0.3 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecialPatriotism constitutional

Patriotism constitutional

Dupa 60 de ani de la intrarea sa in vigoare, Constitutia germana obtine inca acordul entuziast al celei mai mari parti a populatiei. Cand, in urma cu cateva zile, pe 23 mai, Germania si-a serbat Constitutia, sondajele de opinie indicau sustinerea germanilor pentru "legea lor fundamentala". E vorba, nici mai mult, nici mai putin, decat de un autentic patriotism constitutional. Ceea ce la tara care a produs nazismul reprezinta o schimbare democratica esentiala.

Cu aproape un deceniu mai varstnica decat Constitutia franceza a celei de-a V-a republici – considerata un reper de multi dintre politicienii romani in voga –, Constitutia germana nu vrea sa imbatraneasca. si asta, spre deosebire de varianta sa galica, ce a cunoscut deja cateva revizuiri radicale intr-o jumatate de secol – ultima, si cea mai serioasa, chiar in 2008. Dar daca la francezi Constitutia s-a metamorfozat dupa un model parlamentar pe care initiatorul semiprezidentialismului galic, Charles de Gaulle, il respingea, in Germania mecanismele constitutionale sunt intacte. Dar Constitutia franceza insasi pare stabila fata de cea a Romaniei. Caci mult mai tanara Constitutie romana – are doar 18 ani – este aproape compromisa de sarjele politice la care este supusa zilnic.

Aceasta popularitate de invidiat e consecinta stabilitatii politice pe care Constitutia din 1949 a produs-o. Pentru opinia publica germana, acestei Constitutii i se datoreaza succesul politic si economic al Germaniei. Oprindu-se asupra unui regim parlamentar puternic, cu un cancelar puternic, parintii fondatori ai Germaniei au reusit sa asigure guvernarii o statornicie pe care regimurile parlamentare de tip clasic, precum cel italian, nu reuseau sa o gaseasca. si astfel, slabiciunile Republicii de la Weimar au fost depasite. Dupa 1949, Germania a avut doar opt cancelari si nu a cunoscut crizele guvernamentale in serie care de multe ori au afectat alte democratii europene.

Cheia de bolta a intregii constructii institutionale germane o reprezinta motiunea de cenzura constructiva care impiedica Bundestag-ul sa rastoarne guvernul. Caderea guvernului este posibila doar daca exista o noua majoritate pentru a desemna un alt cancelar. De aceea, in Germania – ca de altfel nici in Statele Unite – alegerile anticipate nu sunt posibile. Pentru a le realiza, e nevoie de un artificiu constitutional prin care majoritatea sa voteze impotriva propriului guvern.

Pentru a contracara un astfel de guvern, au fost construiti contraforti constitutionali puternici. Acestia sunt reprezentati de Curtea Constitutionala, institutie ce a reusit sa isi asigure o mare autonomie in raport cu executivul si legislativul. Desi Tribunalul constitutional de la Karlsruhe a declarat zeci de legi neconstitutionale, un recent sondaj releva ca pentru 76% din germani acest fapt reprezinta un "control indispensabil intr-un stat de drept". Poate si din aceasta cauza a fost sesizat un paralelism izbitor intre larga aprobare de care se bucura Constitutia si dezvoltarea in ultimele decenii a unui patriotism specific: "patriotismul constitutional".

Cele mai citite

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...
Ultima oră
Pe aceeași temă