13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialPiața imobiliară din Cluj cunoaște creșteri spectaculoase

Piața imobiliară din Cluj cunoaște creșteri spectaculoase

 

Clujul experimen­tează o creștere semnificativă a prețului proprie­tăților imobiliare. După unele studii, în anul 2015, prețurile au crescut cu mai mult de 10 la sută față de 2014. Există și analize care arată că, pentru anumite categorii de apartamente, creșterea prețurilor a fost de 18 la sută.

Concret, piața imobiliară din Cluj a revenit la ritmuri de creștere comparabile cu cele din perioada anterioară crizei economice. Motoarele acestei creșteri sunt reprezentate de faptul că în Cluj vin în fiecare an zeci de mii de studenți, români și străini, iar unii dintre aceștia doresc să investească în cumpărarea unor apartamente, pentru că doresc să se stabilească în oraș la finalul studiilor. Clujul are 100.000 de studenți, masteranzi și doctoranzi, iar cei mai mulți dintre ei provin din afara orașului. Studenții străini din țări precum Franța ori Suedia sunt în număr de câteva mii. De asemenea, creșterea veniturilor pentru informaticieni le-a oferit acestora perspectiva cumpărării unor proprietăți. În oraș există aproximativ 20.000 de persoane care lucrează în acest domeniu sau care studiază pentru a deveni programatori. Media salariilor angajaților companiilor de IT este sensibil mai mare decât media salariilor din economie, de aceea, informaticienii rămân cu banii necesari pentru a face investiții în apartamente sau în case. Au contat și relansarea creditării, precum și creșterea economică înregistrată în ultimii ani. ”Toți acești factori au pus presiune pe prețuri”, spune analistul Ana Luca, care adaugă că, în prezent, cererea de apartamente este mai mare decât oferta.

Relansare pe piața construcțiilor

Creșterea prețurilor a dus la relansarea pieței construcțiilor. Numărul autorizațiilor de construire a crescut semnificativ în anul 2015, spune primarul Clujului, Emil Boc. El a adăugat că încă nu au fost centralizate toate datele, însă își bazează afirmațiile pe volumul de autorizații de construire care au fost semnate de el personal. Clujul nu este un caz singular. Creșteri ale prețurilor proprietăților imobiliare au fost înregistrate și în alte orașe, cum ar fi Timișoara sau București. 

Tendințe – ce spun specialiștii

Specialiștii spun că județul Cluj ocupă un loc fruntaș la acordarea de credite pentru cumpărarea de locuințe sau de spații de birouri. Clujul deţine prima poziţie şi în ce priveşte clasamentul celor mai mari scumpiri consemnate la 12 luni, potrivit ClujToday.ro. Potrivit unei analize realizate de portalul Imobiliare.ro şi de platforma specializată AnalizeImobiliare.ro în ceea ce priveşte preţurile solicitate pentru apartamentele scoase la vânzare, s-a arătat că acestea au cunoscut o evoluţie ascendentă în ultimul an (trimestrul IV din 2015 raportat la trimestrul IV din 2014).Potrivit agenției Edil Imobiliare, preţurile au crescut în ultimul an de la 978 de euro pe metru pătrat util la 1.111 de euro pe metru pătrat. Apartamentele mai noi, în schimb, costau 1.089 de euro pe metru pătrat, cu 8,9% mai mult decât la începutul sezonului de iarnă anterior. Cele mai semnificative rate anuale de creştere la apartamentele care se vând în marile orașe ale României depăşesc pragul de 10%.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă