15 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialPatrimoniul national, ocolit de "patronii" Muzeului Aurului de la Brad

Patrimoniul national, ocolit de “patronii” Muzeului Aurului de la Brad

Un tezaur inestimabil aflat in cea mai pretioasa institutie muzeala din Romania, Muzeul Aurului din Brad (judetul Hunedoara), risca sa ajunga pe mana unor investitori straini. Exponatele unicat, din aur nativ, nu sunt inregistrate in lista cu obiecte de patrimoniul national, putand fi instrainate fara probleme de proprietari.
Colectia cu obiecte de aur si alte esantioane de minerale deosebit de valoroase se afla in proprietatea SC “Bradmin” din cadrul Companiei Nationale “Minvest” Deva pentru care au fost depuse mai multe scrisori de intentie in vederea privatizarii.
Astfel, cele doua “soparle din aur” si alte cateva zeci de obiecte din metal pretios aflate in colectia mineralogica gazduita de Muzeul Aurului din Brad risca sa ajunga pe mana unor investitori particulari. Acest tezaur, de o valoare inestimabila, nu este clasat in lista obiectelor de patrimoniu national, deoarece conducerea “Minvest” nu a cerut niciodata acest lucru, cu toate ca era obligata de lege sa o faca.
Muzeul Aurului adaposteste o colectie unica de obiecte din aur nativ. Valoarea exponatelor consta in faptul ca nu au fost prelucrate. Bucatile din metal pretios, de diferite forme, au fost gasite de minieri in subteran si nu au suferit nici un fel de interventie ulterioara. Practic, obiectele din aur nativ, sub forma de soparla, floare, pana de scris si alte filigranuri, au fost create in mod natural.
Cel mai pretios exponat este “soparla de aur”, o pepita sub forma unei reptile, gasita in mina in urma cu mai bine de 50 de ani, intre timp acesteia fiindu-i adaugata o pereche, gasita tot in minele din zona Brad. In total, colectia cuprinde peste 2.500 de esantioane de minerale dintre care circa 1.000 cu aur.
Muzeul mai gazduieste si o colectie de mineralogie sistematica, ce cuprinde minerale descrise pentru prima data din Romania (nagyagit, silvanit, telur, pseudobrookit etc.) si una de agate. Fondarea institutiei este apreciata a fi 4 iulie 1912, insa etichetele unor exponate pe care este marcat anul 1896 sugereaza o varsta mai veche a primelor esantioane colectionate.
Initial, muzeul a gazduit doar esantioane cu aur din zona miniera Brad, insa in timp, prin donatii si schimburi, in fondul institutiei au intrat si piese provenind din alte zacaminte din tara si din lume.

Directorul “Minvest” nu are timp de discutii

In urma unei eventuale privatizari a Companiei Nationale “Minvest”, societatea care va prelua activele filialei din Brad va pune mana si pe Muzeul Aurului cu toata colectia mineralogica si obiecte din aur nativ, de o valoare inestimabila. Directorul “Minvest”, Pompiliu Crai, nu este prea ingrijorat de aceasta perspecti-va.
“Muzeul va ramane in cadrul viitoarei firme care se va forma in urma privatizarii” a declarat Crai. Intrebat de ce nu s-au facut demersuri pentru inregistrarea “tezaurului” de la Brad in patrimoniul national, directorul a evitat un raspuns. “Nu am timp de asemenea discutii acum, va rog sa ma contactati alta data”, a fost tot ce a mai spus acesta.

Tezaurul din Brad nu figureaza in patrimoniul national

Cu toate ca in muzeul din Brad se gasesc obiecte din aur unice in lume, acestea nu figureaza in lista cu obiecte de patrimoniu national. Conform celor relatate de Cristina Riscuta, consilier specialist pe probleme de patrimoniu mobil din cadrul Directiei Judetene pentru Cultura Culte si Patrimoniu (DJCCP) Hunedoara, proprietarii colectiei mineralogice aveau obligatia sa prezinte dosare de clasare a exponatelor in lista obiectelor de patrimoniu national mobil.
“Proprietarii Muzeului Aurului nu au cerut clasarea exponatelor si nu au intocmit dosare in acest sens, cu toate ca obiectele de acolo sunt susceptibile de a face parte din tezaur, cu punctaj maxim. Din pacate, legea nu ne permite sa aplicam amenzi celor care nu-si expertizeaza obiectele valoroase in vederea clasarii acestora ca obiecte de patrimoniu national”, a adaugat expertul DJCCP.

Prefectul si Primarul, ingrijorati

Prefectul judetului, Cristian Vladu, nu s-a gandit la consecintele privatizarii “Minvest” asupra Muzeului Aurului. “Am cunostinta de vreo patru cereri de privatizare a companiei de-puse la Ministerul Economiei si Comertului (MEC) de diferite firme straine, dar nu am luat in calcul nici un moment ce se va intampla cu muzeul de la Brad in cazul privatizarii”, a declarat Vladu.
Seful Prefecturii intentioneaza sa ceara MEC trecerea printr-o hotarare de Guvern a muzeului in patrimoniul Ministerului Culturii si clasarea ca obiecte de patrimoniu a tuturor exponatelor. “Aceasta colectie trebuie sa intre in circuitul muzeelor. Se pot face bani frumosi cu asemenea atractie turistica si poate insemna foarte mult si pentru zona Brad”, este de parere acesta.
Aproape aceeasi parere o are si primarul municipiului Brad, Florin Cazacu, cu diferenta ca acesta intentioneaza sa preia administrarea muzeului in sarcina Consiliului Local. El a afirmat ca a solicitat in repetate randuri conducerii “Minvest” si “Bradmin” ca Muzeul Aurului sa fie trecut in administrarea CL, dar a fost refu-zat sistematic.
“In cazul in care Muzeul Aurului ar incapea pe mana unor investitori straini, consider ca va fi adus un prejudiciu atat material, cat mai ales moral, comunitasii bradene”, a mai spus edilul.

Cele mai citite

Andrei Caramitru despre Nicușor Dan: “Așa dezastru colosal nu am văzut în viața mea”

Analistul economic Andrei Caramitru, fost consilier al președintelui USR, face un comentariu dur despre prestația lui Nicușor Dan ca primar al Bucuretiului, afirmând că...

Robert Kennedy Jr., nepotul lui John F. Kennedy, are probleme serioase de sănătate înainte de alegerile prezdențiale

Robert Kennedy Jr., nepotul fostului preşedinte american John F. Kennedy şi candidat independent la preşedinţia Statelor Unite, a suferit de grave probleme de sănătate...

Trump nu a putut ajunge la sărbătoarea lui Putin, pentru că vremea a fost cam Stormy

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Omul care a anunțat că poate pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore, Donald Trump, regretă că nu a...
Ultima oră
Pe aceeași temă