20.3 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialPepenele, fructul care nu trebuie să-ți lipsească din frigider în această vară....

Pepenele, fructul care nu trebuie să-ți lipsească din frigider în această vară. Ce proprietăți miraculoase are

Deliciosul şi răcoritorul pepene, după care alergăm cu toţii în zilele toride de vară, este şi extrem de benefic pentru organism. Pe lângă cocktailul sublim de fibre, proteine, vitamine şi minerale, pepenele roşu conţine o mulţime de substanţe care previn sau ameliorează diverse boli. Două felii de pepene roşu au doar 80 calorii, dar asigură 25% din necesarul de vitamina C şi 20% din cel de vitamina A, de exemplu.

Miraculosul licopen, despre care se ştie deja că are puternice proprietăţi anticancerigene, se găseşte în cantităţi mari în pepenele roşu. În combinaţie cu numeroşii antioxidanţi din acest fruct, licopenul previne diverse forme de cancere, ca cele de prostată, de sân, de col uterin, de plămân sau colorectal.

O altă proprietate importantă a pepenelui este contribuţia la detoxifierea organismului. Conţine peste 90% apă, fiind diuretic şi mărind capacitatea organismului de a elimina toxinele. În plus, asigură o hidratare deosebită a corpului.

Pepenele este şi o importantă sursă de vitamine B6, B1, magneziu şi potasiu, care-ţi dau energie. Nu lipseşte nici betacaronetul, important pentru protejarea vederii, a mucoaselor şi tegumentelor.

Conţinutul foarte redus de grăsimi şi colesterol combinat cu nivelul mare de antioxidanţi ajută foarte mult în lupta cu radicalii liberi, protejând astfel vasele de sânge şi împiedicând îngroşarea pereţilor arteriali. Potrivit unor studii realizate de specialişti britanici, pepenele ar conţine şi o substanţă care poate îmbunătăţi circulaţia vasculară, reglând, astfel, tensiunea arterială şi evitând bolile de inimă. Coaja pepenelui roşu conţine şi citrulină, un aminoacid care ajută la relaxarea şi dilatarea vaselor de sânge, permiţând astfel un flux sangvin mai abundent.

Printre multiplele sale beneficii pentru corp, pepenele roşu este şi o sursă excelentă de nutrienţi pentru piele, maie ales datorită conţinutului bogat în apă. Acesta hidratează tenul uscat, exfoliază delicat pielea şi stimulează producţia de colagen.

Şi, desigur, pepenele roşu este aliatul celor care luptă cu kilogramele în plus. Două felii de pepene roșu dimineaţa pe stomacul gol sau între mesele principale fac adevărate miracole.

Dar să nu uităm nici pepenele galben, care are cam la fel de puţine calorii ca şi fratele său roşu, dar este extrem de hrănitor. Conţine mult potasiu şi vitamina A (112% din doza zilnică necesară se găseşte în doar 100 g de pepene galben), dar şi vitaminele B şi C, precum şi minerale. Este, de asemenea, bogat în polifenoli şi flavonoizi antioxidanţi, cum ar fi betacarotenul, luteina, zeaxantina şi criptoxantina, care luptă cu radicalii liberi, protejând împotriva multor forme de cancer.

Atenţie totuşi să nu exagerezi cu consumul de pepene, roşu în special. Dacă faci cure de mai mult de o săptămână, pot apărea probleme în absorbţia vitaminelor.

Pepenele se consumă cel mai frecvent simplu, ca atare, sau în salate de fructe. România Liberă îţi propune câteva reţete mai diferite, dar cu adevărat delicioase.

Pepene la grătar cu brânză albastră şi prosciutto

Pizza supremă din pepene roşu

Sangria cu pepene roşu, portocale şi coacăze

 

Cele mai citite

One United Properties își umflă artificial profitul vânzând apartamentele către firmele pe care le deține. Implicat este și un bogătaș elvețian

Victor Căpitanu și Andrei Liviu Diaconescu susțin că profitul dezvoltatorului pe care îl dețin, One United Properties, va fi de 525 milioane de...

Ministrul Sănătății vorbește despre situația maestrului Florin Piersic

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis sâmbătă că evoluția artistului Florin Piersic, care a fost operat la Spitalul "Foișor" din Capitală, este una favorabilă. "Aşteptăm...

ONU cere anchetă independentă, după descoperirea unor gropi comune în Gaza

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU) a cerut vineri o anchetă "independentă" şi "imediată" după descoperirea în jurul spitalelor din Gaza a...
Ultima oră
Pe aceeași temă