12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialPiesă de muzeu pentru deszăpezirea drumurilor din Sibiu

Piesă de muzeu pentru deszăpezirea drumurilor din Sibiu

Societatea Drumuri şi Poduri, aflată în subordinea Consiliului Judeţean, are pregătite utilajele şi materialele antiderapante pentru a interveni imediat ce va ninge. Un utilaj nou care poate desface drumuri troienite este pregătit pentru zona Păltiniş. Pe lângă utilajele recent achiziţionate, societatea are şi un “veteran”, o freză de 50 de ani, care încă funcţionează, dar va ieşi pe traseu doar în caz de maximă urgenţă, din cauza consumului mare şi a vitezei mici. Freza a fost fabricată în URSS şi a fost menţinută în stare de funcţionare, deşi are consumul de carburant al unui tanc.

Contractul pentru deszăpezirea centurii ocolitoare a Sibiului a fost semnat, iar aceeaşi firmă va asigura şi deszăpezirea tronsonului din autostrada Sibiu – Orăştie, care ar trebui deschis luna viitoare.

Deszăpezirea drumurilor judeţene şi a celor comunale din judeţul Sibiu va fi realizată iarna aceasta cu cele 67 de utilaje pe care le are societatea Drumuri şi Poduri SA, aflată în subordinea Consiliului Judeţean, iar CNADNR a semnat contractele de deszăpezire pe drumurile naţionale şi pe centura ocolitoare a Sibiului. Prefectului judeţului Sibiu, Ovidiu Sitterli, a anunţat ieri că autorităţile sunt pregătite să intervină în caz de ninsoare. “Avem asigurate materialele de deszăpezire şi utilajele, CNADNR a semnat contractele de deszăpezire a drumurilor naţionale şi a segmentului de autostradă care constituie centura de ocolire a municipiului Sibiu. De asemenea, dacă şi sper că în luna decembrie se inaugurează sectorul de autostradă care leagă Sibiul de Sebeş, firma care asigură deszăpezirea pe centura Sibiului va asigura şi autostrada ce va fi dată în folosinţă”, a anunţat prefectul Sitterli.

Utilaje noi şi vechi

Consiliul Judeţean a cumpărat anul acesta două utilaje noi, o autobasculantă cu lamă şi răspânditor de material antiderapant, care a costat peste 231.000 lei, şi un tractor cu lamă şi turbofreză, în valoare de 364.181 lei.

Turbofreza poate deschide drumurile în cazul în care stratul de zăpadă depăşeşte 40 de centimetri şi poate să lărgească partea carosabilă îngustată din cauza acumulărilor de zăpadă de pe marginea drumului.

Parcul de deszăpezire de la Sibiu are şi un veteran, o turbofreză rusească veche de 50 de ani, care, deşi funcţionează, nu va ieşi la deszăpezire decât în caz de maximă urgenţă.

“Are o viteză de 20 – 25 de kilometri pe oră, ceea ce lungeşte foarte mult timpul de acţionare, consumul este de 35 – 40 de litri pe oră, ceea ce din nou duce la costuri foarte mari. O vom folosi doar în caz de forţă majoră dacă va fi necesar să intervenim şi celelalte vor fi ocupate”, explică  Gabriel Goreaev, directorul de producţie al societăţii. Maşina rusească are o greutate de 25 de tone. De asemenea, are cinci baterii şi două motoare.

Tone de materiale pe stoc

1,8 milioane lei a alocat Consiliul Judeţean pentru deszăpezirea pe drumurile judeţene, care însumează aproape1.000 de kilometri, precum şi pentru drumurile comunale aflate în administrarea Consiliului Judeţean, în lungime de 77 kilometri.

Nicolae Muntean, directorul general al Drumuri şi Poduri, spune că estimează că anul acesta va fi nevoie de de 9.600 de metri cubi de nisip şi de 2.100 tone de sare, iar acum sunt pe stoc 5.400 de metri cubi de nisip şi 970 tone de sare.

Pe anumite tronsoane de drum judeţean au fost montaţi 2.514 metri liniari de parazăpezi din metal, cea mai mare parte pe drumul spre Păltiniş, în zona Vălari, unde frecvent viscolul înzăpezeşte drumul.

Societatea are şase baze de deszăpezire, două la Sibiu, câte una la Agnita, Dumbrăveni, Cârţa, Şeica Mare, şi alte şase puncte de sprijin la Păltiniş, Păuca, Jina, Poiana Neamţului, Bruiu şi Păucea.

“Suntem mulţumiţi de activitatea societăţii de drumuri şi poduri a Consiliului Judeţean, care a cunoscut o eficientizare remarcabilă în ultima perioadă. Credem că şi programul de deszăpezire pe drumurile judeţene şi comunale va funcţiona fără probleme, societatea având asigurat stocul necesar de materiale antiderapante, precum şi utilaje de intervenţie performante”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea. Societatea a intervenit ieri pentru prima dată anul acesta, în zona Jina şi în zona Păltiniş – Vălari cu cinci utilaje. 

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă