14.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialPatru metode simple pentru combaterea asteniei de primăvară

Patru metode simple pentru combaterea asteniei de primăvară

Odată cu ieșirea din iarnă, organismul resimte schimbările de temperatură. Se instalează astfel astenia de primăvară, o stare caracterizată prin lipsă de vitalitate și oboseală generală.

Carența de vitamine este unul dintre semnalele pe care corpul ni le transmite pentru a ne informa că trebuie să ne reintrâm cât mai repede în formă.

Doctorul Corina Zugravu, lector universitar în cadrul UMF „Dr. Carol Davila“, președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, ne oferă câteva recomandări pentru a trata această problemă și a reveni la un stil de viață activ și sănătos. „Trecerea bruscă de la temperaturi sub zero grade la temperaturi de peste 10 grade ne solicită organismul, acesta fiind nevoit să se adapteze rapid la schimbările meteo. De aceea, corpul trebuie să își ia necesarul de nutrienți și vitamine dintr-o alimentație echilibrată. De asemenea, sportul și odihna corespunzătoare nu trebuie neglijate pentru a trece cu succes peste aceste provocări“, spune Zugravu.

Alimentația echilibrată

Consumul de legume verzi care apar odată cu încălzirea vremii completează necesarul de vitamina C al organismului.  Urzici, ștevie, usturoi verde, ceapă verde, lobodă, leurdă, mărar, toate au un aport ridicat de vitamina C, fiind în același timp hipocalorice, rehidratante și mineralizante.

Exercițiile fizice periodice

În urma practicării diferitelor sporturi, se stimulează producerea de serotonină (hormonul fericirii) și endorfină, două substanțe care generează o stare de bine în tot organismul.

Odihna corespunzătoare pentru recăpătarea energiei

Pentru o refacere completă a celulelor este nevoie de un somn de 7-8 ore pe noapte. În urma eforturilor corpului de a se adapta la noile condiții, o odihnă corespunzătoare asigură recăpătarea energiei și un tonus de invidiat. De asemenea, berea, chiar și cea fără alcool, conține substanțe provenite din hamei care asigură un somn mai odihnitor.

Berea, sursă bogată în vitamina B

Berea este singura băutură cu conținut de alcool în care se regăsesc vitamine de tip B cum sunt niacina (B3), riboflavina (B2), piridoxina (B6) și acidul -folic (B9).

Cu o influență dovedită asupra stării de bine a organismului, vitaminele de tip B prezente în bere pot oferi consumatorilor acestei băuturi o protecție suplimentară împotriva bolilor cardiovasculare. Un consum moderat de bere înseamnă o cantitate de 660 ml/zi pentru bărbați şi 330 ml/zi pentru femei, cu o concentrație alcoolică de maximum 5%.  

„Organismul este nevoit să se adapteze rapid la schimbările meteo. De aceea, corpul trebuie să își ia necesarul de nutrienți și vitamine dintr-o alimentație echilibrată.“ Dr. Corina Zugravu, președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție

Cele mai citite

Românii pot avea succes la Eurovision! Trebuie doar să demonstreze că au avut părinți de același sex: Decebal și Traian

România ar putea accede din nou cu succes în viitoarele finale din cadrul concursului Eurovision, poate chiar cu șanse la trofeu. Concurenții din țara...

Presupusul autor al atacului împotriva premierului slovac a fost acuzat de tentativă de omor cu premeditare

Poliţia l-a acuzat joi pe presupusul autor al atacului armat asupra premierului slovac, populistul Robert Fico, de "tentativă de omor cu premeditare, din răzbunare",...

Supremația germană în ingineria motoarelor – o privire asupra motoarelor Mercedes și BMW

Dacă discutăm despre excelența în automobilismul de lux, numele BMW și Mercedes-Benz își revendică neîncetat locuri de frunte. Renumite pentru combinația lor de inovație,...
Ultima oră
Pe aceeași temă