19.6 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialPlaga plagiatului şi suspansul suspendărilor

Plaga plagiatului şi suspansul suspendărilor

Cu suspendare, fără suspendare? This is the question, iar răspunsul e… după gust. Adrian Năstase ar prefera cu suspendare, Traian Băsescu ar prefera fără. Vară incendiară în politica românească, dar abia la toamnă vom număra bobocii, adică voturile. Deocamdată, o sarabandă îndrăcită s-a încins pe malurile Dâmboviţei, cu scene bufe, personaje groteşti şi recuzită de teatru bulevardier.

De exemplu, targa cu care este transportat Adrian Năstase va rămâne, desigur, în istoria politicii, medicinei şi justiţiei din România. De ce nu-l lasă să facă şi dânsul câţiva paşi, copăcel-copăcel? E vară, parol, moare lumea de cald în maiou şi asfaltul se topeşte sub şlapi! Să-l ţii pe bietul om imobilizat la pat, înfofolit în pături până la gât, cu fular de iarnă, este o tortură, pe asemenea caniculă. Oare la toaletă îi dau voie să meargă sau îl silesc la ploscă şi pempărşi? Este inuman acest tratament! Daţi-i voie să se ridice şi să umble, i-ar face foarte bine un pic de mişcare! Dar Adrian Năstase vrea cu suspendare. Si pentru el, şi pentru Traian Băsescu.

Întrebarea întrebărilor: Ce se va întâmpla dacă preşedintele Băsescu va fi suspendat?

Răspunsul răspunsurilor: Ceea ce se întâmplă de 59 de zile încoace, adică din momentul în care USL a trecut la guvernare. Apoi, după maximum două luni, USL se va rupe.

De 59 de zile se tot numără şi analizează „gafele” guvernului Ponta, că până şi domnul Vasile Blaga ofta cu înduioşare: „Aşa-i când laşi copiii să conducă ţara!”.

Nu este vorba nici de gafe, nici de infantilism, ci de un stil de a face politică. Este incredibil cât de repede au uitat românii de ce l-au votat pe Traian Băsescu şi ce au sperat din reforma statului promisă de acesta. Ne întoarcem vertiginos la ceea ce a fost înainte de 2004, dar ne iluzionăm că nu este aşa. Ecaterina Andronescu, alias Abramburica, a venit iar la cârma Ministerului educaţiei şi noi tot credem că ni se pare, că nu se poate, că e vorba de gafe…

Din păcate, PDL ezită în a-şi regăsi suflul combativ de altădată, lăsându-l pe Traian Băsescu singur. Convenţia din 30 iunie, atât de aşteptată, a fost mai mult o paradă a modei la automobile, rochii şi pantofi. Cu toată stima pentru domnul Vasile Blaga, nu putem avea sentimentul unei schimbări de imagine care să poată conta în proximele alegeri parlamentare. De schimbări de fond nu poate fi vorba, din moment ce noul preşedinte, domnul Blaga, a mulţumit domnului Boc şi s-a declarat continuator al liniei acestuia. Mitingul de joi ne va lămuri asupra tendinţelor strategice ale partidului.

Până şi aceaste istorii cu plagiate, cu armata doctorilor de carton şi cu armata coloneilor de carton, nu vor ţine decât până la o posibilă suspendare a Preşedintelui. „Marinarul” nu are temeri din aceste puncte de vedere, el şi-a reînnoit brevetul de comandant de navă şi s-a mândrit în faţa preşedintelui Bush cu asta.

Dar fantoma Elenei Ceauşescu,” doctor inginer”, „savantă de renume mondial”, bântuie prin ambele tabere, iar în prezent se arată cu degetul unii pe alţii. Acest joc este foarte convenabil pentru domnul premier Ponta, pentru că îl ajută să se estompeze din atenţia opiniei publice, pierzându-se printre ceilalţi. Toţi aceşti plagiatori, toţi aceşti doctori de carton, au tot interesul să treacă această caravană, lătratul câinilor să se potolească, iar ei să rămână cu titlurile academice nemeritate.

