21.3 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialPhenianul împiedică 200 de cetăţeni să revină din Libia, afirmă Leon Panetta

Phenianul împiedică 200 de cetăţeni să revină din Libia, afirmă Leon Panetta

Phenianul refuză să permită revenirea în Coreea de Nord a unui număr de 200 de muncitori nord-coreeni blocaţi în Libia, de teamă ca ei să nu răspândească în această ţară izolată vestea morţii lui Muammar Gaddafi şi a succesului “primăverii arabe”, a declarat joi Leon Panetta, la Seul, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Secretarul american al Apărării le-a spus jurnaliştilor că deţine aceste informaţii de la oficiali sud-coreeni cu care s-a întâlnit joi, în cadrul ultimei etape a turneului său asiatic, primul de când a devenit şeful Pentagonului, în iulie.

“Ei au menţionat că, în prezent, aproximativ 200 de cetăţeni nord-coreeni sunt blocaţi în Libia, deoarece Phenianul refuză să le permită să revină”, a spus Panetta.

Regimul lui Kim Jong-Il “crede că nord-coreenii ar putea afla despre moartea lui (Muammar) Gaddafi şi ceea ce se petrece în lumea arabă”, a apreciat el.

În opinia secretarului american, această “intransigenţă” din partera liderilor celei mai izolate ţări din lume constituie “un nou exemplu de comportament extrem” al Phenianului.

Potrivit agenţiei de presă sud-coreene Yonhap, autorităţile nord-coreene au trimis în Libia medici, infirmiere şi muncitori în construcţii nord-coreeni, pentru a procura valută pentru ţara lor.

Phenianul le-a interzis şi nord-coreenilor din Egipt să revină în ţară, potrivit Yonhap.

În ultimele luni, refugiaţi şi activişti sud-coreeni au distribuit la frontieră manifeste cu informaţii despre revoltele din lumea arabă şi cu îndemnuri la revoltă împotriva regimului.

Însă atât Seulul, cât şi Washingtonul consideră slabă perspectiva unei revolte în Coreea de Nord, în condiţiile exercitării unui control strict asupra populaţiei şi asupra informaţiilor care provin din străinătate.

Cele mai citite

CSM Bucureşti – Metz 24-27. „Tigroaicele”, aproape de eliminarea din Liga Campionilor

Formația de handbal feminin CSM Bucureşti este foarte aproape de eliminarea din Liga Campionilor, după ce a pierdut prima manșă a sferturilor de finală...

Mamele cu copii ar putea ieși mai devreme la pensie

Mai mulţi parlamentari de la PNL au depus la Senat un proiect de lege pentru modificarea art.51 alin.(1) din Legea nr.360/2023 privind sistemul public...

Un avion a aterizat forțat pe un teren agricol de pe raza localităţii Vurpăr

Duminică, un avion de dimensiuni reduse a fost nevoit să aterizeze forțat pe un teren agricol în zona localității Vurpăr. Deși situația a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă