24 C
București
miercuri, 3 iulie 2024
AcasăSpecialPeste 1.000 de patroni reclamati

Peste 1.000 de patroni reclamati

In primele noua luni ale anului, peste 1.300 de salariati au sesizat Inspectoratul Teritorial de Munca Constanta. Cei mai multi constanteni – mai exact 80% – si-au reclamat angajatorii pe motiv ca nu le platesc drepturile salariale, fie cele legate de remunerare, fie de retributia concediilor de odihna sau a celor medicale. Alti 60 constanteni au apelat la sesizari pentru a determina conducerea societatii la care lucreaza sa le dea drepturile. Peste 100 de constanteni au apelat la mandatul postal pentru a face aceste sesizari.

S-au razgandit peste noapte

Nici mai mult, nici mai putin de 60 de persoane au sesizat Inspectoratul de Munca Constanta. Din pacate, acestia, in decurs de cateva zile, si-au retras reclamatia in urma unei intelegeri cu angajatorul. Ei si-au anuntat patronii de intentiile lor, ca vor sesiza inspectorii ITM, dand ragaz astfel angajatorilor sa-si rezolve problemele din propria ograda. La randul lor, inspectorii de munca au mers in control, luand la puricat activitatea societatii si obligandu-l pe angajator sa se achite de drepturile salariale. Ulterior angajatii si-au retras plangerile, cu toate ca s-a formulat raspuns din partea inspectoratului. Inspectorii ITM au declarat ca este o practica deja ca angajatul sa recurga la reclamatie pentru a-l aduce pe angajator acolo unde vrea el.

Trasi pe sfoara

Insa nu de fiecare data aceasta tactica functioneaza. Au fost si angajati care s-au bazat pe promisiunile patronului, care le-a promis marea cu sarea, si s-au trezit trasi pe sfoara. Cand au trecut iarasi pragul ITM, inspectorii i-au sfatuit sa joace corect in astfel de situatii, pentru ca in articolul 10, al. 2 din OU 27/2002 se subliniaza ca legea nu este de partea celor care incearca sa se foloseasca de ea ca mijloc de intimidare. Nici mai mult, nici mai putin de 10 constanteni s-au pacalit pentru ca au incercat sa forteze mana patronului. Pe langa aceste situatii, pe adresa ITM sosesc si o serie de solicitari imposibil de rezolvat. In prima parte a anului, mai exact pana in luna octombrie, peste 30 de constanteni au facut reclamatii, dar au uitat sa se identifice. Aceste petitii au fost clasate, conform OU 27/2002, pentru ca lipseau datele de identificare.

Cele mai citite

Măsură controversată. Grecia introduce săptămâna de lucru de șase zile „orientată spre creștere”

În timp ce companiile din țările din întreaga lume încearcă să implementeze ideea de a lucra doar 4 zile pe săptămână, în Grecia angajaților...

Până în septembrie, restricții de coșmar în București, cu trafic sufocant

METROREX anunță restricții de circulație, programate să intre în vigoare de pe 6 iulie până pe 7 septembrie. Măsura restricționării traficului este impusă de...
Ultima oră
Pe aceeași temă