14 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialPentagonul, „ostaticul“ Rusiei lui Putin?

Pentagonul, „ostaticul“ Rusiei lui Putin?

Senatorul republican John McCain face presiuni de luni de zile pentru a afla detalii privind un acord în virtutea căruia un intermediar rus minor furnizează motoare pentru rachetele utilizate de SUA în lansarea -sateliţilor-spion în spaţiu, obţinând sume colosale fără să facă aproape nimic. Mai precis, scrie Reuters, cât plăteşte US Air Force pentru motoare, cât primesc ruşii şi dacă membrii „elitei“ ruse din anturajul preşedintelui Vladimir Putin profită în secret de umflarea preţurilor.

Documente descoperite de Reuters relevă că o mică firmă – are cinci angajaţi – cu sediul în Florida, RD Amross, acţionează ca intermediar în tranzacţiile dintre fabricantul rus de motoare NPO Energomash şi un partener american, United Technologies Aerospatial. Documente interne ale firmei arată că, potrivit contractului încheiat pentru mai mulţi ani, Amross primeşte 93 milioane dolari pentru alimentarea cu motoare de rachete RD-180. Aceste cheltuieli se adaugă programului, în pofida unei verificări a Pentagonului în 2011, care contesta un contract similar cu Amross. Raportul confidenţial al auditorului din 2011 descrie majorările şi cheltuielile suplimentare ale contractorului Amross, verificările dezvăluind că este un intermediar care face o muncă „nulă sau neglijabilă”. Verificarea a găsit înregistrate costuri suplimentare de 80 milioane dolari prin sume refacturate în mod -inadmisibil.

Un purtător de cuvânt al Amross a declarat pentru Reuters că firma a reglat conflictul reducând cheltuielile în cadrul primului contract, dar nici Amross, nici Pentagonul nu au menţionat cu cât au fost reduse preţurile. În contractul actual, Amross facturează acelaşi preţ mediu per motor – 23,4 milioane dolari, propus în contractul iniţial respins de auditorii Pentagonului.

Divulgarea beneficiilor intermediarului şi diferendul contractual din 2011 ar putea determina anchetarea afacerii şi a ruşilor aflaţi în spatele ei.

Senatorul John McCain încearcă să pună capăt finanţării pentru viitoarele achiziţii de motoare ruseşti în bugetul pentru anul viitor al Departamentului Apărării. McCain subliniază că exprimă profunda preocupare a Administraţiei Obama privind plata de către contribuabilul american „a milioane de dolari unor întreprinderi care nu fac nimic, ci numai oficiul de intermediere, pentru îmbogăţirea oamenilor de afaceri ruşi corupţi”, -conectaţi cu Vladimir Putin.

RD-180

Motorul rusesc este un element esenţial pentru rachetele Atlas, calul de bătaie în programul armatei americane pentru sateliţi. Ultimul model Atlas a fost fabricat de United Launch Alliance (ULA), o cooperare între Boeing şi Lockheed Martin. ULA are un contract pe termen lung cu Air Force pentru a plasa în spaţiu sateliţi militari şi de recunoaştere. Multe dintre misiunile cele mai sensibile ale SUA ar fi fost imposibile dacă s-ar fi renunţat la oferta RD-180.

Cu un cost estimat la 70 miliarde dolari până în 2030, programul lansărilor reprezintă una dintre cele mai mari operaţiuni de achiziţii din istoria Pentagonului. Şi, din cauză că programul lasă Washingtonul dependent de motoarele fabricate în Rusia, reprezintă un punct negru într-un moment de tensiuni apropiate Războiului Rece. McCain declara că „este scandalos ca astăzi SUA să rămână dependente de Rusia lui Putin, în special pentru un program naţional de securitate de lansare în spaţiu”.

Putin şi Rogozin

Guvernul rus deţine 86% din Energomash, fabricantul motoarelor RD-180, şi societatea a căzut sub supravegherea lui Dmitri Rogozin, viceprim-ministrul responsabil cu industria de apărare şi a spaţiului. Rogozin se află pe lista personalităţilor ruse sancţionate de Administraţia Obama în martie, ca represalii pentru implicarea Moscovei în destabilizarea Ucrainei.

Sancţiunile contra lui Rogozin au fost pe cale să deraieze programul motorului RD-180. Un rival american al ULA, Space Exploration Technologies, a obţinut în aprilie o ordonanţă a tribunalului federal pentru îngheţarea acordului cu Energomash, pe motiv că Pentagonul nu trebuie să trateze cu o întreprindere supervizată de un funcţionar străin sancţionat. Dar, confruntată cu perspectiva pierderii singurului furnizor de motoare, Administraţia Obama s-a opus şi a precizat că nu este necesară sistarea afacerilor cu Energomash, neexistând dovezi că Rogozin controlează societatea.

Rogozin nu este singurul asociat al lui Putin implicat în Energomash. Unul dintre cei mai vechi prieteni ai şefului de la Kremlin, Iuri Kovalciuk, a jucat un rol major în societate, arată actele firmei. Şi el a fost sancţionat în martie, Trezoreria SUA descriindu-l ca „trezorierul lui Putin”. În martie, după ce SUA au anunţat sancţiuni contra lui Kovalciuk şi alţii, interesele acestuia în Energomash au fost transferate altui membru al cercului lui Putin.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă