22.4 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialPaul Manafort și Rick Gates, acuzați de „conspitație împotriva SUA”.Magnați îngropați în...

Paul Manafort și Rick Gates, acuzați de „conspitație împotriva SUA”.Magnați îngropați în covoare și țoale de lux, având probleme mai mult cu Fiscul decât cu campania prezidențială

Paul Manafort (68 ani), fostul director de campanie al actualului președinte, Donald Trump, și asociatul acestuia, Richard Gates (61ani), au fost plasați în arest la domiciliu.

Manafort și Gates sunt inculpați pentru 12 capete de acuzare, cele mai grave fiind conspirație împotriva SUA, nedeclararea unor conturi din străinătate și spălare de bani.

   12 capete de acuzare

Aceștia vor trebui să revină în fața instanței joi, 2 noiembrie. Judecătoria Districtului Columbia a fixat o cauțiune de 10 milioane de dolari pentru Paul Manafort și cinci milioane de dolari pentru Rick Gates, sume ce vor trebui plătite în cazul în care nu sunt respectate condițiile de reținere. Cei doi, cărora li s-au ridicat pașapoartele, pot părăsi locuința doar pentru a se prezenta în fața judecătorilor, a se întâlni cu avocații, a fi consultați medical sau a lua parte la activități religioase.

Manafort și Gates sunt primii reținuți în ancheta procurorului special al Departamentului Justiției, Rober Mueller, numit pentru a investiga presupusa ingerință a Rusiei în campania prezidențială din SUA din 2016, al cărei scop ar fi fost înclinarea balanței în favoarea lui Trump.

Lui Manafort și partenerului său de afaceri li se impută activități nedeclarate de lobby și consultanță în favoarea fostului președinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici. Mai mult de 75 de milioane de dolari au tranzitat prin conturi offshore administrate de cei doi, Paul Manafort fiind acuzat de spălarea, de unul singur, a 18 milioane de dolari. Aceste acțiuni s-ar fi derulat, potrivit acuzării, între 2006 și cel puțin 2016. Actul de inculpare cuprinde 12 capete de acuzare: conspirație împotriva SUA, conspirație în vederea spălării de bani, neînregistrare ca agent în favoarea unei entități străine, fals în declarații și șapte capete de acuzare de nedeclarare de conturi deținute la bănci din străinătate. Cei doi au pledat nevinovat în general, declarându-se vinovați doar că au mințit FBI în privința relațiilor cu parteneri ruși și ucraineni.

Actul de inculpare nu face nicio referire la campania prezidențială a lui Donald Trump și nici nu sugerează vreo înțelegere secretă între echipa candidatului republican și autoritățile rusești, Manafort fiind concediat ca director de campanie după doar de trei luni, când în presă au apărut relațiile acestuia cu oficiali și oameni de afaceri ruși și ucraineni proruși.

   Au evitat fiscul ca să trăiască în opulență

Dosarul cuprinde și modul în care s-au cheltuit banii rezultați din evitarea plăților către Fisc. Astfel, Manafort a cheltuit în doi ani un milion de dolari pe opt covoare și peste 1,3 milioane de dolari pe haine achiziționate din magazine din Beverly Hills, California și New York. El a cheltuit 849.215 dolari la un butic de haine bărbătești din New York și 520.440 dolari la unul din Beverly Hills.

Manafort deține case în Manhattan, Brooklyn, Arlington și cartierul newyorkez Soho – numai pe acesta plătind 2,85 milioane de dolari, bani transferați ilegal din străinătate, în special din Cipru. Apartamentul cu șapte dormitoare din Brooklyn, care a costat 3 milioane de dolari, este descris ca având „geamuri cu decor suflat cu aur, cinci șeminee de marmură și tapet original Lincrusta”.

Totodată, a achiziționat patru automobile Range Rover și un Mercedes Benz, tot cu bani transferați din afară pentru a evita fiscul.

Manafort „și-a folosit averea ascunsă în străinătate pentru a se bucura de un stil de viață luxos în Statele Unite”, se arată în actul de acuzare.

Se pregătește George Papadopoulos

După anunțarea actului de inculpare care îi vizează pe Manafort și Gates, procurorul special al Departamentului Justiției a informat că un alt fost membru al echipei de campanie a lui Trump, George Papadopoulos, a fost pus sub acuzare și a pledat vinovat pentru fals în declarații către anchetatorii FBI. George Papadopoulos, fost consilier de campanie al lui Donald Trump, recunoaşte că a minţit agenţi ai FBI-ului în cadrul anchetei priving ingerinţele Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016. În ianuarie 2017, acesta nu a recunoscut în faţa agenţilor FBI că a comunicat cu mai mulţi indivizi pentru a aranja a întâlnire între candidatul Donald Trump şi preşedintele rus, Vladimir Putin, conform unor documente folosite în instanţă. Conform documentelor citate, un oficial al campaniei ce nu a fost identificat l-a informat pe Papadopoulos, în mai 2016, că Trump nu „întreprinde asemenea călătorii”, dar acestea ar trebui făcute de „cineva ce nu are o funcţie importantă în campanie pentru a nu transmite niciun semnal”.

 

 

 

Cele mai citite

SINDICATELE DIN CULTURĂ declară pe 18 Mai–NOAPTE ÎN MUZEELE DIN ROMÂNIA!

COMUNICAT DE PRESĂ SINDICATELE DIN DOMENIUL PROTECȚIEI PATRIMONIULUI CULTURAL NAȚIONAL asociate în cadrul Federației Naționale a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel...

Razie în portul Constanța. Oamenii legii au aplicat amenzi în valoare de 34.000 de lei

La data de 10 mai, polițiștii din diverse structuri ale ordinei publice, rutiere și de siguranță a transporturilor au efectuat o acțiune de control...

Ministrul Sănătății vorbește despre situația maestrului Florin Piersic

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis sâmbătă că evoluția artistului Florin Piersic, care a fost operat la Spitalul "Foișor" din Capitală, este una favorabilă. "Aşteptăm...
Ultima oră
Pe aceeași temă