4.4 C
București
duminică, 20 octombrie 2024
AcasăSpecialPD strange relatiile cu Biserica Ortodoxa

PD strange relatiile cu Biserica Ortodoxa

Reprezentantii PD au lansat o adevarata campanie de atragere a bunavointei ierarhilor ortodocsi din Transilvania. Intalnirile si protocoalele de colaborare dintre institutii ale cultului ortodox si serviciile publice, controlate de actualii sau de fostii membri democrati, pot fi un semn ca partidul se pregateste de campanie electorala.
Epicentrul acestei miscari este municipiul Cluj-Napoca. Mai intai, administratia locala, controlata de primarul Emil Boc, a alocat un miliard de lei pentru festivitatile prilejuite de ridicarea arhiepiscopiei ortodoxe din oras la rangul de mitropolie. In interiorul coalitiei aflate la Putere, negocierile legate de acordarea acestor bani au adus beneficii si Bisericii Reformate, care a primit 400 de milioane de lei vechi pentru organizarea Congresului Mondial al Reformatilor.
Campania de apropiere de Biserica Ortodoxa a continuat prin prezenta presedintelui Romaniei, Traian Basescu, la festivitati. In cuvantarea sa tinuta la finalul ceremoniei religioase, seful statului a acordat Bisericii Ortodoxe calificativul de „Biserica Nationala”, la care ierarhii renuntasera la sfarsitul anului trecut, pentru a debloca adoptarea proiectului noii legi a cultelor.
Tot la Cluj, prefectul desemnat de PD, Alin Tise, s-a intalnit cu noul mitropolit IPS Bartolomeu Anania si a anuntat ca administratia judeteana va sprijini institutiile sociale ale Bisericii Ortodoxe. Exact in aceeasi zi, prefectul din Salaj, Andrei Todea, s-a intalnit cu protopopii ortodocsi din judet. Si aceasta, in conditiile in care pana la decizia Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane privind retragerea preotilor din politica, cei mai multi dintre slujitorii cultului simpatizau cu PSD, fara, insa, ca aceasta optiune politica sa fie o regula impartasita de toti.
La Negreni, de pilda, la alegerile locale care au avut loc imediat dupa reinfiintarea comunei, primii doi candidati ai PSD pentru Consiliul Local erau chiar preotii ortodocsi din satele apartinatoare.
In ciuda retragerii preotilor din politica, pe alocuri, campania electorala din anul 2004 a avut accente confesionale. De exemplu, in comuna clujeana Borsa, unii membri ai consiliului parohial ortodox le spuneau oamenilor sa nu voteze cu taranistii, pentru ca acestia ar fi greco-catolici.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă