22.4 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialChina: Congresul îl va încorona pe „împăratul“ Xi Jinping

China: Congresul îl va încorona pe „împăratul“ Xi Jinping

După luni de zile de luptă politică feroce între facţiuni rivale, la Beijing s-a deschis Congresul Partidului Comunist Chinez, care va stabili leadership-ul viitor al naţiunii.

În căutarea puterii absolute, preşedintele chinez va profita de cel de-al 19-lea Congres al Partidului Comunist Chinez (PCC), care s-a deschis miercuri la Beijing, pentru a-şi avansa pionii pe tabla puterii, susţin analiştii citaţi de presa europeană.

În timp ce Xi Jinping va fi confirmat pentru un al doilea mandat, o mare parte a elitei conducătoare va fi înlocuită. În ultimele luni, în sânul celui mai mare partid comunist din lume, care afişează cei 89 milioane de membri ca pe un blazon,  a avut loc o feroce bătălie politică între facţiuni rivale.

O luptă decisivă pentru preşedintele Xi Jinping, care speră să se afirme ca liderul cel mai puternic după Mao Zedong, concentrând în jurul persoanei sale toate pârghiile puterii. „Acest Congres va încorona împăratul Xi”, estima  Willy Wo-Lap Lam, profesor de ştiinţe politice la Universitatea chineză din Hong Kong.

Acest congres este echivalentul chinez al alegerilor prezidenţiale americane. O întâlnire crucială care fixează direcţia viitorului deceniu pentru a doua putere economică mondială, cu consecinţe majore pentru întreaga planetă. Cu 2.287 delegaţi veniţi din întreaga Chină, acest al 19-lea Congres este marea întâlnire cincinală a partidului la putere. Timp de o săptămână, cu uşile închise, în impozantul Palat al Poporului aflat lângă Piaţa Tiananmen, va fi oficializată lista oamenilor care vor conduce partidul în viitor, în special componenţa Comitetului Permanent al Biroului Politic, adevăratul centru al puterii chineze.

O singură ipoteză este fără suspans – la 64 de ani, Xi Jinping va fi ales pentru un al doilea mandat de cinci ani în fruntea partidului şi deci, a ţării. După 2012, el a centralizat deja mai multe puteri decât cei doi predecesori, extinzându-şi prerogativele şi acţionând pentru eliminarea duşmanilor şi potenţialilor rivali, prin intermediul unei campanii fără precedent contra corupţiei. Potrivit lui Jean-Pierre Cabestan, director al departamentului de ştiinţe politice la Universitatea baptistă din Hong Kong, „acest Congres este apoteoza creşterii puterii sale”.

Pe urmele lui Mao

Problema este până la ce punct îşi va consolida Xi Jinping puterea, prin intermediul Congresului. Totul va depinde de capacitatea sa de a-şi numi aliaţii în funcţii-cheie.

Dacă „gândirea Xi Jinping” va putea fi înscrisă în charta PCC, includerea numelui său va permite poziţionarea liderului chinez la nivelul lui Mao Zedong şi a lui Deng Xiaoping, singurii doi conducători chinezi care au fost citaţi până în prezent.

Observatorii vor urmări şi dacă se va detaşa un „succesor” din rândul noii gărzi imperiale. Absenţa acestuia va confirma zvonurile potrivit cărora Xi nu are intenţia să părăsească puterea după încheierea celui de al doilea mandat de cinci ani, care se termină în 2022. Termenul de zece ani în fruntea partidului a fost respectat de peste două decenii şi este considerat ca una din reformele politice cele mai importante a erei post-Mao Zedong. Dar, se pare că liderul chinez are intenţia de a se „putiniza”…

Rămâne de văzut cum va uza preşedintele chinez de această superputere. Analiştii nu prevăd ca acest Congres să amorseze mari schimbări  de politică economică şi arată că întărirea  sistemului (politic şi economic) actual şi stabilitatea Chinei rămân obiectivele politice cheie, care nu sunt compatibile cu reforme îndrăzneţe şi potenţial perturbatoare.  

Măsuri draconice de securitate

Nimic nu va perturba evenimentul, totul fiind pregătit minuţios. Zona Palatului Poporului şi a Pieţei Tiananmen a fost practic închisă şi poliţia este la posturi, percheziţionând oamenii la intrările în metrou şi în gări.

Cafenelele au fost închise, livrarea coletelor a fost suspendată şi nu se mai vând nici cuţite în supermarketuri. Aparatul de securitate al regimului comunist s-a asigurat că nimic nu va tulbura Congresul.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu critică conducerea liberală a Primăriei Constanţa: “Lipsesc cu desăvârșire”

Marcel Ciolacu, în calitate de președinte al PSD și premier, a criticat conducerea liberală a Primăriei Constanța, afirmând că performanța administrativă, investițiile și accesarea...

Natalia Intotero: Vom asigura și în acest an câte 15000 de lei pentru 10.000 de proceduri de fertilizare in vitro

Programul naţional de fertilizare in vitro va continua și în anul 2024, deși acum câteva luni a fost în pericol din cauza lipsei banilor.  „...

VIDEO. Spectacol pe cerul României. Aurora boreală, la o intensitate care nu a mai fost observată de sute de ani

Aurora boreală, unul dintre cele mai fascinante fenomene naturale, a oferit un spectacol rar și uimitor în noaptea de vineri spre sâmbătă, surprinzând locuitorii...
Ultima oră
Pe aceeași temă