25.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialPeter Maffay: Nu uitaţi: Roadeş este centrul Europei!

Peter Maffay: Nu uitaţi: Roadeş este centrul Europei!

Săptămâna culturală transilvană a marcat numeroase activităţi culturale precum şi plimbări prin sate şi fortificaţiile bisericilor din Criţ, Mesendorf şi Roadeş, aflate, după cum am mai informat, în plin proces de restaurare.

Multe dintre acoperişurile bisericilor fortificate, aflate în centrul atenţiei atât a autorităţilor locale cât şi a celor din Germania, au fost sau sunt în curs de restaurare graţie materialelor şi montării puse la dispoziţie de TONDACH România.

Temele abordate au fost de mare actualitate legate în primul rând de păstrarea tradiţiilor: culturale, construcţiilor case, folosirii materialelor naturale, meseriilor, revitalizarea vieţii în mediul rural, bio-gospodăria ţărănească.

S-au distins în special activităţile de la Roadeş, desfăşurate sub patronajul Fundaţiei Tabaluga, practic a lui Peter Maffay, binecunoscutul rocker care provine din acest loc.

Până în prezent Fundaţia Tabaluga a investit cu sprijinul sponsorilor şi al partenerilor aproximativ 2,2 mil euro în proiecte în care sunt deja finalizate la Roadeş: restaurarea parţială a bisericii, extinderea casei parohiale, construirea casei de vacanţă pentru copii, a atelierului de tâmplărie şi a casei de oaspeţi, a sistemului de fitoepurare, a fermei pentru copii BayWa şi a dispensarului medical.

Peter Maffay mai are în plan şi alte proiecte care se ridică la o valoare totală de aproximativ 1 mil euro, cum ar fi: o grădiniţă, un cămin cultural, un atelier auto şi un centru de instruire a copiilor din sat după programul de şcoală.

În cadrul Zilei Porţilor Deschise, desfăşurate la Roadeş, Peter Maffay a ţinut să le mulţumescă personal celor care au dat o mână de ajutor la proiecte şi au făcut donaţii.

„Scopul nostru este încă îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă din sat, reabilitarea infrastructurii după standarde moderne, atragerea meseriaşilor şi crearea, în acest mod, de locuri de muncă, igiena şi asistentă medicală şi, nu în ultimul rând, păstrarea tradiţiilor diverselor etnii ce se regăsesc aici”, a declarat Maffay. Pe termen lung rockstarul vrea să deruleze la Roadeş proiecte de aproximativ 4 milioane de euro.

„Povestiti despre oamenii care trăiesc aici, în speranţa că le veţi trezi multora curiozitatea să viziteze aceste meleaguri şi satul nostru. Nu uitaţi: Roadeş este centrul Europei!” a adăugat la finalul speach-ului său Peţer Maffay.

Cele mai citite

Dacă țările occidentale trimit trupe pe teritoriul “fostei Ucraine”, ar însemna că declară război Rusiei, susține Medvedev

Decizia unor țări occidentale de a trimite trupe pe teritoriul "fostei Ucraine" ar echivala cu o declarație de război împotriva Rusiei, susține Dmitry Medvedev,...

Maia Sandu merge în vizită în Norvegia

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a început o vizită de stat, de două zile, în Norvegia, anunță, luni, presa de la Chișinău. Șefa statului este...

Armata israeliană a început evacuarea civililor din Rafah, înaintea unei posibile ofensive

Armata israeliană a început evacuarea civililor din orașul Rafah, aflat în sudul Fâșiei Gaza, aparent în cadrul pregătirilor pentru o operațiune militară în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă