19.2 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialParintii-surogat beau cocktailuri pe banii orfanilor

Parintii-surogat beau cocktailuri pe banii orfanilor

» Cazul asistentei maternale din Bistrita-Nasaud, care a ucis cu sange rece copilul de 4 ani pe care-l avea in ingrijire, a reusit sa trezeasca din amortire autoritatile centrale. Inspectia Sociala din cadrul Ministerului Muncii a realizat un control de anvergura la Directiile de Protectia Copilului din toata tara, cu viza directa pe asistentii maternali.

» Concluzia este ca in sistem domneste haosul: serviciile de asistenta maternala nu respecta standardele minime obligatorii pentru care au primit licenta de functionare, nu exista criterii de recrutare a "mamelor sociale", unii asistenti maternali sunt recrutati fara a fi evaluati socioeconomic, analizele psihologice si neuropsihiatrice nu sunt realizate de centre specializate, iar asistentii maternali deconteaza cocktailuri cu fructe de mare.

Pregatirea asistentilor maternali se face superficial – au mai descoperit inspectorii –, asistentii sociali nu efectueaza vizitele lunare de verificare a situatiei copiilor dati in plasament si nici nu realizeaza evaluarea anuala a asistentilor maternali. O descoperire incredibila este aceea ca asistentii maternali "pot deconta orice" la Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DASPC) "fara ca produsele decontate sa fie in raport cu nevoile reale ale copilului". Inspectorul general de stat Maria Muga, sefa Inspectiei Sociale, a dat un exemplu uimitor: un asistent maternal a decontat la DASPC cocktailuri cu fructe de mare.

Conducerea Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC) a ajuns la aceleasi concluzii de-a lungul timpului, controalele efectuate de reprezentantii acestei institutii scotand la iveala aceleasi nereguli. "Problema este ca nu avem parghii pentru a lua masuri, tot ce putem face este sa cerem Consiliului Judetean in subordinea caruia se afla Directia de Asistenta Sociala gasita in neregula sa demita conducerea DASPC", ne-a declarat Mariela Neagu, secretar de stat, sefa ANPDC, care recunoaste ca majoritatea problemelor din sistem sunt efectul faptului ca directorii institutiilor locale de protectia copilului nu-si fac datoria. "Este vorba de management defectuos, de lipsa de interes pentru respectarea legii. Un director care lucreaza in interesul copilului, pentru binele acestuia, nu cheltuieste bugetul pe termopane la directie ori pe computere performante, ci investeste in oamenii din subordinea lui si este atent la ce au ei nevoie pentru a-si face datoria", spune Mariela Neagu.

Testarile psihologice sunt facute haotic
O problema importanta a sistemului de asistenta sociala este recrutarea asistentilor maternali, cei care sunt direct responsabili de ingrijirea copilului pe care-l primesc in plasament. Cazul de la Bistrita-Nasaud de acum doua luni a scos la iveala o extrem de grava problema: testarea psihologica deficitara a viitoarelor "mame sociale".

In fiecare Directie de Asistenta Sociala ar trebui sa existe macar un psiholog, care are datoria de a evalua – prin metode specifice meseriei sale – candidatii pentru posturile de asistent maternal si pe cei care solicita reacreditarea, conform legii, la fiecare trei ani. Numai ca testele psihologice aplicate sunt alese haotic, dupa buzunarul personal al fiecarui psiholog angajat de DASPC locala. O baterie de teste bune ar costa macar cateva sute de euro si ar trebui sa fie cumparate de catre fiecare serviciu DASPC, care-l va folosi si dupa eventuala plecare a specialistului angajat, spun psihologi din sistem.

Sefa ANPDC, Mariela Neagu, este de acord cu acestia: "In fisa postului psihologului scrie ca este obligat sa faca aceste evaluari, iar Directia este obligata sa asigure logistica si materialele necesare acestei activitati. Nu trebuie sa scrie in lege asta, este de la sine inteles, deriva din prevederea ca directiile sunt obligate «sa asigure buna desfasurare a activitatii». Asa cum nu scrie in lege ca trebuie cumparate computere, dar se cumpara, asa ar trebui sa fie achizitionate si testele psihologice".

Evaluari psihologice superficiale
In conditiile in care candidatii pentru un post de asistent maternal sunt evaluati de catre psihologi pe baza diferitelor teste pe care le are fiecare, securitatea unora dintre copii este pusa in pericol. "Sunt chestionare de tip intrebare-raspuns foarte complexe, sunt teste de personalitate extrem de importante, a caror interpretare da la iveala inclinatii ale asistentului maternal si tendinte ascunse ce ar putea pune in pericol copilul, trasaturi care la o evaluare ceva mai superficiala nu pot fi descoperite. Tendintele catre deviatii comportamentale, catre agresivitate etc.", ne-a explicat un psiholog, fost angajat al unei Directii de Asistenta Sociala din Bucuresti.

Erorile de evaluare a asistentilor maternali pot duce la situatii tragice si de vina nu sunt doar conducerile DASPC, ci pot fi si unii psihologi care nu se ocupa cu tragere de inima de ceea ce au de facut. Rezultatul este ca "rata de esec in asistenta maternala ar trebui sa fie mai mica decat este", crede Mariela Neagu. Legislatia nu stabileste un set standard de teste, care ar putea elimina erorile de evaluare si care, astfel, ar asigura securitatea si bunastarea copiilor aflati in grija "mamelor de imprumut".

Psihologii din sistemul de protectie sociala acuza autoritatile ca nu le pun la dispozitie baterii de teste si cursuri de formare pentru a invata cum sa le interpreteze. In urma cu cativa ani, cand psihologia la facultati se studia in decurs de cinci ani, profesorii aveau timp sa le predea viitorilor psihologi metode de interpretare a unor teste, ba chiar le dadeau copii ale testelor. Ca sa invete sa interpreteze un test, psihologilor le trebuie uneori si un an intreg, il invata ca pe un manual. Acum Psihologia se face in trei ani, nu e timp suficient, iar cand termina facultatea, absolventii n-au la indemana teste pentru ca acestea sunt scumpe si greu de procurat, spun specialistii.

O tanara care inca lucreaza in sistem ne-a explicat ca, pentru a evalua asistentii maternali, folosesc un test complex pe care l-au primit de la un profesor in timpul facultatii, "dar asta era acum multi ani". Noii absolventi trebuie sa si le cumpere din banii lor, "dar nu poti sa iei ce-ti place, pentru ca nu stii unde te vei angaja si de ce teste vei avea nevoie acolo… si apoi, un test destul de simplu, cu manual de interpretare si foi de aplicare, costa vreo 200 de euro".

Unii asistenti sociali acuza "presiuni din afara"
Cativa asistenti sociali din Bucuresti spun ca sunt situatii in care directiile de protectia copilului angajeaza ca asistenti maternali persoane care "sunt poate putin anxioase sau prea rigide in comunicare sau au alt «defect»".
"Sunt cazuri in care se pune presiune din afara si asistentul social si psihologul cad de acord sa angajeze anumite persoane pe posturi de asistenti maternali, desi isi dau seama ca oamenii aceia nu sunt chiar in regula", ne-a marturisit o asistenta sociala din Capitala.

O colega a acesteia ne-a dat lamuriri: "Presiuni ar fi, de exemplu, cand vine baroneasa Nicholson si zice ca trebuie desfiintate pana la o anume data niste centre de primire minori. Dintr-o data, directiile de protectia copilului trebuie sa-i plaseze la asisteti maternali si, daca nu ai personal suficient, angajezi si din cel pe care altfel l-ai cam refuza. Cel putin la copiii intre 0-2 ani, acestia nu mai pot fi tinuti in centre, deci trebuie plasati direct la asistent maternal".

Disfunctii grave
» Inspectia sociala cere demiterea sefilor DGASPC Bistrita-Nasaud

Inspectorul general de stat, Maria Muga, a declarat, ieri, ca va solicita revizuirea legislatiei privind protectia copilului si a organizarii si functionarii serviciului de asistenta maternala. De asemenea, Inspectia Sociala "cere insistent demiterea conducerii DGASPC Bistrita-Nasaud", unde echipele de control au mai descoperit un caz grav, in afara celui in care un copil de 4 ani a murit in urma abuzurilor la care a fost supus de catre asistenta maternala Marcela Fagarasan, in grija careia fusese dat. Inspectorii au descoperit ca o minora de 17 ani aflata in plasament locuia in aceeasi camera cu un tanar si sotul asistentei maternale, desi apartamentul avea patru camere.
Cei doi directori ai Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bistrita, Marin Rus si Adela Carcu, sunt deja urmariti penal in cazul copilului omorat, pentru neglijenta in serviciu, in urma unei rezolutii a procurorului de caz, desi politistii i-au gasit nevinovati.
Asistena maternala Marcela Fagarasan a fost arestata in 22 august, pentru 29 de zile, pentru omor deosebit de grav, iar specialisti de la Institutul de Medicina Legala "Mina Minovici", citati de Mediafax, afirma ca femeia avea discernamant.

Grupul de la Cluj
» Editurile clujene fac bani din tiparirea testelor

O solutie pentru rezolvarea problemlor de evaluare psihologica a asistentilor maternali ar fi externalizarea acestui serviciu, spune sefa ANPDC. "Ar putea fi acreditate si agreate o serie de cabinete psihologice, care au cumparat deja testele respective si le pot aplica, pentru ca psihologii de acolo sunt formati pe acele teste", ne-a declarat Mariela Neagu. O alta posibilitate ar fi stabilitatea unui set-standard de teste, care sa fie achizitionat de catre Directiile de Asistenta Sociala si Protectia Copilului. "Colegiul Psihologilor ar trebui sa stabileasca bateria de teste", este de parere secretarul de stat din ANPDC. Numai ca unii psihologi nu au incredere in aceasta organizatie: li se pare suspect faptul ca testele afisate pe site-ul Colegiului Psihologilor din Romania (CPR) sunt aproape toate publicate la edituri din Cluj-Napoca, unde se afla mai multi psihologi grupati in jurul fostului ministru al Educatiei, Mircea Miclea. Una dintre edituri este Sinapsis S.R.L. si a publicat multe dintre testele promovate pe site-ul CPR. La Editura Sinapsis este asociat si administrator Ramona Moldovan, implicata si in activitatea filialei Cluj a Colegiului Psihologilor. Mai mult, Mircea Miclea face parte din Colegiul Director al CPR – este seful Comisiei de Deontologie, iar sotia sa, stefania Miclea, detine o firma care i-a apartinut lui, S.C. Cognitrom S.R.L.. Firma sotiei lui Miclea a creat teste care sunt agreate de CPR si detine si licenta de distributie de teste psihologice, iar afacerea se pare ca merge foarte bine: cifra de afaceri inregistrata pe 2007 a fost de peste 1,8 milioane de lei noi.

Rezultate
Cifre si concluzii ale controlului
» 2100 de dosare de asistenti maternali au fost verificate de echipa de control a Inspectiei Sociale;
» in 92,5% din cazuri asistentul maternal nu acorda copiilor jucariile la care au dreptul prin lege;
» in 97,5% din cazuri nu se acorda materialele cultural-sportive;
» in 92,5% din cazuri nu se acorda dreptul la transport;
– recrutarea, formarea profesionala si monitorizarea asistentilor maternali profesionisti nu se realizeaza conform prevederilor legale in vigoare;
– pregatirea asistentilor maternali se face superficial, numarul orelor de formare variaza de la un judet la altul;
– rapoartele de evaluare anuala ale asistentilor maternali profesionisti sunt superficial intocmite si nu sunt concludente fata de activitatea acestora;
– analizele psihologice si neuropsihiatrice nu sunt realizate de centre specializate.

Tatiana Dabija
Tatiana Dabijahttp://tatiana-dabija
Tatiana Dabija, sef departament Eveniment
Cele mai citite

Lista PSD pentru Consiliul General începe cu Firea, Negoiță și Băluță. Piedone nu figurează

Lista candidaților propuși de PSD pentru Consiliul General al Municipiului București începe cu Gabriela Firea, Robert Negoiță, Daniel Băluță și Dan Cristian Popescu. Pe lista...

Lista PSD pentru Consiliul General începe cu Firea, Negoiță și Băluță. Piedone nu figurează

Lista candidaților propuși de PSD pentru Consiliul General al Municipiului București începe cu Gabriela Firea, Robert Negoiță, Daniel Băluță și Dan Cristian Popescu. Pe lista...

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...
Ultima oră
Pe aceeași temă