18.5 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialParlamentarii gălăţeni, ­­„comis-voiajori" pe bani publici

Parlamentarii gălăţeni, ­­„comis-voiajori” pe bani publici

Pentru parlamentarii gălăţeni, 2011 nu a fost un an de criză şi de chivernisire a banului public pentru că şi-au permis să cheltuie 230.000 lei pe călătoriile peste hotare. Este echivalentul a 350 de salarii minime pe economie. Deputatul PNL Victor Paul Dobre este pe primul loc în topul parlamentarilor plimbăreţi, cu 6 călătorii peste hotare, în China, Austria, Germania, Serbia, Suedia şi Croaţia, care au costat 147.846 lei. Cât vreo 200 de salarii de profesor.

S-ar putea spune că deputatul Dobre şi-a făcut un întreg concediu peste hotare, pentru că, însumate, călătoriile sale au durat 30 de zile. Cum diurna unui deputat este de 75 euro/zi, numai banii de buzunar au însemnat peste 2.250 de euro. Pe locul 2 în top este deputatul PSD Florin Pâslaru, care a călătorit 9 zile în Franţa şi Ucraina, deplasările sale costând statul 28.666 lei. Adică 42 de salarii de bugetar. Deputata PDL Carmen Axenie e pe locul al treilea, dar se poate spune că a făcut cea mai costisitoare călătorie, pentru că cele opt zile şi jumătate petrecute tocmai în Panama, au costat statul 48.292 lei, echivalentul a 72 de salarii.

Urmează, pe locul 4, deputatul PSD Viorel Ştefan, cu o călătorie de 3 zile în Austria, care a costat 7.689 lei. În 3 zile, a cheltuit echivalentul salariilor a 9 profesori. Deputata PSD Lucreţia Roşca a cheltuit salariile a 5 bugetari pe o deplasare de trei zile şi jumătate în Italia. Din cei 4 senatori de Galaţi, a fost plecat peste hotare numai senatorul PDL Marius Necula, dar a făcut-o pentru toţi patru, pentru că are la activ patru călătorii, două în Franţa, una în Croaţia şi alta în Belgia. Diurna primită pentru cele 4 deplasări este de 3.335 lei, cazările au costat 6.458 lei, iar transportul 8.477 lei.

Costurile celor patru deplasări ale senatorului Necula reprezintă echivalentul a 27 de salarii de bugetar. Senatorii Paul Ichim, Laurenţiu Chirvăsuţă şi Gheorghe Saghian şi deputaţii Dan Nica, Mircea Nicu Toader, Mihai Boldea şi Bogdan Ciucă, nu au depus deconturi pentru deplasări peste hotare.

„Chiriaşi de lux”, la 24.000 euro pe un an

Pentru deputatul PNL Victor Dobre şi deputatul PSD Florin Pâslaru statul cheltuie la fel de mult şi în perioada în care aceştia se află în ţară, cazările lor în Bucureşti costând cât cazările la hoteluri de trei stele de la Roma sau Paris. Subiectul cazării parlamentarilor în Bucureşti nu e nou, dar în cazurile celor doi deputaţi problema este că, aşa cum am mai relatat, fiecare dintre ei încasează câte 2.000 de euro lunar deşi au apartamente în Bucureşti, trecute pe numele fiilor lor.

Deputatul PSD Florin Pâslaru încasează lunar 1.990 euro, deşi locuieşte ­într-un apartament din Bucureşti cumpărat pe numele fiului său. Deputatul PNL Victor Dobre, încasează lunar de la Camera Deputaţilor 2032 euro pentru plata „cazării în Bucureşti”, la hotel, deşi familia sa deţine un apartament de 55 mp în Bucureşti, pe str. P. Zăgănescu, cumpărat în 2006 şi trecut pe numele fiului, Matei Dobre.

O astfel de cazare costă 24.000 de euro pe an, dar în cei patru ani de mandat se strânge frumoasa sumă de 96.000 de euro, cât ar costa probabil apartamentul în Bucureşti.

Bani de buzunar

În cazul deputatului PSD Florin Pâslaru, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat în noiembrie Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu privire la săvârşirea infracţiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 253-1 din Codul Penal. Potrivit ANI, deputatul Pâslaru şi-a angajat din 2009, ca şef de cabinet, pe propriul fiu Florin Alexandru Ioan Pâslaru, „beneficiul patrimonial obţinut de fiul deputatului PSD fiind de 21.662 lei (aproximativ 5.158 euro)”.

Cele mai citite

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...
Ultima oră
Pe aceeași temă