedurilor de analiză și evetual a retragerii titlurilor de doctorat în termen de 45 de zile, în cazurile lui: Victor Ponta, Gabriel Oprea, Neculai Onţanu, Bogdan Licu, Loredana Radu, Adela Popescu,Mihai Stănişoară, Dumitru Pârvu şi Petre Tobă. După cum a scris România liberă, tezele de doctorat ale persoanelor mai sus menționate vor fi judecate de către actualele comisii ale Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU). În acest moment, la CNATDCU se desfășoară alegeri pentru cele 35 de comisii ale Consiliului un procedeu destul de lung și anevoios datorită numărului mare de dosare depuse pentru poziția de membru (cel puțin 4 candidați pe loc).

De ce s-a grăbit Ministerul Educației să ceară judecarea de urgență a acuzațiile de plagiat ale persoanelor publice și politice mai sus menționate deși luarea unei decizii în acest sens fusese amânată mai multe luni de zile? Cel mai probabil, Minsterul Educației s-a temut că modificările susținute de senatori la Legea Educaţiei vor reduce transparența modului de susținere și de acordare a titlului de doctor. Apect confirmat prin declarația făcută de Bogdan Murgescu, consilier pe învăţământ superior la Ministerul Educaţiei care a precizat că prin modificările propuse de senatori, ar urma ca titlul de doctor să fie acordat și retras prin decizia universităților, iar CNATDCU ar urma să nu mai aibă niciun control în acest proces. Altfel zis, există o temere  ca nu cumva – prin modificările aduse de senatori Legii Învățământului – procesul de acordare a titlurilor de doctor să devină o afacere internă, incontrolabilă, a universităților.

Cine sunt cei 11?

Doar că, cel puțin în cazul ministrului Afacerilor de Interne, Petre Tobă, s-a ajuns din lac în puț. O primă decizie în privința tezei de doctorat a lui Petre Tobă, intitulată “Poliția Română, forță de stabilitate și securitate”,  va fi luată de cinci cadre didactice de la aceeași instituție de învățământ care i-a acordat titlu de doctor.

Ce spun părțile

Acuzațiile de plagiat la adresa ministrului de Interne, Petre Tobă, au apărut în toamna anului trecut. Jurnalista Emilia Șercan a susținut că peste 250 din totalul de 390 de pagini ale tezei cu care demnitarul  a obținut titlul de doctor în Științe Militare și Informații sunt copiate ad litteram din lucrări de specialitate sau din referate postate pe internet, fără utilizarea ghilimelelor și fără a respecta normele naționale și internaționale de citare în opere științifice. Petre Tobă s-a apărat spunând că: “ce pot să va garantez este că am lucrat la teza de doctorat cu bună-credință, că am făcut o lucrare aplicată și că am avut șansa să pun în practică ceea ce am studiat acolo în cel de-al doilea mandat de inspector general al Poliției Române”.

Șeful Comisiei de Studii Juridice s-a autosuspendat în cazul Ponta

România liberă a scris, marți, în exclusivitate, despre un alt caz care prezintă anumite similitudini cu cel prezentat aici. Gabriel Boroi, președintele Comisiei de Științe Juridice a CNATDCU – chemată de către Ministerul Educației să se pronunțe de urgență în cazul acuzaților de plagiat la adresa fostului premier Victor Ponta – a dat deja un verdict în acest caz. Profesorul a fost unul dintre cei trei experți numiți de către Consiliul Național de Etică din cadrul Ministerului Educației care, în vara anului 2012, au decis că Ponta nu a plagiat în teza sa de doctorat. Boroi a declarat pentru România liberă că nu se va pronunțat în acest caz.

Citește și: Președintele Comisiei care va analiza teza de doctorat a lui Ponta s-a antepronunțat: Nu este plagiat. Ministerul Educației: caz de incompatibilitate

 

Componenţa Comisiei de Științe Militare, Informații și Ordine Publică

Președintele comisiei

Toma Gheorghe – Academia Națională de Informații “Mihai Viteazul” din București

 

Vicepreședintele comsiei

Pînzariu Sorin – Universitatea Națională de Apărare “Carol I” București

 

Membrii comisiei:

 

Cavaropol Dan – Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” din București

Ciupercă Ella – Academia Națională de Informații “Mihai Viteazul” din București

Crăciun Ion – Universitatea Națională de Apărare “Carol I” din București

Dumitru Daniel – Universitatea Națională de Apărare “Carol I” din București

Dumitru Irena– Academia Națională de Informații “Mihai Viteazul” din București

Minculete Gheorghe – Universitatea Națională de Apărare “Carol I” din București

Prună Ștefan – Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” din București

Roceanu Ion – Universitatea Națională de Apărare “Carol I” din București

Țical George – Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” din București

 

 

Cele mai citite

Ursula von der Leyen ar putea interzice TikTok dacă ar obține un nou mandat în fruntea Comisiei Europene

Candidatul Partidului Popular European (PPE) la preşedinţia Comisiei Europene şi actualul preşedinte al acestei instituţii, Ursula von der Leyen, a declarat luni că nu...

Ursula von der Leyen ar putea interzice TikTok dacă ar obține un nou mandat în fruntea Comisiei Europene

Candidatul Partidului Popular European (PPE) la preşedinţia Comisiei Europene şi actualul preşedinte al acestei instituţii, Ursula von der Leyen, a declarat luni că nu...

Cotnari, partener oficial de vin al Galei Premiilor Gopo 202

Cotnari, una dintre cele mai prestigioase crame din România, anunță că va fi partener oficial de vin al celei de-a 18-a ediții a Galei...
Ultima oră
Pe aceeași temă