Dar „coloneii” vor gândi altfel? Ce s-a întâmplat după ce domnul colonel Turcescu şi-a scos chiloţii şi a aruncat cu ei în camera de luat vederi? Nu mai este domnul Turcescu colonel? Ba da, este colonel bine merci, cu sau fără chiloţi roşii.

În fine, să nu-i uităm nici pe aceia condamnaţi sau judecaţi în cadrul războiului anticorupţie. Cu toţii speră să scape de Băsescu.

„Doctorii”, „coloneii” şi „mafioţii” se află repartizaţi în ambele tabere, şi la USL, dar şi la PDL. Cu toţii sunt interesaţi în a băga gunoiul sub covor, ascunzând mizeria. Cine va muşamaliza aceste scandaluri, Băsescu sau Ponta?

O scurtă cercetare ne informează că o bursă doctorală are valoarea de 1850 de lei pe lună, adică două salarii de profesor debutant. Durata bursei este de trei ani. În acest timp, doctorandul are dreptul la maximum 8 luni de stagiu în străinătate, primind 3700 de lei pe lună pentru cheltuielile de acolo, adică de patru ori cât salariul unui profesor debutant. Anual, sunt admişi la doctorate cam 3000 de inşi. Ce părere aveţi? E mult? E puţin? Se justifică aceste cheltuieli? Îşi poate permite statul român acest lux? Este util?

Aflăm de asemenea date interesante despre Colegiul Naţional de Apărare şi despre Colegiul Naţional de Informaţii.

Primul te face colonel în 30 de zile sau în 60 de zile. Nu este nevoie să ai stagiul militar satisfăcut. Dar nu este neapărat nevoie de acest colegiu pentru a fi făcut colonel peste noapte.

Al doilea durează 45 de zile.

Nu vă bucuraţi foarte tare, căci ambele au un specific foarte discutabil. Pentru a fi admişi trebuie să aveţi deja funcţii în specialităţile dorite. Adică să fiţi deja în ministere, în SRI, în SIE, în partide, în presă, la Parlament etc şi să lucraţi în specialităţile respective. Cum să lucraţi dacă habar nu aveţi? Pe ce bază să fiţi angajaţi dacă nu aveţi nici o tangenţă cu domeniul?

Aici este exact pe dos: întâi eşti numit pe un post, apoi eşti trimis la „cursul scurt”, ca în anii stalinismului biruitor. Calificare la locul de muncă. Aşa a ajuns Elena Ceauşescu doctor inginer, savantă nepereche şi chimist de renume mondial. Spunea „codoi” în loc de bioxid de carbon, atâta chimie ştia. Tot aşa, Nicolae Ceauşescu a ajuns Comandant Suprem al Forţelor Armate. Nu făcuse o zi de armată, niciodată.

Să nu mă întrebaţi de egalitatea şanselor, de dreptul tuturor la educaţie, de meritocraţie, de sistem concurenţial al valorilor, de competenţă şi de alte chestii de acest fel, mofturi democratice. Poate voi care trăiţi în România să aveţi mai multe de spus …

Şi nu uitaţi întrebarea de astăzi! Cine credeţi că are mai mult interes să lămurească în termeni legali scandalurile care zguduie societatea românească, Traian Băsescu sau Victor Ponta? Cine are mai multă determinare în lupta cu impostura şi corupţia. Băsescu sau Ponta?


Ruxandra Paul este doctorand şi bursieră a Departamentului de Ştiinţe Politice la Universitatea Harvard.

Cele mai citite

Insomnie și stres: probleme gestionate prin masaj. Beneficii și detalii despre saloanele de masaj

Noaptea, gândurile nu-ți dau pace. Ziua, oboseala te prinde din urmă, iar tu nu mai dai randament. Relaxează-te la un salon de masaj! Află...

Despre iubirea creștină

Despre om se vorbește azi mai mult fragmentar – ca ființă capabilă să muncească, cerebrală, ca una care are idealuri și întreprinde, una  care...

Putin depune jurământul pentru cel de-al cincilea mandat de președinte al Rusiei

Vladimir Putin depune jurământul de președinte al Rusiei, la începutul celui de-al cincilea mandat de șef al statului. Ceremonia se desfășoară la Moscova, la Palatul...
Ultima oră
Pe aceeași temă