21.3 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialPârtie liberă pentru „pionul“ lui Khamenei

Pârtie liberă pentru „pionul“ lui Khamenei

Akbar Hashemi Rafsanjani, principalul candidat susţinut de opoziţie la alegerile prezidenţiale din Iran, a fost descalificat, neputând participa la scrutin, o lovitură dură pentru cei ce sperau într-o schimbare semnificativă după plecarea actualului preşedinte, Ahmadinejad.

Televiziunea de stat iraniană a difuzat o declaraţie a ministerului de Interne care anunţa lista definitivă a candidaţilor, în care nu se regăsesc nici Rafsanjani, nici protejatul lui Ahmadinejad, Esfandiar Rahim Mashaei. Au fost autorizaţi să candideze la alegeri doar opt persoane, printre care negociatorul cu Occidentul în dosarul nuclear iranian, Saeed Jalili, primarul Teheranului Bagher Ghalibaf, fostul ministru de Externe, Ali Akbar Velayati. Jalili este considerat candidatul favorit al Ghidului suprem, ayatollahul Khamenei. Cotidianul Kayhan, al cărei director este numit de Khamenei, a publicat marţi un editorial în care cerea Consiliului Gardienilor să îl descalifice pe Rafsanjani, menţionând că a devenit candidatul favorit al duşmanilor şi al opoziţiei din ţară. Intrat în cursa prezidenţială în ultimul moment, Rafsanjani a reanimat speranţa printre reformatorii iranieni privind o schimbare în traiectoria ţării şi a provocat furia celor care au văzut candidatura sa ca o sfidare a autorităţii lui Khamenei.

În ce-l priveşte pe Mashaei, considerat o figură naţionalistă şi susţinut de Ahmadinejad, partizanii lui Khamenei îl acuză că pune Iranul înaintea islamului şi nu este loial şefului suprem. Analiştii se tem că, după această descalificare, Ahmadinejad ar putea scoate toate „armele de tir”, de altfel el anunţând deja anularea vizitelor în provincie pentru a rămâne în capitală.

Înaintea alegerilor prezidenţiale de luna viitoare, Iranul a lansat o campanie de represiune contra disidenţilor politici. A executat doi bărbaţi acuzaţi de spionaj şi război contra lui Dumnezeu, a arestat un grup de activişti, iar militanţii au fost convocaţi pentru interogatorii.

Prizonierilor politici din închisorile cele mai cunoscute din ţară le-au fost retrase drepturile de vizită ori de eliberare condiţionată, unii dintre ei fiind transferaţi la izolare.

 

Cele mai citite

Macron îl invită pe liderul chinez Xi să viziteze Pirineii

Președintele Franței l-a găzduit marți pe liderul Chinei într-o trecătoare izolată din Pirinei, după ce Xi a vizitat Parisul, într-o călătorie dominată de disputele...

SUA îndeamnă Turcia și Israelul să-și rezolve diferendele

Statele Unite(SUA) au îndemnat luni Turcia şi Israelul să rezolve diferendele dintre ele, după ce Ankara a anunţat că suspendă relaţiile comerciale în încercarea...

Buzăul va avea echipă în Liga 1 după 15 ani de absență

Gloria Buzău a revenit în elita fotbalului românesc după 15 ani de absență, în urma victoriei obținută pe teren propriu cu scorul de 3-0...
Ultima oră
Pe aceeași temă