25.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialParchetul nu trebuie cumpărat la întâmplare

Parchetul nu trebuie cumpărat la întâmplare

O soluţie pentru a da un aspect nou şi plăcut locuinţei este să înlocuiţi mocheta sau linoleumul cu parchet.

Pe lângă faptul că este un material foarte la modă, el va imprima un aer elegant casei dumneavoastră. În plus, este un bun izolator termic, permite încălzirea prin pardoseală, se întreţine uşor şi are o viaţă îndelungată. Important este să alegeţi cel mai potrivit tip de parchet pentru fiecare încăperi în parte.

 

Tipuri de parchet

Parchetul clasic, realizat 100% din lemn masiv (o singură esenţă), este comercializat în diferite nuanţe, în funcţie de esenţele de lemn din care este fabricat. Cele mai folosite sunt esenţele dure, precum stejarul, arţarul, fagul sau mesteacănul. Acestea au o rezistenţă mare la şocuri şi o durabilitate foarte bună în timp, păstrându-şi netezimea chiar şi la trafic intens. Esenţele moi de lemn, precum pinul sau bradul, nu se comportă la fel de bine în timp, existând posibilitatea ca parchetul să se deformeze.

Spre deosebire de acest tip de parchet, care necesită un montaj profesionist, noile modele de parchet (laminat, stratificat sau triplustratificat) pot fi instalate mult mai uşor, fără a fi nevoie de specialişti. Parchetul laminat este fabricat din rumeguş şi straturi de melamină decorativă. Este mai ieftin decât parchetul din lemn masiv şi mult mai uşor de instalat şi curăţat. Se comportă bine în timp şi nu necesită raşchetare sau refinisare.

Parchetul stratificat se diferenţiază de cel clasic prin straturile din esenţe de lemn din care este realizat. Acestea sunt bine uscate şi nu lucrează în timp. Dacă se uzează din cauza traficului intens şi a trecerii timpului, parchetul poate fi raşchetat.

După cum sugerează şi numele, parchetul triplustratificat este realizat din trei panouri finisate de diferite grosimi, încleiate cu adezivi speciali şi presate, astfel încât să fie rezistente. Dispunerea perpendiculară a straturilor nu permite deformarea parchetului în timp.

Atenţie la cumpărare!

Atunci când achiziţionaţi parchetul, este bine să fiţi atenţi la gradul de umiditate al acestuia. O umiditate ridicată duce la deformarea parchetului în timp, odată cu uscarea lemnului. Cantitatea de apă din lemn determină anumite proprietăţi ale acestuia, cum ar fi greutatea, durabilitatea şi stabilitatea dimensională. Umiditatea ideală variază între 4 şi 18%, în funcţie de esenţa lemnoasă, zona din care a fost adus lemnul sau anotimpul în care a fost tăiat. Podelele din stejar nu trebuie să depăşească o umiditate de 9%. Înainte de instalare, parchetul din lemn masiv trebuie aclimatizat şi apoi testat, pentru a i se verifica gradul de uscare.

O altă regulă de care trebuie să ţineţi seama atunci când achiziţionaţi parchet este alegerea culorii şi a texturii acestuia. Specialiştii recomandă ca acestea să fie în ton cu cele ale mobilierului şi ale materialelor textile din încăpere. Astfel, în interioarele clasice este adecvat un parchet în culori închise, care dă un plus de eleganţă, iar în cele moderne, mai ales în cele minimaliste – o acoperire în culori deschise. Pentru o încăpere mica nu este bine să alegeţi un model încărcat al parchetului.   

Suntem un cuplu tânăr şi intenţionăm ca la începutul anului, după venirea din vacanţe să începem să ne să renovăm şi amenajăm micul apartament de două camere în care locuim. Am dori să realizăm ceva în tendinţe, dar nu cu bani mulţi. Puteţi să ne daţi câteva idei privind culorile pe care să le folosim?

Spre deosebire de vestimentaţie, unde culorile la modă ţin un an şi, câteodată, doar un sezon, pentru interior moda durează 2-3 ani. Dacă în anii precedenţi la modă a fost rozul, apoi movul şi turcoazul, acum asistăm la o reîntoarcere la culoarea verde, care revine în tendinţe. În mod cert această alegere este legată de faptul că verdele aduce o senzaţie de relaxare la interior, fiind o nuanţă odihnitoare. Deasemenea, verdele este asociat cu ceva fresh, proaspăt, deci potrivit persoanelor tinere şi dinamice. Deasemenea este o culoare naturală, în natură fiind cea mai răspândită nuanţă. Este deci evident că opţiunea pentru această culoare a avut la bază şi tendinţa spre natural şi eco. În Feng Shui, culoarea asociată elementului fundamental lemn este tot verdele.

Este adevărat faptul că nu puţini sunt cei care asociază această culoare cu ideea de spital, clinică sau psiholog. Există însă mii de nuanţe ale acestei culori iar multe nuanţe de verde combinate cu alte culori nu au nici o legătură cu premiza de spital sau clinică. La binecunoscutul târg de la Paris, Maison&Objet, au putut fi admirate numeroase materiale de tapiţerie sau mobilier în tonuri de verde în asociaţie cu mult lemn  (nuanţe de nuc). În general, s-a mers pe culori calde şi naturale, nu reci, de exemplu, verde fresh combinat cu tonuri de galben şi muştar.

Răspuns: designer Hamid Nicola Katrib, tel.: 0742.224.570

Cele mai citite

Armata israeliană a început evacuarea civililor din Rafah, înaintea unei posibile ofensive

Armata israeliană a început evacuarea civililor din orașul Rafah, aflat în sudul Fâșiei Gaza, aparent în cadrul pregătirilor pentru o operațiune militară în această...

Taiwan, lovit de un cutremur

Taiwan a fost lovit de un cutremur cu magnitudine de 5.4, potrivit Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 25 kilometri. Conform Centrului chinez...

Dacă țările occidentale trimit trupe pe teritoriul “fostei Ucraine”, ar însemna că declară război Rusiei, susține Medvedev

Decizia unor țări occidentale de a trimite trupe pe teritoriul "fostei Ucraine" ar echivala cu o declarație de război împotriva Rusiei, susține Dmitry Medvedev,...
Ultima oră
Pe aceeași temă