13.6 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Directorul general APIA Bucureşti, adus la DNA. Procurorii au început urmărirea...

UPDATE. Directorul general APIA Bucureşti, adus la DNA. Procurorii au început urmărirea în rem pentru mai multe infracțiuni de corupție

UPDATE. 22:45:  Directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA), Dorel Gheorghe Benu,  a fost adus la audieri, miercuri seară, la DNA Suceava, fiind suspectat într-un dosar privind acordarea ilegală a unor subvenţii pentru exploataţii agricole şi asociaţii zootehnice.

Dorel Gheorghe Benu a spus că nu ştie de ce a fost adus la DNA, dar că urmează să afle acest lucru.

Directorul general al APIA a fost adus la sediul Serviciului Teritorial Suceava al DNA cu o maşină a MAI, după ce a fost luat de către anchetatori în urma percheziţiilor care au avut loc miercuri dimineaţă în acest dosar.

DNA a făcut, miercuri, 13 percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Suceava şi Dâmboviţa, printre care şi la sediul central al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură, precum şi la sediul APIA Suceava, într-un dosar privind acordarea ilegală a unor subvenţii pentru exploataţii agricole şi asociaţii zootehnice.

Astfel, în această cauză s-a dispus începerea şi apoi extinderea urmăririi penale in rem, pentru infracţiunile de acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinaţiei subvenţiei, abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, înşelăciune, dare de mită, luare de mită, spălare de bani şi folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

UPDATE 13.40: Consilierul judeţean din Suceava Ioan Piticari (PNL), suspectat de gestionare frauduloasă a fondurilor europene şi înşelăciune, dar şi un avocat din Baroul Suceava suspectat de instigare la abuz în serviciu sunt audiaţi la DNA Suceava, transmite Mediafax.

Ioan Piticari, consilier judeţean PNL în CJ Suceava, care deţine Asociaţia Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului, ar fi primit ilegal fonduri din bugetul Comunităţilor Europene şi bugetul de stat, fiind sprijinit de angajaţi APIA şi de fostul primar din Câmpulung Moldovenesc Constantin Gabriel Şerban, au declarat surse judiciare pentru Mediafax.

Fostul primar al Câmpulung Moldovenesc Gabriel Constantin Şerban a susţinut că nu a avut nicio implicare în sprijinirea lui Ioan Piticari.

Şerban, care a fost primar în perioada 2008-2012, a spus că, din îşi aminteşte, asociaţia lui Piticari a avut un contract de arendă pe păşuni, dar că acel contract a expirat spre sfârşitul mandatului său şi că acestuia i-a fost transmisă o adresă să predea amplasamentul.

Gabriel Şerban a mai spus că în Primăria Câmpulung Moldovenesc există angajaţi care se ocupă de verificarea şi urmărirea contractelor de arendă de păşuni şi că aceste persoane înaintează conducerii propunerile în funcţie de situaţie.

Şerban a fost membru PDL până la începutul anului 2012, după care a demisionat.

La rândul său, actualul primar din Câmpulung Moldovenesc, Mihăiţă Negură (PNL), a spus că, din câte ştie, în acest caz este vorba despre un contract de arendă pe păşuni şi că o perioadă de timp asociaţia condusă de Piticari nu a avut contract cu primăria.

"Toate documentele au fost trimise la DNA înainte să preiau eu mandatul", a declarat primarul Mihăiţă Negură, care în perioada 2008-2012 a fost viceprimar în Câmpulung Moldovenesc.

UPDATE 11.40: Procurorii DNA au început acțiunea penală față de adjunctul șefului IPJ Suceava, care deține în prezent funcția de inspector-șef al IPJ, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, informează un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție.

Ioan Crap este acuzat că, în 6 aprilie, ”în virtutea atribuţiilor sale de serviciu de adjunct al şefului Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava, la solicitarea telefonică a unei persoane (preot) şi-a încălcat atribuţiile de serviciu şi a intervenit pe lângă un agent de poliţie din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere din cadrul I. P. J. Suceava, aflat în timpul serviciului cu un autoturism prevăzut cu staţie radar, pentru ca acesta să nu dispună măsura reţinerii permisului de conducere a unei persoane cu funcție de conducere la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Centrul Judeţean Suceava ( APIA SUCEAVA) şi sancţionarea contravenţională a acesteia, deşi agentul constatase încălcarea prevederilor legale ce impunea luarea acestei măsuri”, arată procurorii DNA.

De asemenea, mai mulți doctori veterinari din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) Suceava, în complicitate cu doctori veterinari concesionari, au înfiinţat exploataţii fictive de creştere a animalelor pe numele a diverşi fermieri, le-au înregistrat în Registru Naţional al Exploataţiilor şi în Baza Naţională de Date a ANSVSA, în vederea obţinerii pe nedrept de la APIA Suceava a primelor care se acordă producătorilor agricoli în cadrul plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic (PNDC), conform OUG 125*/2006, Ordinul MADR 920/2013. Pentru îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate au fost modificate de respectivii doctori veterinari, în Baza Naţională de Date a ANSVSA – SNIIA, data înfiinţării exploataţiilor sau a mişcărilor de animale, în unele cazuri fiind utilizate exploataţii virtuale.

Redăm comunicatul DNA:

”Astfel au fost solicitate/acordate în cursul anului 2013, subvenţii cu încălcarea legii şi s-au obţinut pe nedrept, fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene într-un număr de 246 dosare de acordare a sprijinului financiar (exploataţii agricole, asociaţii zootehnice şi întreprinderi familiale cu acest domeniu de activitate), precum şi unor parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava, ce nu desfăşurau activităţi agricole sau zootehnice (în anul 2012 au fost aprobate 193 de dosare, iar în 2013 un număr de 213 dosare de subvenţii pentru parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava).

În aceste condiţii, angajaţii APIA Suceava au acceptat ca cererile de acordare a subvenţiei să fie depuse şi semnate în locul fermierilor de doctorii veterinari, nu au solicitat ca la dosar să fie ataşate documentele prevăzute de normele APIA, nu au verificat îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate şi nu au efectuat verificarea corectă a dosarelor conform obligaţiilor legale ce le revin (OUG 125*/2006), pentru a constata că titularii acestor exploataţii nu îndeplinesc condiţiile de eligibilitate, fapt ce ar fi condus la neacceptarea cererilor şi neacordarea subvenţiilor solicitate. Aceasta, în condiţiile în care activitatea infracţională a acestor medici veterinari concesionari a fost protejată de conducerea DSVSA Suceava, prin neluarea măsurilor de verificare şi control cu privire la numeroasele sesizări formulate şi depuse pe parcursul anului 2013 la această instituţie. În astfel de împrejurări au fost depuse 239 cereri de subvenţii în domeniul zootehnic. Pentru o parte din aceste dosare, aprobarea cererilor a fost stopată ca urmare a verificărilor iniţiate şi solicitate de DNA ST Suceava şi nu ca urmare a constatărilor proprii a angajaţilor APIA CJ Suceava.

Totodată, aceiaşi funcţionari publici de la APIA CJ Suceava au gestionat defectuos dosare de acordarea a sprijinului financiar pe suprafaţă de teren, pentru cunoştinţe sau persoane cu funcţii politice, fiind aprobate cereri pentru entităţile economice administrate şi reprezentate de aceştia din urmă. Astfel, pe baza unor documente conţinând date nereale, reprezentanţii acestor asociaţii au solicitat şi au obţinut, pe nedrept, fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene şi de la bugetul de stat pentru campaniile agricole 2010 -2013.

Având în vedere cercetările efectuate de DNA ST Suceava începând cu luna decembrie 2013, reprezentanţi ai APIA Suceava şi APIA nivel central au făcut o serie de demersuri astfel încât să facă dificile acţiunile de control ale persoanelor/institiţiilor abilitate ori au încercat să transfere responsabilitatea pentru prejudiciu, exclusiv în sarcina solicitanţilor subvenţiilor. De asemenea, în acelaşi context, medicii veterinari concesionari au falsificat documente pentru a induce în eroare echipele de control, i-au instigat pe fermieri la mărturie mincinoasă referitor la faptul că au deţinut animalele pentru care au fost depuse cereri de subvenţie, dar că între timp le-au tăiat şi consumat”.

UPDATE 11.20: Şeful Poliţiei Judeţene Suceava, comisar-şef Ioan Carp, va fi audiat şi el în dosarul vizând acordarea ilegală de către APIA a unor subvenţii agricole, relatează Mediafax, citând surse judiciare. 

Numele lui apare în interceptări telefonice din dosar.

Carp neagă o eventuală implicare a sa în acest dosar. "Este exclus", a spus el.

UPDATE 10.00: Directorul general al APIA, Dorel Gheorghe Benu, a fost ridicat miercuri de procurorii Direcției Naționale Anticorupție și va fi dus la sediul DNA Suceava pentru audieri, au informat surse judiciare, citate de Agerpres.

UPDATE 09.30: Parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava au primit ilegal subvenţii agricole, în condiţiile în care acestea nu desfăşurau activităţi agricole sau zootehnice, în 2012 şi 2013 fiind aprobate peste 400 de dosare, au declarat pentru Mediafax surse judiciare.

UPDATE 09.00: Directorul APIA Bucureşti, consilieri ai agenţiei, un preot, un avocat, medici veterinari de la DSVSA Suceava şi fermieri sunt suspectaţi în dosarul în care au loc percheziţii, spun surse judiciare, citate de Mediafax.

—-

UPDATE 08.10: Percheziții au loc și în județul Dâmbovița și sunt percheziționate sediile a cinci instituții publice și persoane juridice, informează DNA într-un comunicat.

”Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție de către funcţionari publici, cu funcţii de conducere în plan local și oameni de afaceri. În cursul dimineții de 04 iunie 2014, ca urmare a autorizării de către instanța competentă, sunt efectuate percheziții în 13 locaţii situate în municipiul București, judeţele Suceava şi Dâmboviţa, din care 5 sunt sediile unor instituții publice şi persoane juridice”, susține comunicatul DNA.

De asemenea, sursse judiciare citate de Agerpres arată căsunt suspectate aproximativ 20 de persoane, printre care și un agent de poliție, un fost primar din Câmpulung Moldovenesc și un medic veterinar.

Procurorii DNA efectuează miercuri mai multe percheziții la sediul APIA Central și la filiala Agenției din Suceava, potrivit unor surse judiciare, citate de Agerpres.

Acțiunea vizează posibile fapte de corupție referitoare la nereguli în decontări pentru exploatații agricole, susțin sursele citate. Printre persoanele suspectate s-ar afla și directori ai instituției.

De asemenea se fac percheziții și la Direcția sanitar-veterinară.

Toate persoanele suspectate vor fi duse la DNA Suceava, pentru audieri, potrivit acelorași surse.

Cele mai citite

Mesajul lui Putin către români

Părintele regizor Ciprian Mega din Oradea s-a bucurat de un tur de forță la Moscova, grație ultimei sale producții cinematografice “21 de rubini.” Marele...
Ultima oră
Pe aceeași temă