22.9 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăSpecialPartidul președintelui Emmanuel Macron, înfrânt în fața dreptei la alegerile pentru Senatul...

Partidul președintelui Emmanuel Macron, înfrânt în fața dreptei la alegerile pentru Senatul francez

Partidul prședintelui francez, Emmanuel Macron, a fost înfrânt în alegerile parțiale pentru Senatul francez. Dreapta a obținut un avans important, potivit Agerpres.

Conform primelor rezultate, până la ora locală 19:30 formațiunea de dreapta 'Republicanii' a obținut 138 din cele 171 de mandate pentru care trebuie să se pronunțe prin vot cei 76.359 de 'mari electori', dreapta apropiindu-se astfel de cele 142 de mandate pe care le-a avut până în prezent.

Aceleași rezultate arată că Partidul Socialist, aflat într-un declin sever după alegerile prezidențiale și legislative, rămâne a doua forță politică în Senat, obținând până la aceeași oră 58 de mandate, față de 86 câte a avut până în prezent.

Cât despre partidul lui Emanuel Macron, La Republique en Marche, care în Senatul ce-și încheie mandatul are 29 de senatori (cei mai mulți socialiști care au trecut de partea partidului prezidențial) acesta pare să-și conserve numărul de mandate sau eventual să piardă câteva.

La acest scrutin sunt reînnoite 171 din 348 de mandate din Senatul francez. Însă absența unei majorități în Senat nu-l va împiedica pe Emmanuel Macron să guverneze. În Franța, camera superioară poate cel mult să întârzie adoptarea proiectelor executivului pe care nu le acceptă, iar ultimul cuvânt revine întotdeauna deputaților.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă