12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialPasiunea pentru artă rezistă crizei, muzeele - mai greu

Pasiunea pentru artă rezistă crizei, muzeele – mai greu

Criza este resimţită şi de muzeele de artă, pentru că din 2009 au dispărut donaţiile, iar uneori sunt probleme la plata facturilor pentru utilităţi.

 

Efectele crizei nu au diminuat numărul iubitorilor artelor plastice. Directorul Muzeului de Artă din Constanţa, dr. Doina Păuleanu, spune că dintotdeauna a existat un segment de nişă, un public ţintă, amator de artă, care a rămas fidel operelor de artă. Aşadar, vizitatorii sunt, în general, cam aceiaşi.
În colecţia muzeului constănţean se află 7.700 de lucrări, dintre care 3.000 sunt lucrări de pictură, 1.300 sunt sculpturi, iar restul lucrări de grafică. Mai există şi câteva obiecte decorative, mai puţine la număr. „În ultimii ani, s-a redus numărul donaţiilor.

În 2009, am avut ultimele donaţii. Una dintre ele este o tapiserie foarte mare, de 30 metri pătraţi, pe care am şi expus-o. Este realizată de un mare artist decorator din Bucureşti, Dana Drăgoescu. Am mai primit donaţii în ultimii ani, dar nu lucrări de primă linie. De exemplu, mi-a fost redescoperită o pictoriţă care a lucrat la Balcic în perioada interbelică. Acum doi ani am primit de la această doamnă, care atunci avea 100 de ani, 100 de lucrări cu subiect balcic”, ne-a declarat directorul muzeului, dr. Doina Păuleanu. Muzeul de Artă din Constanţa a fost înfiinţat pe baza colecţiei de pictură şi sculptură provenite de la Pinacoteca Primăriei oraşului Constanţa şi prin achiziţii şi donaţii făcute de pictorul Marius Bunescu şi sculptorii Ion Jalea şi Boris Caragea. În prezent, muzeul din Constanţa trece printr-o perioadă dificilă. Instituţia de cultură are 16 angajaţi, trei dintre aceştia fiind muzeografi. Muzeul se descurcă foarte greu cu plata utilităţilor. Mai mult decât atât, clădirea în care funcţionează instituţia are nevoie de reabilitare.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă