19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialPasarile migratoare au readus gripa aviara

Pasarile migratoare au readus gripa aviara

Ancheta privind aparitia gripei aviare la Murighiol a scos la iveala faptul ca virusul a fost adus in zona de pasarile salbatice migratoare.
Laboratoarele veterinare au confirmat prezenta virusului H5N1 si la o pisica moarta din gospodaria lui Ioan Vorinca, unde s-a depistat gripa aviara la pasari domestice. Pisica familiei Vorinca a murit dupa ce a mancat resturile a trei lisite impuscate de Ioan Vorinca pe lac din apropierea satului. Lisitele au fost eviscerate de Gabriela Vorinca, iar resturile au fost aruncate, in curte. Ulterior, pisica a murit, iar pasarile care au umblat in zona unde s-a hranit aceasta s-au imbolnavit si ele.
Ministrul Mediului, Attila Korodi, a solicitat oprirea vanatorii in Delta, cum s-a intamplat si in 2005, cand a fost precedenta epidemie, motivand ca vanatorii pot imprastia gripa aviara si in alte zone. Prefectul de Tulcea, Lefter Chirica, s-a opus opririi vanatorii, motivand ca focarul de la Murighiol este tinut sub control. La insistenta prefectului, Comandametul Central Antiepizootic nu a aprobat propunerea ministrului de interzicere a vanatorii in Delta. S-a hotarat insa sa fie monitorizate, mai strict, pasarile salbatice, sa nu se vaneze pe o raza de trei kilometri de la Murighiol, iar supravegherea pasarilor va fi facuta de ARBDD si AJVPS Tulcea. Ornitologii sustin insa ca pasarile salbatice nu pot fi monitorizate pentru ca nu exista mijloace pentru supravegherea a 560.000 ha. Acestia mai sustin ca partidele de vanatoare din Delta nu sunt monitorizate, desi in autorizatiile de mediu este prevazut ca acestea sa se desfasoare doar in prezenta agentilor ecologi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă