13.4 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialPetrom intra pe piata productiei de energie

Petrom intra pe piata productiei de energie

Petrom va intra pe piata productiei de energie electrica printr-un proiect estimat la 500 de milioane de euro. Compania doreste sa construiasca o centrala pe gaze cu o capacitate de 860 MW pe un teren situat pe platforma rafinariei Petrobrazi Ploiesti.
Centrala va fi alimentata cu gaze naturale printr-o conducta apartinand companiei Transgaz si aproximativ 20% din capacitatea unitatii va fi utilizata pentru acoperirea consumului Petrom, atat in rafinarii, cat si pentru operatiunile de explorare si productie. Constructia centralei va fi initiata in 2008 si, potrivit estimarilor Petrom, va incepe sa furnizeze energie in sistemul national la intreaga capacitate pana la sfarsitul anului 2010. "Piata energetica este marcata de schimbari structurale majore, in special in tarile in care capacitatile de generare sunt invechite, urmand a fi inlocuite de altele mai putin poluante, cu emisii de carbon mult reduse. Abordarea pietei energiei electrice intr-un astfel de context este pentru Petrom, unul dintre principalii producatori de gaze din Romania, o oportunitate deosebita. Proiectul se inscrie pe traseul de crestere strategica a Petrom si a grupului OMV, fiind una din sursele de diversificare si crestere durabila", a declarat directorul general executiv adjunct al Petrom, Werner Schinhan.

Companiile se reorienteaza
"Noua centrala va contribui semnificativ la cresterea securitatii energetice a Romaniei si la reducerea impactului asupra mediului. Este un proiect dezvoltat in acord cu strategia energetica europeana si care tine seama de cerintele UE de conformitate in probleme de mediu", a adaugat Schinhan.
Proiectul a fost aprobat de Consiliul de Supraveghere al Petrom pe 15 iunie. "Valoarea investitiei, inclusiv in infrastructura, a fost evaluata la circa 500 de milioane de euro", au mai precizat reprezentantii companiei.
Intentia Petrom privind intrarea pe piata energiei a fost anuntata cu mai multe luni in urma. De altfel, compania controlata de grupul austriac OMV nu este singura firma din domeniul petrolier cu astfel de proiecte, Rompetrol si Lukoil anuntand ca vor sa devina furnizori de electricitate. De asemenea, combinatul Alro Slatina, cel mai mare consu-mator de energie din Romania, va construi o termocentrala cu o putere instalata de 1.000 MW, pentru care va aloca un miliard de dolari.

Consumul energetic a diminuat profitul
Anul trecut, profitul OMV a fost diminuat de cheltuielile ridicate inregistrate de rafinariile din Romania ale Petrom – Arpechim Pitesti si Petrobrazi –, cu un consum de electricitate mai ridicat decat al altor unitatii europene de profil.
Cifra de afaceri a Petrom s-a redus cu 12% in primul trimestru, la 2,75 miliarde de lei (815 milioane de euro), iar profitul net s-a diminuat cu 57%, la 381 de milioane de lei (112,7 milioane de euro), ca urmare a reducerii pretului petrolului si a aprecierii leului.
OMV detine 51,01% din capitalul Petrom, iar Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului are o participatie de 30,86%. Fondul Proprietatea cumuleaza 9,88% din Petrom, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare – 2,02, alti actionari persoane fizice si juridice – 6,21%.

Cele mai citite

Ziua Europei: Arcul de Triumf va fi iluminat în albastru

Arcul de Triumf va fi iluminat joi, de Ziua Europei, în albastru, a anunțat Primăria Capitalei. Alte manifestări dedicate Zilei Europa vor avea loc...

Ziua Europei: Arcul de Triumf va fi iluminat în albastru

Arcul de Triumf va fi iluminat joi, de Ziua Europei, în albastru, a anunțat Primăria Capitalei. Alte manifestări dedicate Zilei Europa vor avea loc...

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, trimis în judecată de DNA pentru cumpărare de influență

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, potrivit agerpres.ro. ''Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale...
Ultima oră
Pe aceeași temă