21.2 C
București
vineri, 21 iunie 2024
AcasăSpecialPariul câştigător al ”regelui” Hagi

Pariul câştigător al ”regelui” Hagi

Echipele Academiei Hagi domină copios fotbalul juvenil. În toate cele şase turnee juvenile regionale pe primul loc în serie se află fie FC Viitorul, fie Academia Hagi, iar rezultatele de săptămâna trecută arată că între „puştii lui Hagi” şi restul competitorilor este o diferenţă uriaşă de valoare şi… atitudine.

 

Primele patru echipe ale Academiei au avut la sfârşitul săptămânii trecute meciuri cu Săgeata Năvodari, echipă prim-divizionară la seniori, care are condiţii de pregătire şi situaţie financiară peste medie, dar care nu a reuşit nici măcar să stea în picioare în faţa furiei ofensive a alb-albaştrilor. În cele patru meciuri s-au marcat 43 de goluri, 42 dintre ele în poarta năvodărenilor, recordul înregistrându-se la juniori B, cu un 15-1 dezarmant. De altfel, frenezia ofensivă a puştilor de la Under 17 se vede şi în clasament, băieţii lui Vasile Mănăilă având 45 de goluri marcate, adică mai multe decât următoarele trei clasate la un loc. Singura echipă neînvinsă din seria Viitorului e ASS Râmnicu Sărat, dar sunt şanse mici ca buzoienii să ţină pasul şi… trena liderului. Farul, a treia echip constănţeană din serie e pe locul 3, Năvodariul ocupând doar locul 9.

La Juniori A (sub 19 ani), situaţia are similitudini dezarmante. FC Viitorul e prima, cu cinci victorii din cinci meciuri şi 38 de goluri marcate, cu patru mai multe decât următoarele trei clasate la un loc. Pe locul 2 e Farul, tot neînvinsă, iar duminică cele două formaţii se vor afla faţă în faţă atât la juniori A, cât şi la juniori B. Un mini-moment al adevărului pentru băieţii lui Cristi Cămui, învingători cu 6-0 în celălalt derbi constănţean, cu Săgeata Năvodari.

Academia are (şi) viitor

De la Under 15 în jos, situaţia sportului juvenil e dramatică. Seria constănţeană a Juniorilor C şi D beneficiază de prezenţa a cinci echipe ale Academiei, dar şi de cea mai nouă apariţie (ca rezultate în principal), AS Performer, echipă născută din ambiţia antrenorului naţionalei de fotbal pe plajă care se vrea consturită pe o fundaţie cu aceleaşi principii ca ale Academiei. Ultima rundă  a fost, logic, o demonstraţie de forţă, cu 26 de goluri marcate şi unul primit în patru partide, victima de serviciu fiind Săgeata Năvodari (0-13 şi 0-8).

Mai jos ca vârstă, aceleaşi poveşti, cu echipele Academiei făcând ravagii, şi o excepţie: la juniori E (sub 11 ani), Săgeata Năvodari a învins una dintre echipele Academiei (4-3), dar echipa din Ovidiu are trei formaţii înscrise în competiţie şi acestea ocupă primele trei locuri.  

„O competiţie inutilă”

Preşedintele clubului FC Viitorul şi al Academiei Gheorghe Hagi, Pavel Peniu, nu s-a arătat entuziasmat de rezultate ci mai degrabă îngrijorat de viitorul fotbalului românesc. Oficialul acuză letargia cluburilor constăţene neinteresate de competiţiile juvenile şi crede că anul viitor Academia va avea mari probleme în a-şi apăra titlurile, tocmai din cauza calităţii slabe a competiţiilor regionale. „Este o parte de campionat inutilă şi pot spune, fără teama de a greşi, că antrenamentele noastre sunt mai tari decât meciurile oficiale. Competiţia este atât de slabă încât şedinţa de pregătire de miercuri (cea mai importantă şi mai lungă) îi solicită cel mai mult pe jucători, iar asta nu este normal. S-a ajuns la aceste diferenţe din cauza… indiferenţei, majoritatea cluburilor fiind dezinteresate de sectorul juvenil şi folosind programe de pregătire învechite, acolo unde se doreşte încă ceva. Noi avem şapte antrenamente săptămânale, pe când rivalii au maxim patru. Noi am făcut eforturi mari să găsim sprijin şi să facem o clasă specială de fotbal, alţii au probleme mari în a-i convinge pe profesori sau părinţi să le dea voie copiilor la antreamente sau meciuri. Dominaţia Academiei Hagi a devenit ceva normal pentru că toată lumea ştie că aici sunt condiţii excepţionale de performanţă şi educaţie şi nimeni nu se mai miră de asemenea scoruri. Să nu fim răi totuşi, la Juniori E am pierdut cu Săgeata Năvodari, dar la acel nivel valorile sunt oarecum echilibrate, fapt care ar trebui să îngrijoreze cel mai tare când apar scoruri astronomice. Dacă nu poţi controla lucrurile la 11-13 ani, când deja se pun bazele echipelor mai mari, nu mai ai cum să recuperezi distanţa”, ne-a spus preşedintele.

De altfel, aici pare să fie şi cheia. Dacă celelalte echipe din seria regională efectiv merg cu acelaşi grup de jucători tot juioratul, Academia îşi permite luxul de a transfera puşti de 15 ani atunci când se pun bazele echipelor A, B, şi C, acopperindu-şi toate posturile deficitare.

VIITOR

Concurenţă acerbă

Pentru 2014 însă, tripla pare a fi ceva mai îndepărtată decât în acest an. „S-au mai făcut investiţii şi în alte părţi, iar Dinamo a avut mare ghinion anul trecut să cadă în acelaşi tureu cu noi. În acest sezon ne vom bate cu ei, cu Banatul, cu ACU Arad, cu Piteştiul şi Craiova, cu Iaşiul şi Piatra Neamţul sau cu Târgu Mureş. Nu sunt la acelaşi nivel cu noi, dar ne pot pune probleme pentru că din cauza subţirimii campionatului regional, unde doar Farul şi Oţelul ne pun oarece probleme, ne e imposibil să vedem adevăratul potenţial”, a punctat Pavel Peniu.

17 ani este vârsta celui mai bătrân component al formaţiei Under 19, valoarea slabă a campionatului obligându-i pe mai marii Academiei să promoveze mai repede juniorii talentaţi

Cele mai citite

Crosul „Bucuria Alergării cu Invictus” – Ediția I

COMUNICAT DE PRESĂ Prima ediție a Crosului „Bucuria alergării cu Invictus", va avea loc sâmbătă, 22 iunie, începând cu ora 08.30, în Parcul Municipal Vest...

EURO 2024: Spania a rezolvat calificarea în optimi după ce a învins Italia cu 1-0

Selecţionata Spaniei s-a calificat în optimile de finală ale Campionatului European de fotbal - EURO 2024, găzduit de Germania, după ce a învins Italia,...

Aderarea totală a României și Bulgariei în Schengen, prioritate la nivel declarativ, dar absentă din planul Ungariei     

Ungaria, care preia președinția Consiliului UE la 1 iulie, a promis că va lucra pentru intrarea Bulgariei și României în Schengen, aceasta fiind una...
Ultima oră
Pe aceeași temă