30 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialPatrimoniul Muzeului Literaturii Române, mutat de vineri la Casa Presei

Patrimoniul Muzeului Literaturii Române, mutat de vineri la Casa Presei

Patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române va fi mutat, de vineri, la Casa Presei, iar muzeul nu va mai fi deschis publicului cel puțin un an, a anunțat directorul MNLR, Ioan Cristescu, citat de Mediafax.

Ioan Cristescu a precizat că, până în acest moment, au fost mutate la Casa Presei toate lucrurile necesare pentru "activitatea curentă" a instituţiei, precum "biblioteca, librăria, birourile administrative, birourile angajaţilor".

În ceea ce priveşte patrimoniul, directorul MNLR a spus că acesta nu a fost încă mutat.

"Patrimoniul încă nu l-am mutat. O să începem de mâine, şi sâmbătă şi duminică îl mutăm", a declarat Ioan Cristescu.

Întrebat când va putea publicul vizita din nou muzeul, Ioan Cristescu a spus că sediul de la Casa Presei este doar pentru "depozitare, conservare şi inventariere", iar Muzeul Naţional al Literaturii Române nu va fi deschis pentru vizitare mai devreme de un an.

"Am şi eu o promisiune pe care a făcut-o publică premierul (Victor, n.r.) Ponta, am şi promisiunea Primăriei Capitalei că în următoarea perioadă, după ce terminăm cu mutatul, vom căuta o clădire", a mai spus Ioan Cristescu.

Miercuri, Dorli Blaga, fiica scriitorului Lucian Blaga, i-a trimis o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta, "în memoria tuturor personalităţilor culturii române, ale căror manuscrise se află în posesia fostului «Muzeu al literaturii române», în curs de desfiinţare", cerându-i să rezolve situația.

De asemenea, mai multe proteste au avut loc în Capitală, după ce s-a aflat că Muzeul Naţional al Literaturii Române ar urma să fie închis, întrucât clădirea situată pe Bulevardul Dacia a fost retrocedată, iar proprietarul a somat muzeul în privinţa întreruperii activităţii din 15 iunie.

Astfel, pe 4 iunie, aproximativ 50 de persoane, majoritatea angajaţi ai Muzeului Literaturii, au participat la un protest neautorizat faţă de evacuarea instituţiei din sediul de pe Bulevardul Dacia, directorul MNLR declarând la acea vreme că alimentarea cu apă fusese întreruptă, iar personalul nu îşi mai putea desfăşura activitatea.

Un alt protest cu acelaşi obiect, tot neautorizat, s-a desfăşurat, tot pe 4 iunie, în faţa Primăriei Capitalei, unde s-au adunat circa 10-15 persoane, respectiv câţiva angajaţi ai muzeului, alături de tineri. Câţiva dintre participanţii la acel protest au scris pe coli A4 mesaje precum "Salvaţi muzeul", "Vrem cultură, nu cianură" şi "Salvaţi literatura românilor".

Totodată, pe 8 iunie, peste 20 de persoane, angajaţi ai MNLR, scriitori şi alţi artişti, s-au adunat în faţa instituţiei pentru a atrage atenţia asupra faptului că sediul acesteia urma să fie evacuat pe 15 iunie, fără a exista un alt spaţiu pentru găzduirea muzeului.

Cele mai citite

Iohannis, la Consiliul European, unde se discută sprijinul pentru Ucraina și Republica Moldova

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, mâine şi poimâine, la Consiliul European, la Bruxelles, printre subiectele reuniunii numărându-se sprijinul pentru Ucraina şi Republica Moldova, respectiv...

Iohannis, la Consiliul European, unde se discută sprijinul pentru Ucraina și Republica Moldova

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, mâine şi poimâine, la Consiliul European, la Bruxelles, printre subiectele reuniunii numărându-se sprijinul pentru Ucraina şi Republica Moldova, respectiv...

Doi cetățeni ucraineni au fost recuperați de Salvamont și Poliția de Frontieră în Munții Maramureșului

Cei doi cetăţeni ucraineni care au trecut graniţa în România prin Munţii Maramureşului au fost găsiţi de echipa mixtă formată din salvamontişti şi poliţişti...
Ultima oră
Pe aceeași temă