20.3 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialParlamentul iranian: Noua lege americană privind programul Visa Waiver, o lovitură adusă...

Parlamentul iranian: Noua lege americană privind programul Visa Waiver, o lovitură adusă acordului nuclear

Preşedintele Comisiei de Afaceri Externe din Parlamentul iranian a cerut, omologilor săi din Europa, China şi Rusia, prin intermediul unei scrisori, să se opună unei legi americane privind programul Visa Waiver, întrucât este “injustă şi discriminatorie”, informează Mediafax.

Potrivit unei legi adoptate de Congresul american şi promulgate de preşedintele Barack Obama, turiştii din 38 de ţări, dintre care 30 sunt din Europa, nu vor mai putea intra fără vize în Statele Unite dacă au fost în Irak, Siria, Sudan sau Iran.

În aceste condiţii, Iranul consideră că legea contrazice spiritul acordului nuclear, încheiat pe 14 iulie cu marile puteri, inclusiv SUA. Acordul va permite eliminarea în curând a sancţiunilor internaţionale vizând Iranul, în schimbul angajamentului Teheranului de a-şi limita programul nuclear civil şi de a renunţa la arma atomică.

Considerând că această lege “injustă şi discriminatorie” va “viza cetăţenii voştri (…), vă cer să vă opuneţi acestei decizii luate de administraţia americană”, care “este o lovitură destructivă” adusă acordului nuclear din iulie dintre Iran şi marile puteri, a scris preşedintele Comisiei de Afaceri Externe şi Securitate Naţională din Parlamentul iranian, Alaedin Buroojerdi.

Scrisoarea a fost trimisă omologilor săi din Parlamentul European şi din adunările parlamentare din Franţa, Marea Britanie, Germania, Rusia şi China.

În cursul unei vizite în urmă cu o săptămână la Teheran, Gerard Larcher, preşedintele Senatului francez, a apreciat că această lege americană transmite un “mesaj negativ”.

“Aceasta poate fi interpretată aici (la Teheran) ca un semn de sfidare, iar pentru noi, fără îndoială, nu este o iniţiativă (…) care se înscrie în cultura consolidării încrederii” cu Iranul, a declarat el.

Cele mai citite

Trei oameni au murit și alți opt sunt răniți după un atac ucrainean asupra orașului Donețk

Cel puţin trei persoane au fost ucise şi alte opt au fost rănite sâmbătă într-o lovitură ucraineană asupra unui restaurant din oraşul Doneţk, ocupat...

Biden i-a spus lui Iohannis că ceva îl deRUTTEază

IlustrațieȘ Marian Avramescu Președintele Klaus Werner Iohannis s-a întors foarte deRUT(TE)at din Statele Unite ale Americii (SUA). Aceasta după ce președintele octogenar american, Joe Biden,...

Familia Regală a României în centrul evenimentelor prilejuite de Ziua de 10 Mai

Ca în fiecare an de 10 Mai, Majestatea Sa Custodele Coroanei și ASR Principele Radu, având alături pe Altețele Lor Regale Principesele Sofia și...
Ultima oră
Pe aceeași temă