22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialPiaţa Unirii devine cinema

Piaţa Unirii devine cinema

Cel mai important festival de film din România, Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), va aduce anul acesta numeroase surprize. Centrul oraşului Cluj-Napoca va deveni un imens cinematograf în aer liber. Locul ales pentru acest experiment este chiar „buri­cul târgului”, adică Piaţa Unirii. Ideea le-a venit organizatorilor şi după ce au comandat un sondaj de opinie printre clujeni pentru a afla ce părere au şi ce îşi doresc de la acest festival, devenit deja un brand al oraşului.

„Se pare că ceea ce facem noi, de la data festivalului, pe care ne tot gândeam să o mutăm mai în vară, până la cinematografele în care au loc proiecţiile şi toate celelalte lucruri pe care le facem, filmele şi invitaţii pe care îi prezentăm, sunt pe placul oamenilor”, a spus directorul fondator al festivalului, Tudor Giurgiu. El mai doreşte să transforme, pe viitor, oraşul într-un centru de producţie cinematografică, cu ajutorul aşa-numitelor fonduri regionale de film, care ar urma să fie oferite de autorităţile locale.

Ideea de a include Piaţa Unirii pe har­ta Festivalului In­ter­naţional de Film Transilvania (TIFF) le-a venit organizatorilor și după ce au comandat un sondaj de opinie printre clujeni pentru a afla ce părere au și ce își doresc de la acest festival, devenit deja un brand al orașului. “Mă așteptam să fiu surprins de rezultatele chestionarelor, realizate împreună cu Vasile Dâncu și cei de la International Branding Consultans, dar se pare că ceea ce facem noi, de la data festivalului, pe care ne tot gândeam să o mutăm mai în vară, până la cinematografele în care au loc proiecţiile și toate celelalte lucruri pe care le facem, filmele și invitaţii pe care îi prezentăm, sunt pe placul oamenilor”, a spus directorul fondator al festivalului, Tudor Giurgiu, ieri, la prima conferinţă de presă a TIFF-ului din acest an. El a adăugat că o altă părere aproape unanimă a clujeni­lor a fost că Republica este cel mai inconfortabil cine­matograf. 

 

Un alt semnal că TIFF-ul devine un festival important este numărul mare de filme înscrise la preselecţie anul acesta. Din 342 de producţii, 56 sunt românești, iar din acestea 11 sunt lung-metraje. O altă noutate a festivalului va fi organizarea unei conferinţe despre fondurile regionale, care există în multe ţări ale Uniunii. „România este singura ţară din această parte a Europei care nu are acest fond regional de finanţare de film și vrem să purtăm niște discuţii cu autorităţile locale, să încercăm să le explicăm im­portanţa economică a acestei idei. Acum câteva luni am vorbit și cu primarul Sorin Apostu, care s-a arătat deschis”, a spus Giurgiu. Conceput pe baza unor modele deja cunoscute, precum Balkan Film Fund, City of Belgrade Fim Fund, Viena Film Fund, Flanders Audiovisual Fund, acest fond regional are ca scopuri sprijinirea și subvenţionarea culturii, a slujbelor sau a companiilor care fac parte din industria de film locală. 

 

Surprize plăcute

Unul din filmele surpriză prezenta­te în acest an la TIFF este „Metropolis”. Acesta este un film mut lansat în 1927 și a fost inclus în lista patrimoniului UNESCO, care a impresionat prin detaliile tehnice și arhitecturale inedite pentru vremea sa. Printre cele mai așteptate filme se numără Precious, în regia lui Lee Daniels, care a câștigat două Oscaruri – pentru cel mai bun scenariu adaptat și cea mai bună actriţă în rol secundar, dar și Marele Premiu la Festivalul de la Sundance. Filmul prezintă viaţa unei adolescente analfabete.

Cele mai citite

ANCOM: Veniturile raportate de sectorul telecom din România au stagnat la 3,4 miliarde de euro, în 2023

Numărul utilizatorilor de Internet fix care au ales servicii prin fibră optică a ajuns la cinci milioane, la finele anului 2023, în creştere cu...

Rusia – Ucraina, ziua 816. Președintele Bulgariei, filo-rus, susține că Rusia nu poate fi învinsă

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, cunoscut pentru opiniile sale favorabile Rusiei, a declarat că victoria Ucrainei în actualul război contra Rusiei este "imposibilă". Șeful statului bulgar...

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă