13.9 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialPersistă dubii privind „pivotul“ spre Asia

Persistă dubii privind „pivotul“ spre Asia

Declaraţiile preşedintelui Barack Obama, făcute la finalul unui turneu în Asia, au insistat asupra susţinerii securităţii aliaţilor SUA din regiune faţă de revendicările teritoriale ale Chinei. Şeful Casei Albe a ­susţinut şi linia politicii sale externe, lentă dar constantă, de a apăra interesele ­americane evitând un conflict militar şi i-a criticat pe care îi cer să ­reflecteze la utilizare a forţei.

Primul turneu în Asia din al doilea mandat al lui Obama vine într-un moment în care dosarul mai larg al politicii sale externe se confruntă cu critici, inclusiv referitor la răspunsul său la războiul civil din Siria şi un efort ezitant în efortul de pace israelo-palestinian. Printre aliaţii SUA din regiune persistă scepticismul că „pivotul” destinat recentrării atenţiei Washingtonului asupra economiilor dinamice din regiunea Pacificului, ar putea fi anulat de forţa concurenţială a evenimentelor din Europa şi Orientul Mijlociu. Problema a figurat în toate cele patru conferinţe de presă care le-a dat Obama în regiune dar, la Manilla, liderul american a căutat să disipeze toate dubiile privind capacitatea de rezistenţă a Washingtonului în Asia. „Alianţele noastre în Asia-Pacific nu au fost niciodată atât de puternice, pot spune fără echivoc”.

Obiectivul clar al preşedintelui SUA a fost să demonstreze că strategia sa promisă de mult faţă de ţările din Asia-Pacific, considerată ca vizând contracararea influenţei crescânde a Chinei, este reală. În acest turneu de o săptămână, Obama a avut în vedere o abordare progresivă – a făcut presiuni pentru negocieri comerciale cu Japonia, a consolat un aliat îndoliat de o tragedie navală, Coreea de Sud, a cultivat relaţiile cu o Malayesie ostilă şi a semnat un acord modest de apărare cu  Filipine. Acest turneu care urma să întărească angajamentul Administraţiei Obama în zona Asia Pacific faţă de aliaţii Americii din regiune, îngrijoraţi de revendicările teritoriale ale Chinei, a fost eclipsat de alte crize – tensiunile cu Rusia şi suspendarea negocierilor de pace dintre israelieni şi palestinieni.

În pofida acestei conjuncturi, Obama pare că a câştigat credit în Asia de Sud şi un înalt responsabil american sublinia că „este vorba de o parte a lumii unde arătarea sau acordarea unei atenţii de la nivel înalt face diferenţa”

Analiştii sunt de acord că Obama a obţinut un echilibru, asigurând aliaţii SUA de susţinerea securităţii lor, insistând că Washingtonul  nu va îngrădi China. Beijingul a cerut SUA şi Japoniei să abandoneze „mentalitatea lor de război rece”  dar nu a comentat celelalte etape ale turneului, experţii estimând că răspunsul Chinei poate interveni în lunile următoare. La finele turneului, un oficial chinez a lăsat să se înţeleagă că interesul Americii în regiune ar putea fi efemer, ceea ce este şi temerea unor aliaţi ai SUA din regiune, în timp ce angajamentul Beijingului va fi constant.  

Cele mai citite

Iohannis are nevoie să cumuleze pensia cu salariul de la stat, pentru că mai are doar jumătate de an concediu plătit

Ilustrație: Marian Avramescu Primul meditator al țării, președintele Klaus Werner Iohannis, și-a depus cererea de pensionare ca profesor, deblocând după aproape treizeci de ani...

Un atac rus cu bombe aeriene în orașul ucrainean Dergaci a rănit șase copii și un adult

Şase copii şi un adult au fost răniţi joi într-un atac rus cu bombe aeriene în oraşul Dergaci din regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei,...

Slănic Prahova: Urmează noi evacuări ale populației din zona craterului produs

Alți locuitori din Slănic, din apropierea craterului produs de surparea unei străzi, vor fi evacuați, joi, după ce autoritățile din Prahova au primit informațiile...
Ultima oră
Pe aceeași temă