10.4 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialPeste 50% dintre germani consideră islamul o amenințare

Peste 50% dintre germani consideră islamul o amenințare

57% dintre germani consideră islamul o ameninţare, în timp ce 61% dintre ei apreciază că această religie nu este compatibilă cu lumea occidentală, potrivit unui sondaj dat publicităţii joi, citat de AFP. Studiul, publicat de săptămânalul Die Zeit pe site, a fost realizat de către Fundaţia germană Bertelsmann în noiembrie, cu mult înainte de atacul comis miercuri la Paris, la sediul săptămânalului francez Charlie Hebdo, în care au fost ucise 12 persoane.

Potrivit anchetei, care relevă că majoritatea persoanelor intervievate se consideră tolerante, 40% dintre persoanele sondate se simt "ca nişte străini în propria ţară". De asemenea, 24% dintre persoanele chestionate ar dori să interzică imigraţia musulmanilor în Germania, o ţară cu 81 de milioane de locuitori, dintre care aproximativ patru milioane sunt musulmani – cei mai mulţi turci sau de origine turcă.

Această ostilitate faţă de islam, subliniază Fundaţia, pare larg răspândită atât în mediile conservatoare cât şi în cele de stânga, inclusiv în rândul clasei medii, aşa cum arată manifestaţiile organizate din octombrie la Dresda (est) de către mişcarea antiislam Pegida, din care fac parte neonazişti, activişti de extremă dreapta şi, mai ales, numeroşi cetăţeni obişnuiţi.

Această islamofobie este comparabilă cu antisemitismul larg răspândit în secolul al XIX-lea, insistă Fundaţia Bertelsmann, care aminteşte că, în 2012, 52% dintre germani considerau islamul incompatibil cu Occidentul – faţă de 61% în 2015.

Specialistul media Kai Hafez, care a co-redactat acest studiu, subliniază asupra responsabilităţii presei – care a prezentat o imagine prea negativă despre islam: mulţi au auzit vorbindu-se despre islam doar prin intermediul "organizaţiei Statul Islamic, violenţei şi salafiştilor", prin intermediul oprimării femeilor sau refuzului valorilor democratice, notează Hafez, un profesor la Universitatea din Erfurt.

Ancheta a fost realizată în noiembrie, pe un eşantion de 937 de persoane nemusulmane.

Fundaţia Bertelsmann a intervievat şi musulmani din Germania. Persoanele de origine străină – aflate la a doua sau a treia generaţie – sunt mai religioase decât au au fost părinţii lor, iar marea majoritate dintre ele se recunoaşte în valorile democraţiei şi Constituţiei germane, potrivit fundaţiei.

Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă