12.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialPetrecere în Versailles-ul Transilvaniei

Petrecere în Versailles-ul Transilvaniei

Vechiul palat Banffy din Bonţida a devenit loc de pelerinaj pentru mii de clujeni, care au vrut să participe la un eveniment care a însufleţit ruinele reşedinţei princiare care era supranumită odinioară Versailles-ul Transilvaniei. Zilele Culturale Bonţidene au adus dansuri populare, găzduite pe o scenă ridicată în curtea palatului, teatru de păpuşi, ateliere de olărit, de sculptură în lemn, gravură în metal ori un concurs de gătit.

„Toate aceste evenimente sunt menite să pună în valoare diversitatea tradiţiilor celor trei comunităţi care trăiesc în comună: români, maghiari şi romi. Între clădirile palatului va fi organizat şi un târg de antichităţi. Serile  sunt fi animate de două concerte, susţinute de formaţiile Piramis din Ungaria şi Direcţia 5 din România”, spune Csilla Hegedus, reprezentanta Transylvania Trust, o fundaţie care se ocupă de reabilitarea palatului. Fundaţia beneficiază de sprijinul prinţului Charles al Marii Britanii.

TIFF la palat

Nici cinefilii nu au fost uitaţi anul acesta. Datorită unui parteneriat cu organizatorii Festivalului Internaţional de Film transilvania (TIFF), publicul a putut viziona filme de animaţie premiate la festivalurile internaţionale din 2010. Totodată organizatorii evenimentului au tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte mediul înconjuratori şi au oferit publicului pentru vizionare documentarul ecologist „The Age of Stupid”. Festivalul de la Bonţida este organizat în fiecare an în ultimul weekend al lunii august şi are ca scop promovarea şi mediatizarea Castelului Banffy, un veritabil monument istoric de importanţă internaţională. Palatul din Bonţida a fost incendiat în timpul celui de-al doilea război mondial. Aripile care au scăpat au devenit sediu de CAP, însă ele au suferit noi distrugeri în timpul filmărilor pentru pelicula „Pădurea spânzuraţilor”, în regia lui Liviu Ciulei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă