16 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialPatimile lui Hristos la TV

Patimile lui Hristos la TV

» In fiecare an, in perioada sarbatorilor de Paste ecranele televizoarelor sunt populate de programe speciale cu subiect religios.

» Noutatea este data de ponderea mai mare a documentarelor si a filmelor artistice realizate pe schema basmelor, dar fara tematica religioasa.

» Anul acesta Pro TV va difuza si controversata pelicula a lui Mel Gibson "Patimile lui Hristos".

Programul special al TVR dedicat sarbatorilor Pastelui incepe vineri, cu o slujba transmisa in direct de la Manastirea Antim, si tot vineri este programat documentarul "Viata si vremurile lui Iisus", in regia lui Dror Sabo. Filmul reconstituie cu acuratete atmosfera epocii marcate de aparitia lui Iisus Cristos. Sambata, TVR transmite concertul sustinut de Grigore Lese si Gheorghe Zamfir la Centrul cultural "Ion Manu" din Otopeni.
Duminica, postul national lasa locul divertismentului cuminte, cu programele "La masa de Pasti" si "De la miel pan’ la Eiffel". Tot sambata dupa-amiaza, pe postul national este programata ecranizarea originala dupa legendara poveste a lui Pinocchio, realizata de copilul teribil al cinematografului italian, Roberto Benigni, pelicula care a primit doua premii David Di Donatello. TVR 2 difuzeaza, vineri si sambata seara, cele doua parti ale coproductiei italo-hispano-britanice "Sfantul Petru" (2005), povestea celui mai fidel discipol al lui Iisus.  

"Spartacus" si "Miracolul din Loretto"
TVR Cultural va difuza o serie de documentare cu tematica religioasa, printre care "Miracolul din Loretto" (6 aprilie), despre unul dintre cele mai venerate locuri inchinate Fecioarei Maria, si "Cardinalul Ratzinger – Vaticanul meu", despre organizarea si structura interna a Vaticanului. Tot la TVR Cultural, in prima zi de Paste este programat filmul lui Stanley Kubrick, "Spartacus".

Pro TV: "Iisus din Nazareth" in Saptamana Patimilor si "Patimile lui Hristos" in Vinerea Mare
Pro TV n-a mai asteptat zilele din imediata apropiere a Pastelui si a difuzat deja, in acest sfarsit de saptamana, miniseria realizata de Franco Zeffirelli, "Iisus din Nazareth", cu siguranta cel mai rulat film din istoria televiziunii din Romania.
De altfel, filmul va mai fi programat o data, tot la Pro TV, si in Vinerea Mare, si in ajunul Pastelui. Pelicula lui Zeffirelli, aflata pe una dintre primele pozitii in topul celor recomandate de Vatican credinciosilor crestini, a devenit de-a lungul timpului izvorul nesecat al unor legende urbane legate de biografia actorilor care au interpretat personajele biblice cele mai importante.  Robert Powell, protagonistul din rolul lui Iisus, a declarat in nenumarate randuri, dupa turnarea filmului, ca experienta interpretarii celui mai important personaj din istoria crestinatatii a fost una solicitanta si chiar traumatizanta. Un detaliu semnificativ pentru modul atent in care Zeffirelli a reconstituit biografia lui Iisus se regaseste in felul in care echipa de machiaj a insistat pe asigurarea unei asemanari izbitoare intre Robert Powell si reprezentarile iconografice cele mai difuze ale lui Iisus.
O alta productie pe care Pro TV o va difuza in Vinerea Mare, la miezul noptii, si care tinde sa concureze din ce in ce mai mult pelicula lui Zeffirelli este controversatul film al lui Mel Gibson "Patimile lui Iisus".
Interesant este ca cele doua filme contrasteaza puternic prin alaturare: in timp ce Zeffirelli propune o versiune mitologizanta, Gibson vine cu o varianta dominata de violenta crucificarii si de dimensiunea umana a personajului. Ca si TVR, duminica din prima zi de Paste se muta intr-un alt registru, prin difuzarea in premiera a filmului "Shrek 2", prima continuare a unui film de animatie care a fost vreodata nominalizata la Oscar pentru cea mai buna productie.
HBO merge tot pe mana unei superproductii, "Harry Potter si Pocalul de foc", a patra parte a celebrei serii realizate dupa volumele scriitoarei J.K. Rowling. Filmul a fost nominalizat la Premiul Oscar pentru scenografie in 2006 si si-a adjudecat premiul BAFTA la aceeasi categorie anul trecut. z

» In timp ce Zeffirelli propune o versiune mitologizanta, Gibson vine cu o varianta dominata de violenta crucificarii si de dimensiunea umana a personajului.

RELUARE
» "Evanghelia dupa Iuda" revine la National Geographic

National Geographic va difuza vineri seara "Evanghelia dupa Iuda", documentarul care a starnit controverse, dar care a si adus un rating fabulos canalului de nisa. Tematica religioasa este continuata de programarea a doua episoade din seria "Enigmele Bibliei": Orase pierdute si Chivotul legamantului. Duminica seara, in prima zi de Paste, National Geographic transmite in premiera documentarul "Ierusalim: locuri sfinte", o interesanta descriere a pelerinajelor a trei familii de religii diferite.

Cele mai citite

Ce cred profesorii români că este important pentru elevii lor?

Corectitudinea științifică și actualitatea informațiilor sunt cele mai importante criterii din punctul de vedere al profesorilor atunci când vine vorba despre manualele școlare pentru...

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă: Ziua Victoriei este 8 mai, ca în NATO, nu 9 mai, ca în Rusia

Președintele Senatului și al PNL, Nicolae Ciucă, a transmis un mesaj dedicat Zilei Victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial, mesaj în care subliniază...

Regele Charles al III-lea nu-l va întâlni pe Prințul Harry din cauza programului foarte încărcat al monarhului

Prințul Harry nu se va întâlni cu tatăl său, Regele Charles al III-lea, în timpul vizitei pe care o efectuează în prezent în Marea...
Ultima oră
Pe aceeași temă